În zilele acestea, când vara nu-i plecată încă, dar toamna stă după un nor, gata să se așeze pe unde-apucă, Sibiul găzduiește Festivalul Internațional de Artă Contemporană / SCAF – Sibiu Contemporary Art Festival (7 septembrie – 6 octombrie 2024)
Indiferent dacă ești artist, colecționar, galerist, iubitor de artă sau doar o persoană care îi place să experimenteze, Sibiul te așteaptă la această vibrație a artei contemporane ce reunește artiști, public și comunități de pretutindeni, când orașul se va transforma într-un hub unde proiectele, lucrările și instalațiile artistice se vor reuni oferindu-vă cadre inedite dezvoltate într-un ambient unic.
Tema festivalului este Crossing Borders și reprezintă o invitație adresată tuturor de a-și depăși limitele: artiștilor către viziuni care să încânte, dar să și provoace; publicului către înțelegerea și îmbrățișarea provocărilor la care este expus; organizatorilor care să îi facă pe toți – artiști și public – să se simtă prețuiți.
Demersul cultural își propune să asigure o deschidere cât mai mare către arta contemporană – fie ea autohtonă sau internațională, dar și către creatorii ei – fie artiști emergenți în drumul lor către afirmare, fie artiști consacrați.
Mai mult de 150 de artiști din România, Cuba, Republica Moldova, Turcia, Germania, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Ungaria, Siria, Grecia, Olanda, Austria, Japonia, Finlanda și Israel vor participa cu lucrările de pictură, sculptură, grafică, instalație, fotografie, video-media, textile, bijuterie în peste 5.000 mp alocați evenimentului.
Ediția a cincea a SCAF aduce ca țară invitată Cuba (mai mult de 10 artiști contemporani cubanezi vor expune în premieră în România), dar și o colaborare cu orașul Bodø din Norvegia, care deține anul acesta titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Dacă aveți sau vă faceți drum încolo, să știți că expozițiile SCAF sunt de găsit prin tot orașul, în spații alternative indoor și outdoor ale orașului Sibiu, de la Palatul Brukenthal, Muzeul de Artă Contemporană Sibiu și Muzeul de Istorie Sibiu, Mănăstirea Ursulinelor, despre care am pomenit mai sus, Muzeul Cinegetic August von Spiess,, Piața Mare sau chiar Promenada Mall.
De asemenea, tot în cadrul Festivalului puteți face o incursiune în singurele catacombe cunoscute ale Sibiului. Construite la subsolul Bisericii și al Mănăstirii Ursulinelor, catacombele sunt adevărate cripte care adăpostesc mormintele maicilor și slujitorilor fostei mănăstiri. Proiectul de cunoaștere a istoriei orașului este desfășurat de Muzeul Național Brukenthal în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia și Parohia Greco-Catolică din Sibiu. Vizitele vor avea loc zilnic, începând de sâmbătă, 7 septembrie 2024, la orele 12, 15 și 17.
Festivalul se va deschide sâmbătă, 7 septembrie 2024, zi care se va încheia cu un concert FiRMA în curtea Mănăstirii Ursulinelor, dar și Art Symphony – video mapping pe fațada aceleiași clădiri.
Vă mai tentez spunându-vă că prețurile biletelor sunt mici, iar în unele locații accesul e gratuit. Le puteți procura de la casa de bilete de la fiecare locație sau online la SCAF – CONTEMPORARY ART FESTIVAL 2024 – Crossing Borders – Sibiu – iaBilet.ro