de Adriana Crăciun
În episodul de săptămâna aceasta din Baricade, Radu Naum și Cătălin Striblea răspund la întrebarea: ne-am săturat de democrație? „Din ce în ce mai mult sunt admirați autocrații, oamenii care au un discurs puternic, violent”, a argumentat Radu Naum. El face referire la „personajele” politice care susțin că pot rezolva toate problemele și care promit că totul va fi lapte și miere odată ce vor ajunge la putere. „Sentimentul meu este că te referi și la alegerile americane și la Donald Trump”, i-a spus Cătălin Striblea.
Naum e de părere că situația e întâlnită în SUA, dar și în lumea politică din Europa, unde tot mai multe partide își construiesc imaginea pe astfel de abordări. Cei doi au oferit ca exemple Germania, Italia, Austria, Ungaria și Franța.
Striblea a dus discuția mai departe, analizând motivele pentru care americanii l-au votat pe Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA.
„Noi, în ultimii ani am adus extremele la centru ca să poarte dialoguri. Și extremele s-au pronunțat și de-o parte și de alta. Dialogul s-a purtat înfierbântat între extreme. Și Donald Trump, pentru a-și duce publicul la vot și a câștiga a lansat multe mesaje deșucheate. […] Și eu am fost în America și am stat de vorbă cu oameni cu scaun la cap. Ce spun ei? Au spus câteva lucruri simple: trăim mai prost ca acum câțiva ani, din punct de vedere economic. Ăsta era numărul unu. Doi: ne-am săturat de atâta inflație făcută de politici proaste ale unor politicieni în general de stânga”, a spus Cătălin Striblea.
Inflația nu a apărut în perioada lui Joe Biden, a completat Radu Naum.
Ne-am săturat de democrație? Iată ce mai puteți afla din dezbaterea Baricade
- Donald Trump, din nou președinte al SUA. De ce l-au votat americanii?
- Tentații totalitare în America.
- 46% dintre femei l-au votat pe Trump în ciuda declarațiilor sale.
- Ce a spus scriitorul Timothy Snyder despre Donald Trump.
- Democrația poate fi apărată numai prin implicare.
- Există un asalt asupra democrației.
Dezbaterea poate fi urmărită pe canalul Vorbitorincii, la secțiunea Baricade.
Un răspuns
Societatea manifestă ecourile, răspunsurile, la politicile pe care le absoarbe.
E o discuție bună, îmi plac multe declarații și concepțiile cate acum luni sau ani mă iritau în emisiunile dumneavoastră, acum le găsesc în sfârșit echilibrate.
E adevărat, nu putem avea slăbiciunea de a crede că binele învinge, nu mai putem avea slăbiciunea de a vota după un gust spontan cu care percepem un candidat. Ar fi un pas bun să ne amintim literatura clasică franceza, care descrie cam unde se ascunde diavolul in societate. Adoră să se ascundă în tabăra bună!
În fine, ce voiam să scriu că cel mai mare atac la democratia europeana a avut loc in ultimii douazeci de ani prin deciziile comisiei europene. Deci politicienii au pierdut sensul democratiei si rolul lor de reprezentare.
Vehiculele cu baterii era evident ca duc spre pierzare. Asta nu însemna ca stiinta nu trebuie sa ne ajute sa ne reasezam habiturile si cotidianul in alte albii.
Da, lumea trebuie schimbata, dar avand in spate nu ideologii, ci dezbateri si solutii majoritat consimtite.
Deci calutatea umana, a educatiei, a presei, a justitiei (mai ales din Romania) au creat acesti cetateni radicalizati. Pandemia practic a creat un fenomen de vendeta politica si nimeni nu face un “mea culpa” decent legat de monstruozitatile pe care societatea le-a manifestat.. de la om simplu la medici, presa sau politicieni.
As vrea sa primit acest mesaj ca pe o incurajare: renuntati la a propovadui ideologii in numele unor schimbari care pot aduce insecuritati gratuite (de pilda dau exemplu atitudinea partizana legata de reducerea platilor cash)