L-am întrebat pe Vlad Zaha ce faci dacă ești oprit pentru un test antidrog. Îl accepți sau mergi la probele de sânge? “Fie că refuzi testul, fie că iese pozitiv, rămâi fără permis vreme de trei zile. Acum depinde de persoană dacă accepți sau refuzi testul și mergi la probele de sânge.”
Iată ce recomandare face expertul criminolog. “Depinde cât de mare este impactul asupra ta dacă primești un fals pozitiv. Dacă ești persoană publică, un astfel de test fals pozitiv îți poate distruge viața. Sunt numeroase procese pe tema asta. Depinde și de cât timp ai la dispoziție căci vei rămâne trei zile fără permis. Depinde de fiecare persoană. Dacă te grăbești. Ai nevoie de carnet, atunci poate îți asumi șansa de a ieși negativ.”
Vlad Zaha spune însă că testele dau și fals negativ în cazurile de consum de cocaină. “Ce pot să spun este că un astfel de test ar fi fost necesar în cazul lui Sebastian Pascu.”
Iată o parte dintre lucrurile pe care le-am aflat de la Vlad Zaha, criminolog absolvent al universităților din Oxford și Manchester.
- ➤ Se profilează o criză în jurul etnobotanicelor. Tinerii din România consumă mizerii ucigătoare
- ➤ Cantitățile de substanțe din România trec de 10-20 de tone anual, estimativ.
- ➤ Portul Constanța este un ”paradis sigur și un magnet pentru traficanții de droguri”
- ➤ Statisticile oficiale arată că avem un milion de consumatori în țară. Dar numărul lor, real, este mult mai mare.
- ➤ Cele trei obiective ale statului român în privința drogurilor – reducerea consumului, combaterea traficului și cooperare internațională – sunt eșuate, fiecare în modul ei.
- ➤ Testarea antidrog a șoferilor este necesară.
- ➤ Anumite medicamente și alimente pot influența rezultatul testului. De exemplu, banalul paracetamol sau guma de mestecat.
- ➤ Autoritățile se concentrează pe cei care au asupra lor cantități mici, în loc să se uite către adevărații traficanți. ➤ Estimativ, traficul de droguri din România valorează, anual, minimum 250 de milioane de euro.