de Adriana Crăciun
Trebuie lăsat Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din 2025? Radu Naum și Cătălin Striblea discută, într-un nou episod din Baricade, despre această „dilemă”. Mult nu a mai rămas până în luna mai, când vom merge din nou la secțiile de votare. Joi se va constitui Biroul Electoral Central, iar până cel târziu 15 martie se pot depune candidaturile.
Radu Naum consideră că, în acest moment, Curtea Constituțională este în „poziție de mat” în privința unei posibile candidaturi a lui Călin Georgescu pentru funcția de președinte al României.
CCR „nu poate să facă nimic”, spune Naum. „Într-un fel, nu ar trebui să poată să interzică această candidatură a lui Călin Georgescu, dar, într-un fel, după mine, nu poate să nu o interzică”, a continuat el.
În 2024, Curtea Constituțională i-a respins Dianei Șoșoacă candidatura pentru funcția de președinte. Motivele au fost legate în principal de convingerile sale incompatibile cu valorile democrației. Spre deosebire de situația politicienei, în cazul lui Călin Georgescu vedem o instabilitate în declarații, crede Naum.
Această instabilitate, spune el, „pare chiar mai periculoasă decât stabilitatea”.
„După mine, toată chestia asta, în ochii acestei Curți Constituționale, este mai greu (n.r. de gestionat), pentru că această doză mare de imprevizibil a unui președinte este năucitoare pentru o țară. Un astfel de personaj e mai rău decât unul care se duce ca, Șoșoacă într-o direcție, și rămâne pe direcția aia. Măcar știi ce se întâmplă. Tu nu știi niciodată dacă el va face aia, va face cealaltă. E un fel de Trump”, a spus Radu Naum.
„Exact ceea ce ai spus în acest moment este cel mai mare pericol pe care clasa politică românească l-a adus în societatea noastră prin folosirea Curții Constituționale”, i-a răspuns Cătălin Striblea.
Clasa politică, din care face parte și Călin Georgescu, vrea să obțină rezultate politice prin folosirea unor instrumente juridice, explică Striblea.
„Și atunci ce face? Ia chestiunea politică, o bagă într-o cutie pătrată care este justiția constituțională, aceștia nu au la dispoziție instrumente politice cu care să lucreze, se uită pe legile lor constituționale pătrățoase și scot o decizie constituțională, deci de justiție constituțională, cu care rezolvă ghemotocul politic”, a afirmat Cătălin Striblea.
Trebuie lăsat Călin Georgescu să candideze? Iată ce mai puteți afla din dezbaterea Baricade
- Argumentul lui Radu Naum
- Cel mai mare pericol
- Recomandările Comisiei de la Veneția
- Cazul Șoșoacă
- Presiuni politice asupra membrilor Curții Constituționale
- Simulare: RO Exist
- Garanții Constituției se pot face de râs?
- Publicul ”domnilor” Georgescu
- Interviu Denzel Washington de ascultat
Dezbaterea poate fi urmărită pe canalul Vorbitorincii, la secțiunea Baricade.
4 răspunsuri
Nu stiu cat este de legal sau nu, dar nu ar trebui lăsat sa candideze! Reprezinta un pericol pentru democrație și libertate
Atita timp cit turul 2 a fost anulat din cauza lui Georgescu, el trebuie interzis.. Pai daca Sosoaca este lasata sa candideze, care azis 3 .. prostii.. Georgescu , care a avut discurs legionar.. si pro rus.. cum sa il lasam sa candideze?
In plus , procurorii vor veni cu multe dovezi, dar.. noi sintem prosti, sa credem ca aceasta campanie a lui a avut costuri. .. zero? Sintem prosti? Au fost sute de influenceri.: platiti .. de cine???
Tovarăși, domnul e țîcnit!
1. Niste impotenti la SIE, SRI trebuiau să găsească (sau nu) și să le „trompeteze” inainte de alegeri. Nu după turul 1 ❗
2. Daca erau dovezi putea fi eliminat arătând dovezile: banii, statele, persoanele.
3.Acum ar exista dovezi: banii de campanie, dar avem iar impotenti care nu pot demonstrat că s-au cheltuit bani (de unde, câți, etc.)
4. În lipsa acestora trebuie să participe
Și va câstiga, asta fiind pedeapsa meritată că suntem și proști și leneși.