În aproape 20 de locuit în Japonia, Ștefan Liiceanu a simțit mai multe cutremure puternice. „Am prins câteva cutremure foarte mari, inclusiv pe cel din anul 2011, 11 martie, care a fost cel mai puternic”, a declarat Liiceanu la podcastul Leaders, în dialog cu Cătălin Striblea.
Liiceanu, care este economist la bază, lucra pe atunci pentru o mare bancă în Tokyo. Cutremurul din 2011, care a avut o magnitudine de 9.1 grade, l-a găsit acasă.
„Am ieșit instantaneu și am stat pe strada din fața casei, asigurându-mă că nu-i nimic în spatele meu. Din fericire, era un campus al unei facultăți, nu aveam nicio problemă în acest sens. Nu eram expus, clădirile din jur erau mici”, a descris Ștefan Liiceanu momentul.
Despre japonezi a spus că sunt obișnuiți cu astfel de cutremure și au „o atitudine destul de pragmatică”.
„Ei au casele foarte flexibile, nu sunt făcute din cărămizi, mai degrabă dintr-un fel de carton presat, motiv pentru care sunt și foarte ineficiente termic vorbind. Am văzut case cum se înclină la aproape 45 de grade în stânga și-n dreapta. Era ireal, efectiv, era ca într-un film de la Hollywood. E foarte stresant”, a declarat Liiceanu la podcastul Leaders.
Întrebat ce părere are despre pregătirea românilor pentru cutremur, el a spus că mai întâi este nevoie de consolidarea clădirilor.
„Atât timp cât nu repari infrastructura, degeaba pregătești populația. Adică o pregătești ca să ce? A, da, să fugă mai repede, să nu treacă pe sub geamuri, să aibă grijă să nu cadă de sus lucruri, dar cred că problema majoră la noi este faptul că, după cum știm cu toții, infrastructura, clădirile în sine, cu excepția celor noi, nu au fost deloc reabilitate pentru a face față unui cutremur”, a încheiat el.
Ștefan Liiceanu este și autor al cărții ”Un atlas al corupției. România – 20 de ani de corupție, studiu de caz”, despre care puteți afla mai multe urmârind integral Vorbitorincii Leaders.
Interviurile Leaders au întotdeauna și o parte destinată membrilor plătitori. Cătălin Striblea și Ștefan Liiceanu au stat de vorbă în această secțiune despre modul în care economistul își gestionează banii.
El spune că cea mai mare parte a economiilor se află pe bursă.
„S-a ajuns la un așa nivel de dezvoltare tehnologică și informatică încât orice om cu un capital oarecare, 5.000 euro, 10.000 euro, din orice țară, poate să investească în absolut orice din lume”, a declarat Ștefan Liiceanu.
Puteți deveni membri Vorbitorincii intrând pe canalul nostru de YouTube de pe un browser și urmând pașii.
Un răspuns
Lăsând la o parte problema cutremurului,acum aveți cea mai buna seansa s purtați discuția spre a susține candidatură domnului Cristian Diaconescu, singura personalitate care a parcurs acești ani ai democrație din România având cunoștințe despre fiecare domeniu….Trăind numai cu improvizații.seansele noaste de a evolua în spațiu EU vor rămâne minime…….