de Adriana Crăciun
Profesorul Theodor Paleologu a discutat, în cadrul podcastului Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea, despre sensul adevărat al patriotismului, subliniind că acesta se bazează în primul rând pe grija față de patrimoniu. „Grija pentru patrimoniu este primul semn de patriotism”, a afirmat Paleologu.
„Sunt foarte sceptic față de orice formă de patriotism gălăgios. Când auzi pe cineva că se bate cu pumnii în piept, e suspect. În plus, de pildă, când auzi pe cineva vorbind tot timpul: poporul, poporul, poporul nu se înșală niciodată, poporul are întotdeauna dreptate, știi sigur că e un demagog”, a spus Theodor Paleologu.
În opinia sa, idealizarea constantă a voinței popurului, cum ar fi celebra expresie „vox populi, vox dei”, este o „gogoașă” periculoasă. „Uneori are dreptate, dar nu întotdeauna. […] Să spui că poporul are întotdeauna dreptate, e o evidentă inepție, că sunt situații în care voința poporului a fost o catastrofă. Și nu o dată, de mai multe ori, mereu în istorie ai exemple de acest fel”, a adăugat Paleologu.
Ce spune Theodor Paleologu despre anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024
Profesorul Theodor Paleologu a vorbit, de asemenea, despre anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. „S-a deschis un hău sub picioarele noastre. […] Evident că nu trebuia să se ajungă aici, pentru că anularea unor alegeri este o catastrofă, e un semn deosebit de grav pentru o democrație”, a spus el.
În cadrul podcastului Vorbitorincii, Paleologu a pus sub semnul întrebării modul în care „un personaj care a făcut ani de zile tot felul de declarații fasciste” a ajuns atât de departe în cursa electorală, făcând referire la Călin Georgescu.
„Cum a putut să ajungă un asemenea personaj în turul doi? Cum a putut să candideze un personaj care a făcut de ani de zile tot felul de declarații fasciste și care, în plus, în mod evident, încalcă legislația privind finanțarea campaniilor electorale?”, a spus el.
În acest context, Theodor Paleologu a vorbit despre experiența sa din 2016, când a candidat independent la alegerile parlamentare. „Am făcut o campanie foarte low cost și rezultatul a fost pe măsură”, a spus el, adăugând că alături de câțiva voluntari și de fiul său a reușit să ducă o campanie cu costuri minime, de doar câteva mii de euro.
„Știu care e legislația, e pur și simplu imposibil. Trebuie să respecți anumite norme, anumite reguli, trebuie să dai socoteală. Până la urmă am obținut certificatul că totul a fost în regulă câteva luni mai târziu. Se verifică orice cheltuială, dacă faci lucrurile corect. N-ai cum. E imposibil. Chiar și pentru adunarea semnăturilor ai nevoie de bani ca să plătești oameni, să te ajute, să strângă semnături și așa mai departe”, a spus el.
Întrebat de Radu Paraschivescu de ce a candidat în 2016 la alegerile parlamentare, Paleologu a afirmat „pentru că fusesem dat afară din PNL”. El a explicat și motivul excluderii sale din formațiunea politică.
„De ce fusesem dat afară din PNL? Pentru că îl susținusem pe Nicușor Dan. Acesta a fost motivul pentru care am fost dat afară din PNL. Eu sunt destul de încăpățânat și-mi place lupta. Atunci am vrut să candidez independent ca să ies cu panaș din scenă. Eu nu cred că trebuie să candidezi doar când ești sigur că ai câștig de cauza. Mi se pare lipsit de eleganță să spui: candidez doar dacă voi câștiga”, a spus profesorul Paleologu.
Urmăriți un episod din Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea.