Caută
Close this search box.

Împrumuturi, bugetari și evaziune fiscală. Cele 3 zone în care România pierde bani. Stelian Muscalu, la Leaders

de Adriana Crăciun

Anul 2025 va fi dificil din punct de vedere economic pentru România, avertizează antreprenorul și analistul financiar Stelian Muscalu, la Vorbitorincii Leaders. Împrumuturile, numărul mare de angajați din sectorul public și evaziunea fiscală sunt trei dintre zonele în care statul pierde o mare parte din bani, a explicat el în dialogul cu Cătălin Striblea.

Analiștii fiscali estimează că evaziunea fiscală din România reprezintă undeva 20% – 25% din PIB, susține Muscalu. „Nu poți avea o țară cu evaziune zero”, dar cu „voință politică” o poți reduce, e de părere el. 

Stelian Muscalu spune că statul ar trebui să se uite la domenii precum agricultură și petrol, unde evaziunea fiscală este mai mare decât în alte sectoare din economie.

Erau reportajele acelea cu bătrânele adunate pe marginea străzii cu pătrunjelul. Nu acolo se face evaziunea. Evaziunea mare nu o poți face dacă nu ai o umbrelă politică. Aici vorbim de evaziune de zeci și sute de milioane de euro, din zona agricolă, petrolieră”, a spus Stelian Muscalu la Leaders.

Reducerea evaziunii s-ar traduce în bani mai mulți pentru pensii, autostrăzi și alte cheltuieli pe care statul trebuie să le acopere, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de voință din partea politicienilor. 

Politicienii nu vor pentru că la rândul lor câștigă direct, indirect din aceste zone negre, unele sunt gri, ale economiei din România”, a afirmat Muscalu. 

Indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, urmează o perioadă foarte dificilă pentru România din punct de vedere economic, crede Muscalu. El a vorbit despre două posibile scenarii. Astfel, dacă la Cotroceni vom avea un președinte care se declară împotriva Uniunii Europene și NATO, investitorii se vor reorienta. „Vom avea retrageri masive de bani”, a afirmat el.

Va fi o perioadă extrem de complicată. Dacă avem un personaj teoretic responsabil, pro-european și pro-NATO, va fi la fel de greu pentru va trebui să încerce să înceapă să repare din greșelile politicienilor pe care l-au făcut în perioada electorală”, spune antreprenorul. 

Amintim că vineri, 6 decembrie, Curtea Consituțională a României (CCR) a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024, urmând ca totul procesul electoral să se reia în întregime. 

Stelian Muscalu, despre problema pensiilor. Cum poate fi rezolvată?

Ministerul Muncii a cerut Guvernului, în urmă cu două săptămâni, să suplimenteze bugetul de pensii pe luna decembrie 2024, întrucât nu a avut suficienți bani pentru plata acestora, în contextul în care pe 1 septembrie au intrat în plată și pensiile recalculate.

Astfel, au fost alocate din Fondul de rezervă cele 1,6 miliarde de lei necesare pentru a rezolva situația.

Dar ce se va întâmplă de luna viitoare?”, a întrebat Cătălin Striblea. 

Stelian Muscalu susține că se aștepta ca această situație privind plata pensiilor să se întâmple în anul electoral 2024. 

Întotdeauna am atras foarte multă ură în zona online când am vorbit despre pensii. Pentru că am spus în felul următor: cei care au muncit, care au clădit țara asta, au nevoie de pensii mai mari, dar noi trebuie să le dăm pensiile astea fără să alterăm posibilitatea de dezvoltare a copiilor noștri”, a răspuns Stelian Muscalu. 

Antreprenorul consideră că pensiile ar trebui asigurate din dezvoltarea economiei, și nu din împrumuturi. În plus, el crede că pensiile sunt „mult peste capacitatea” statului român de a le acoperi. 

Noi oricum aveam un deficit uriaș la bugetul de pensii. Adică se contribuia mai puțin decât se plătea. În condițiile acestea e ca și cum eu stau acasă, îmi intră 10 lei și cheltui 12 lei”, crede Muscalu. 

Așadar, statul trebuie să găsească metode pentru a atrage mai mulți bani la buget în general, ceea ce ar ajuta mai apoi la creșterea pensiilor, susține el.

Cum reduci deficitul bugetar? „Soluția nu este creșterea taxelor”

O soluție pentru reducerea deficitului bugetar al României nu este creșterea taxelor, ci reducerea cheltuielilor, care, în acest moment „sunt uriașe”, spune Stelian Muscalu. Dincolo de împrumuturi și evaziune, guvernanții ar trebui să aibă în vedere și numărul mare de angajați din instituțiile și autoritățile publice.

Dacă întrebi orice personaj, orice autoritate, câți angajați are statul român, nimeni nu va ști să spună. Este un stat greoi, cu multe sinecuri, unde se scurg foarte mulți bani”, a afirmat antreprenorul și analistul finanaciar.

Statul român are în jur de 1,4 milioane de angajați proprii, potrivit lui Muscalu. „Dacă îi duci la jumătate, ai să obții o sumă fantastic de mare”, spune el. 

Înainte de Revoluția din 1989, România avea 400.000 de angajați bugetari, dar atunci nu existau tehnologiile de astăzi, care ajută la simplificarea sarcinilor de lucru, susține Stelian Muscalu. 

Așadar, în prezent „ar trebui să avem mai puțin de 400.000 de oameni (n.r. angajați la stat) pentru că suntem mai digitalizați. Ne ajută computerul”, a explicat Stelian Muscalu. 

Pentru a reduce numărul de angajați din sectorul public este nevoie de studii pentru a afla câți dintre aceștia sunt eficienți la locul de muncă, crede antreprenorul. 

Dacă „din zece muncesc doi oameni, haide să-i ducem pe ceilalți opt într-o altă zonă unde economia are nevoie”, a spus Muscalu la Vorbitorincii Leaders.

Antreprenorul a concluzionat că anul 2025 va veni cu multe necunoscute pentru România din punct de vedere economic. În primul rând, vom vedea un trend descendent în privința puterii de cumpărare. În plus, deciziile noului președinte și ale noului guvern vor avea și ele un rol foarte important. 

Noi am avut parte de scene de circ în Parlament. Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla acum cu aceste partide care au intrat și care nu au crescut decât pe baza scandalului, fără niciun plan, fără niciun proiect. N-am văzut niciun om care să aibă un oarecare echilibru, care să aibă o viziune economică, socială, politică”, crede Stelian Muscalu. 

Antreprenorul a explicat și cum ar putea arăta o criză financiară în 2025. De la unități de producție închise pentru că nu mai există cerere, la oameni care rămân fără salarii, doar cu șomaj pe perioade limitate, și raționalizarea cumpărăturilor. 

Interviurile Leaders au întotdeauna și o parte destinată membrilor plătitori. Cătălin Striblea și Stelian Muscalu au stat de vorbă în această secțiune despre oportunitățile de investiții pe care le ia în calcul antreprenorul.

Nu mă uit spre zona de acțiuni, ci mai degrabă spre zona de mărfuri, spre metale rare. Acolo am câștigat la un moment dat niște bani foarte frumoși”, a spus Stelian Muscalu.

Puteți deveni membri Vorbitorincii intrând pe canalul nostru de YouTube de pe un browser și urmând pașii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte episoade