de Adriana Crăciun
Prețul unei opere de artă se stabilește după mai multe criterii, de la notorietatea artistului, la cât de frumoasă este lucrarea și cât de bine a fost conservată, a explicat la interviurile Leaders Ioana Ciocan, manager și CEO al muzeului temporar Art Safari.
„Evaluarea lucrărilor are pași foarte bine stabiliți. Este o lucrare semnată de Nicolae Grigorescu sau de Nicolae Ionescu? Evident că Grigorescu valorează mai mult”, a explicat ea.
Foarte importantă este și starea de conservare a lucrării. În funcție de cum a fost restaurată, de către un profesionist sau de cineva care s-a gândit să facă acest lucru „la el în bucătărie că a văzut pe YouTube”, valoarea operei de artă poate scădea sau se poate menține la un nivel bun, a declarat Ioana Ciocan în dialogul cu Cătălin Striblea.
Un alt criteriu din lista pe care evaluatorii de artă trebuie să-l bifeze este proveniența.
„Dacă știm a cui a fost lucrarea, dacă a fost, de exemplu, la Art Safari în 2017, are un pedigree în plus, asta înseamnă că devine mai valoroasă. Dacă Ulcica de Ioan Andreescu a participat în 1924 la Bienala de Artă de la Veneția, bineînțeles că e mai valoroasă. Apare într-un catalog”, a mai spus Ciocan.
„Observăm o generație nouă de colecționari care înțeleg că trebuie să cumpere și artă”
Totuși, câți colecționari privați de artă mai sunt în țară? România a avut mulți, dar au fost suprimați de Partidul Comunist. „După Revoluție am observat o reînflorire și o dorință de a păstra patrimoniul alături de sufletele lor”, a relatat CEO-ul Art Safari.
Ea a afirmat că au apărut lucrări tot mai interesante în vânzările publice, unde se fac și cele mai sigure achiziții. „Observăm o generație nouă de colecționari care înțeleg că trebuie să cumpere și artă. Nu este suficient să ai un apartament, un ceas, un credit la bancă, dacă nu ai și o lucrare reprezentativă pentru tine”, a spus Ioana Ciocan.
Ioana Ciocan este managerul si CEO-ul Art safari din 2014. Ea a preluat proiectul de la cea de-a doua ediție. De asemenea, este lector la Departamentul de Istorie Antică, Arheologie şi Istoria Artei din cadrul Facultății de Istorie al Universității din București.
În doar 13 ediții, Art Safari a adunat peste 500.000 de vizitatori.
Interviurile Leaders au întotdeauna și o parte destinată membrilor plătitori. Cătălin Striblea și Ioana Ciocan au stat de vorbă în această secțiune despre cea mai importantă lecție privind gestionarea banilor.
Ea spune că a primit cel mai bun sfat de la mama sa.
„Mi-a zis: Ioana, ce ai tu în cap nu poate să-ți ia nimeni. Cred că acest lucru mă detașează puțin de bani”, a explicat Ioana Ciocan.
Puteți deveni membri Vorbitorincii intrând pe canalul nostru de YouTube de pe un browser și urmând pașii.