de Adriana Crăciun
În aproape 20 de ani, SoNoRo a reușit să aducă muzica de cameră în spații neconvenționale. Spre exemplu, a făcut ca publicul de la Ateneu să meargă în cluburi de noapte și invers, după cum spune fondatorul și directorul executiv al festivalului, Răzvan Popovici, la Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea. Violist de meserie, Popovici a avut cântat pe unele dintre cele mai cunoscute scene din lume: Carnegie Hall din SUA și Suntory Hall din Japonia. Cum a fost, aflați în continuare.
În prima ediție a SoNoRo, „aproape întâmplător am descoperit acel Embryo (n.r. club). Un loc splendid. Văzusem niște fotografii, tocmai venisem în România să văd ce se poate face, cum și mi s-a părut extraordinar”, povestește Răzvan Popovici la podcastul Vorbitorincii.
Așa a reușit să aducă un lucru inedit în România, deși în străinătate se mai făcuse. „Am combinat doi DJ cu noi și țin minte că a ajuns și Francis Ford Coppola (n.r. regizor american) la eveniment, pentru că tocmai își edita filmul. Atunci toată lumea a zis: wow, ce festival extraordinar, organizează concerte în locurile astea neobinșuite”, a spus muzicianul.
Astfel s-a convins că trebuie să facă mai mult. A urmat apoi o continuă căutare de săli și spații „surprinzătoare” pentru viitoarele ediții ale SoNoRo: de la Palatul Bragadiru, la clubul Expirat.
„Dar vine publicul la astfel de spectacole altfel decât ar veni la Ateneu sau într-o sală clasică?”, l-a întrebat Radu Paraschivescu.
„Ce am reușit în acești aproape 20 de ani: publicul de Ateneu să vină în Expirat (n.r. club) și publicul din Expirat să vină la Ateneu. Asta a fost chestia frumoasă și satisfăcătoare. De exemplu, vine un prieten de-ai mei, pictor extraordinar, care va călca pentru prima dată la Ateneu. Și după aceea sunt niște doamne super elegante, foarte cucoane, aș zice, care vin la clubul Expirat”, a răspuns Popovici.
Muzicianul crede că publicul SoNoRo este „foarte ecletic și divers” și susține că festivalul a reușit să-și creeze pe parcursul anilor „o reputație în baza calității” pe care a arătat-o în fiecare an.
Răzvan Popovici, la Carnegie Hall din SUA
Răzvan Popovici s-a născut la București și vine dintr-o familie de muzicieni. Violistul a studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. De-a lungul timpului a susținut concerte pe scene importante din România, dar și în afara țării.
Printre sălile în care a cântat sunt și celebrele săli de concerte Carnegie Hall din New York și Suntory Hall din Tokyo. La Carnegie Hall spune că a avut șansa să cânte de trei ori: de două ori în sala de muzică de cameră, o dată în Zankel Hall, care e sala mediană.
„În cea mare, cu muzică de cameră, este rar. Dar nici nu contează. Ești în clădirea aia”, a continuat muzicianul. A rămas impresionat când și-a văzut chipul pe Carnegie Hall și a rememorat, pas cu pas, întregul traseu.
„Am coborât din Yellow Cab (n.r. companie de taxi din SUA), am deschis ușa, ne-a lăsat în față. Oricum, cobori din hotel și spui: to Carnegie Hall, please. Parcă zici: to Buckingham Palace înainte să fii knighted (n.r. numit cavaler). Am coborât și imediat afișul cu chipurile noastre acolo. Priceless (n.r. neprețuit)! Ești deja destul de emoționat și când pășești înauntru e o energie care la început te cam strivește. Îți imaginezi și știi cine a cântat acolo. Sunt fotografii la toate intrările cu cei care au fost: Heifetz, Horowitz, Rostropovich, Radu Lupu. Mergi ce mergi și după aia zici: dar eu ce caut aici?”, a spus Răzvan Popovici.
Întrebat de Cătălin Striblea dacă biletele la astfel de concerte sunt accesibile, violistul a spus că sunt prețuri normale, de 60 – 70 de dolari maximum, în funcție de categorie.
„Era câteva zeci de dolari biletul. La muzică de cameră nu este ca sus, în sala mare, unde se poate ajunge și la câteva sute de dolari”, a afirmat Răzvan Popovici. Muzicianul a vorbit, de asemenea, despre turneul aniversar SoNoRo, ce va avea loc la Viena, München, Bruxelles, Madrid și alte câteva orașe din Europa și a spus că „planul este să ajungem la Carnegie Hall din nou”.
Răzvan Popovici, pe scena Suntory Hall din Japonia
Violistul a povestit la Vorbitorincii și despre cum a ajuns să cânte la singurul festival de muzică de cameră de la Suntory Hall de la Tokyo, „un loc emblematic” unde vin „cei mai buni muzicieni și cele mai bune ansambluri”, după cum a afirmat el.
„Am fost invitați de un violoncelist, director artistic, care este un domn foarte în vârstă acuma, a cărui soție este chiar proprietara trustului Suntory, aș zice. Tot ce e Suntory în Japonia aparține acestei familii”, a spus Răzvan Popovici.
El și-a amintit despre cum i se spusese cu un an înainte de eveniment că trebuie să cânte îmbrăcat cu cămașă albă și cravată pentru că directorul artistic, violoncelistul Tsutsumi, avea această dorință.
„Am uitat, agenta noastră a uitat să ne mai spună. […] A doua zi era concertul. Panică. Dimineață l-am rugat pe domnul care se ocupa din partea Suntory Hall, un fel de artist manager, să-mi spună unde aș putea să mă duc să-mi cumpăr o cămașă, un sacou și o cravată neagră. […] Nu o să vă vină să credeți ce s-a întâmplat. Am repetat o oră jumătate. Pauză. Ies și pe masa artiștilor unde erau espressorul, cafelele, dulciurile, banalale erau: un sacou, două cămăși și o cravată neagră. […] Aici se vede aprecierea, serviciul, politețea, cordialitatea”, a descris violistul momentul.
Urmăriți-l pe Răzvan Popovici la Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea: