Caută
Close this search box.

Ramona Ursu, despre jurnalism și reflex civic: Nu poți fi dezlipit de societatea în care trăiești

de Adriana Crăciun

Jurnalista de investigații Ramona Ursu a fost invitată recent la podcastul Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea, unde a discutat despre complexitatea meseriei de jurnalist. Ea a subliniat că jurnalismul de investigație nu înseamnă doar realizarea de anchete, ci și conectarea permanentă la realitățile societății. 

Cât timp păstrăm rațiunea, cred că reflexul civic e ceva natural. Nu poți fi dezlipit de societatea în care trăiești, stând lipit doar de anchetele pe care tu le faci, uneori poate o dată pe an sau de două ori pe an, pentru că anchetele nu se fac foarte ușor”, a spus Ramona Ursu.

Jurnalista a oferit și un exemplu concret din activitatea sa: o anchetă realizată în 2024 alături de jurnalistul Ovidiu Vanghele, care a dus la deschiderea unui dosar penal privind furtul de materiale sanitare din Spitalul Bagdasar-Arseni. Aceste materiale erau vândute inclusiv către cadre universitare de rang înalt.

Unul dintre ei este profesorul Bucur, fostul președinte al Colegiului stomatologilor din București, fost decan la Stomatologie. Duceau aceste materiale sanitare special către clinicile de stomatologie, le duceau domnii doctori fără factură, fără nimic, însă furtul acolo era cam de 18-20 de ani. Se fura de acolo printr-o doamnă magazioneră, soția unuia dintre hoți”, a spus Ramona Ursu.

Investigația a avut un impact major: autoritățile s-au sesizat, iar cazul a dus la deschiderea unui dosar penal pentru infracțiuni economice, inclusiv spălare de bani. 

Ramona Ursu: Reflexul civic se îmbină foarte bine cu jurnalismul

Ramona Ursu a spus în cadrul podcastului Vorbitorincii că jurnalismul, mai ales cel de investigație, nu poate funcționa doar în registre punctuale, atunci când apare o criză majoră sau o temă de impact. 

Este nevoie de o implicare constantă și de un reflex civic activ, care, susține ea, lipsește uneori la nivelul întregii societăți.

Nu poți să rămâi doar în tipul acesta de acțiuni: o dată pe an, de două ori sau când se întâmplă ceva foarte grav pentru societate. Reflexul acesta civic poate că îl au mulți, dar nu cred că îl avem toți dintre români, pentru că poate că am fi un pic mai agili, mai sănătoși ca societate”, a remarcat jurnalista.

Ramona Ursu spune că jurnalismul se îmbină natural cu implicarea civică, tocmai pentru că jurnaliștii nu doar investighează și scriu, ci știu și cum să ajungă la oameni, să explice clar și coerent realități care altfel ar rămâne opace.

Jurnaliștii chiar știu cum să facă și partea asta de comunicare și cum să ajungă la publicul larg. Reușești să sintetizezi o informație și să o explici dincolo de a ști să scrii niște articole sau a vorbi la TV sau la radio”, a afirmat ea.

Urmăriți podcastul Vorbitorincii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte episoade