Vlad Mixich, fost jurnalist și expert în politici de sănătate, atrage atenția asupra unei percepții greșite despre sistemul medical din România. Deși mulți încă îl consideră preponderent de stat, realitatea este alta: multe servicii medicale sunt privatizate, consideră el.
„Oamenii trăiesc încă în România sub ideea că sistemul nostru medical românesc este în primul rând de stat. E total fals. O bună parte din sistemul medical din România, mare parte, mare parte este privatizat. Ce rămâne încă de stat în sistemul medical românesc este plătitorul”, a spus Vlad Mixich la podcastul Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea.
Sistemul medical din România funcționează sub un paradox, crede Mixich: deși finanțarea provine dintr-o instituție de stat, majoritatea furnizorilor de servicii medicale sunt privați.
Medicina de familie, analizele de laborator, investigațiile imagistice și, în mare parte, serviciile în ambulatoriu sunt câteva dintre exemplele care se încadrează în această tendință, conform lui Vlad Mixich.
„Când mă refer la privatizare, atenție, nu mă refer la relația în care te duci și tu scoți banul din buzunar, e banul tău și plătești. Nu. Când spun privatizare, mă refer la serviciul de care tu beneficiezi, dar pentru care statul plătește sau contribuie. Trei sferturi din sistemul medical românesc funcționează deja într-o astfel de logică”, a afirmat Mixich la Vorbitorincii.
Sistemul medical românesc se află la jumătatea drumului dintre vechiul model sovietic Semashko și modelul american, extrem de privatizat, consideră expertul în politici de sănătate. Pentru a înțelege mai bine unde ne situăm, Mixich a realizat și o comparație cu alte modele internaționale din domeniul sănătății.
„Dacă ne comparăm, de pildă, cu un cetățean american care are bani, sistemul medical din România e mai prost. Dacă ne comparăm cu un cetățean american mediu sau sub medie, sistemul medical din România e mai bun”, a explicat el.
Vlad Mixich a vorbit și despre modelul Beveridge din Marea Britanie, care, deși asigură acces universal la servicii medicale, generează liste foarte mari de așteptare.
„La noi nu sunt liste de așteptare. La noi scurtezi lista de așteptare plătind cu banul jos”, a afirmat Mixich.
Vlad Mixich: Tot mai mult se creează un segment și un tip de furnizori de servicii de sănătate pentru oameni cu bani
Întrebat de Cătălin Striblea dacă direcția în care evoluează sistemul medical din România este una bună sau rea, Vlad Mixich a spus că depinde de comparația pe care o facem.
Raportat la țări precum Suedia, Olanda sau Spania, unde sistemele de sănătate sunt echilibrate, România stă mai prost.
„Problema la noi, pentru că s-au făcut investiții foarte mari în sănătate în ultimii 15-20 de ani, încet, încet, începe să fie inechitatea. Tot mai mult se creează un segment și un tip de furnizori de servicii de sănătate pentru oameni cu bani, în timp ce cei fără bani (n.r. sunt dezavantajați)”, conform lui Mixich.
În acest context, el a vorbit și despre serviciile medicale gratuite, care ajung, până la urmă, să fie plătite tot de pacienți. Un exemplu sunt ecografiile pentru femeile însărcinate, care ar trebui să fie acoperite 100% de stat, indiferent unde sunt realizate.
Dar, conform lui, programările dificile le determină pe paciente să renunțe la varianta gratuită și să apeleze la clinici private, unde serviciul este imediat disponibil, dar contra cost.
„Multe plătesc, pentru că, dacă se duc să facă o ecografie într-un spital de stat, (n.r. li se spune): veniți joi, peste două săptămâni. Și atunci mă duc la colț, la clinică: cât costă o ecografie pentru copil? Scoatem 300 de lei din buzunar”, a spus el.
Urmăriți un nou episod din Vorbitorincii:
Foto: Shutterstock