Caută
Close this search box.

Politizarea istoriei

Scris de:
  • Lorand Balint
    Lorand Balint

Sau cum să-i golești de semnificație pe un Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân sau Ștefan cel Mare

În tumultul campaniilor electorale, afișele și materialele de promovare joacă un rol important fiind adesea și surse de controverse și reacții puternice din partea diferitelor segmente ale populației.

Indiferent de intențiile din spatele lor, afișele electorale au capacitatea de a provoca o gamă largă de emoții negative, de la furie și repulsie la dispreț și respingere.

Acest fenomen nu este specific unui anumit context cultural sau politic, ci este un aspect universal al modului în care politica polarizează societatea. Afișele electorale nu sunt doar instrumente de comunicare, ele reflectă și tensiunile și diviziunile din societate.

Orice afiș electoral, oricât de bine intenționat sau inspirat ar fi, provoacă inevitabil reacții negative puternice în rândul unei părți a populației.

Mesajele și imaginile folosite pe aceste materiale au puterea de a amplifica sentimentele de polarizare și de a accentua diferențele dintre grupurile politice și sociale.

Ceea ce a făcut A.U.R.-eul în acest an electoral este incredibil: au luat figuri importante din istoria românilor, personalități care ar fi trebuit să unească oamenii, și i-au coborât în noroiul politicii dâmbovițene.

I-au pus pe postere politice și pe alte materiale de campanie.

Prin politizarea istoriei A.U.R. a reușit să transforme personalități care ar trebui să unească oamenii într-unele ale unui discurs politic polarizant.

Prin ceea ce au făcut în ultimii ani, strategii A.U.R.-eului au dovedit că nu sunt proști și că au o înțelegere profundă a modului în care funcționează comunicarea politică.

Când i-au scos la înaintare pe Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare sau Mircea cel Bătrân au știut foarte bine reacțiile pe care le vor genera și efectul profund negativ asupra modului în care o parte dintre români vor reacționa în viitor la propria istorie.

Această tactică are efecte profunde asupra coeziunii sociale și asupra identității naționale, subminând potențialul unificator al acestor figuri istorice.

Și totuși au făcut-o. Ceea ce înseamnă că foarte probabil asta le-a și fost intenția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți