de Adriana Crăciun
Harward este autor al „Războiul Sfânt al României”, care reprezintă teza sa de doctorat și pentru care a consultat documentele aflate la Arhivele Militare de la Pitești și Arhiva CNSAS. În interviul dureros și complicat bazat pe cartea sa, Harward vorbește despre implicarea Armatei și Administrației române din anii ‘40 în Holocausutul care a avut loc în Basarabia și Moldova.
Istoricul american Grant T. Harward descrie, la Vorbitorincii Leaders, mai multe momente din spatele frontului, în care o parte dintre militarii români au comis crime de război împotriva evreilor, motivați fiind de convingeri antisemite.
Harward a descris, în acest context, Masacrul de la Galați, din 30 iunie 1940, care a avut loc la scurt timp după ce România a acceptat ultimatumul sovietic prin care i se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române din Basarbia și Bucovina de Nord.
Grant T. Harward, despre Masacrul de la Galați, din 30 iunie 1940
În Galați, zonă de trecere a frontierei, erau oameni care veneau din Basarabia. „Cei mai mulți au fost regățeni, adică oameni care au fost din Vechiul Regat, care s-au mutat acolo. Au fost oameni din restul României care au fost prinși, erau plecați de acasă. Și chiar dacă veneau sovieticii, au vrut să se ducă înapoi, să fie cu familiile, la casele lor”, explică istoricul la Vorbitorincii.
Printre ei erau și evrei, bulgari și alte minorități, „toți la gară în Galați”, explică Harward. Jandarmii se uitau cu teamă „mai ales la evreii care voiau să se ducă pe partea cealaltă”, spune Grant T. Harward.
„Au zis: dovada e clară, sunt comuniști. Și atunci au fost duși lângă gară într-un câmp și lăsați acolo sub pază”, susține istoricul. „A fost un pic de panică printre oameni și atunci jandarmii au crezut că vor să scape și au tras în mulțime”, spune Harward în dialogul cu Cătălin Striblea.
Această mulțime era formată din „câteva sute de persoane”, dar nu există date clare despre numărul acestora, explică istoricul.
O parte dintre acești oameni au reușit să scape de violența jandarmilor. Unii s-au ascuns printre străzile din jurul gării, alții în magazine.
„După ce au tras, jandarmii au spus: sunt evrei care trag în noi din podurile caselor din jur, deci suntem sub atac. Să ținem minte că sovieticii veneau. A fost foarte multă teamă că nu se vor opri la Giurgiulești, că or să treacă. S-a văzut ca o răscoală evrei-sovietici”, susține Grant T. Harward la Vorbitorincii.
Militarii români au consemnat în rapoartelor lor aflate în arhive că răscoală a fost agitată de evrei, susține istoricul. „Nu au fost numai în Galați, au fost și alte abuzuri. La Galați au fost probabil mai mari”, a afirmat Grant T. Harward.
Grant T. Harward este un istoric american. Primul contact cu România l-a avut în perioada 2005–2007, când a locuit la București, în calitate de misionar al Bisericii Lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă. El are o diplomă de licență în istorie la Brigham Young University (2009) și diploma de master la University of Edinburgh (2010).
„Războiul Sfânt al României” reprezintă teza sa de doctorat, susținută în 2018 la Texas A&M University. A fost lector în cadrul Auschwitz Jewish Center, bursier Fulbright în România și lector Mandel Center din cadrul US Holocaust Memorial Museum. În prezent, el lucrează la US Army Center of Military History.
Urmărește un interviu Vorbitorincii Leaders cu Grant T. Harward: