Caută
Close this search box.

Cum se stabilește prețul unei lucrări de artă? Lista criteriilor enumerate de Ioana Ciocan, CEO Art Safari, la Leaders

de Adriana Crăciun

Prețul unei opere de artă se stabilește după mai multe criterii, de la notorietatea artistului, la cât de frumoasă este lucrarea și cât de bine a fost conservată, a explicat la interviurile Leaders Ioana Ciocan, manager și CEO al muzeului temporar Art Safari.

„Evaluarea lucrărilor are pași foarte bine stabiliți. Este o lucrare semnată de Nicolae Grigorescu sau de Nicolae Ionescu? Evident că Grigorescu valorează mai mult”, a explicat ea.

Foarte importantă este și starea de conservare a lucrării. În funcție de cum a fost restaurată, de către un profesionist sau de cineva care s-a gândit să facă acest lucru „la el în bucătărie că a văzut pe YouTube”, valoarea operei de artă poate scădea sau se poate menține la un nivel bun, a declarat Ioana Ciocan în dialogul cu Cătălin Striblea.

Un alt criteriu din lista pe care evaluatorii de artă trebuie să-l bifeze este proveniența.

„Dacă știm a cui a fost lucrarea, dacă a fost, de exemplu, la Art Safari în 2017, are un pedigree în plus, asta înseamnă că devine mai valoroasă. Dacă Ulcica de Ioan Andreescu a participat în 1924 la Bienala de Artă de la Veneția, bineînțeles că e mai valoroasă. Apare într-un catalog”, a mai spus Ciocan.

„Observăm o generație nouă de colecționari care înțeleg că trebuie să cumpere și artă”

Totuși, câți colecționari privați de artă mai sunt în țară? România a avut mulți, dar au fost suprimați de Partidul Comunist. „După Revoluție am observat o reînflorire și o dorință de a păstra patrimoniul alături de sufletele lor”, a relatat CEO-ul Art Safari.

Ea a afirmat că au apărut lucrări tot mai interesante în vânzările publice, unde se fac și cele mai sigure achiziții. „Observăm o generație nouă de colecționari care înțeleg că trebuie să cumpere și artă. Nu este suficient să ai un apartament, un ceas, un credit la bancă, dacă nu ai și o lucrare reprezentativă pentru tine”, a spus Ioana Ciocan.

Ioana Ciocan este managerul si CEO-ul Art safari din 2014. Ea a preluat proiectul de la cea de-a doua ediție. De asemenea, este lector la Departamentul de Istorie Antică, Arheologie şi Istoria Artei din cadrul Facultății de Istorie al Universității din București.

În doar 13 ediții, Art Safari a adunat peste 500.000 de vizitatori.

Interviurile Leaders au întotdeauna și o parte destinată membrilor plătitori. Cătălin Striblea și Ioana Ciocan au stat de vorbă în această secțiune despre cea mai importantă lecție privind gestionarea banilor.

Ea spune că a primit cel mai bun sfat de la mama sa.

„Mi-a zis: Ioana, ce ai tu în cap nu poate să-ți ia nimeni. Cred că acest lucru mă detașează puțin de bani”, a explicat Ioana Ciocan.

Puteți deveni membri Vorbitorincii intrând pe canalul nostru de YouTube de pe un browser și urmând pașii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte episoade