Text: Adriana Crăciun
România ar pierde între 13,5 și 18 miliarde de euro pe an din cauza corupției, a declarat Ștefan Liiceanu, economist și autor al cărții ”Un atlas al corupției. România – 20 de corupție, studiu de caz”, la podcastul Vorbitorincii Leaders cu Cătălin Striblea.
Dacă considerăm că România are o populație de 18 milioane de locuitori, atunci revin 1.000 de euro de persoană. „Pierderea este enormă”, a declarat Liiceanu.
El a explicat că atunci când se produce un act de corupție, românii sunt furați de trei ori.
„Un funcționar public când săvârșește un act de corupție, în primul rând ia mită de la mituitor […]. Practic, este un furt din buzunarul contribuabilului. Mai există furtul prin faptul că acest funcționar public stă într-o poziție importantă și primește salarii. Adică el oricum este plătit”, a susținut el la Vorbitorincii Leaders.
Cel de-al treilea cost, și cel mai greu de calculat, ar fi costul legat de oportunitate, susține economistul.
„Îți fură oportunitatea de a avea un viitor mai bun. Când ai un astfel de om, care se ocupă de mită și de interesele lui, automat nu face nimic pentru țara lui și pentru cei care l-au pus în această poziție. El fură un viitor posibil mai bun, dacă poziția sa ar fi fost ocupată de un om care chiar ar fi fost dedicat”, a relatat el.
Liiceanu a ajuns la cifra de 18 miliarde de euro pe an pornind de la datele Comisiei Europene și ale Institutului Rand privind corupția la nivel european.
Interviurile Leaders au întotdeauna și o parte destinată membrilor plătitori. Cătălin Striblea și Ștefan Liiceanu au stat de vorbă în această secțiune despre modul în care economistul își gestionează banii.
El a explicat de ce nu investește în criptomonede.
„Este cel mai volatil instrument din toată piața financiară. Dumnezeu știe unde se duce, se mișcă de pe o zi pe alta, de la o oră la alta cu magnitudini ireale”, a declarat Ștefan Liiceanu.
Puteți deveni membri Vorbitorincii intrând pe canalul nostru de YouTube de pe un browser și urmând pașii.