Rusia lui Putin s-a simțit dintotdeauna „într-un război cu Occidentul”: pe de o parte a vrut să-l copieze, iar pe de altă parte să-l distrugă încercând, practic, să destabilizeze democrația europeană, spune Vlad Zografi, fizician, scriitor, dramaturg și traducător, la Vorbitorincii, cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea.
„Pentru Putin, Rusia se bazează pe un principiu irațional. E duhul rusesc. Și aici apare un conflict de fond între raționalul Europei și iraționalul rusesc”, spune Vlad Zografi.
Ostilitatea Rusiei față de Europa s-a accentuat odată cu extinderea Uniunii Europene și cu apariția monedei euro, mai explică el. Cele două au fost factorii care au creat speranța că Europa „va deveni într-adevăr o forță” întrucât avea „potențial economic și intelectual”, mai spune Zografi.
„Ce nu poate concepe Putin: cum state atât de diferite, greci, danezi, să fie într-o organizare împreună. De ce? Pe principii raționale, că acceptăm niște drepturi, acceptăm niște principii. Noi putem avea gusturi diferite, dar ne putem înțelege pentru că acceptăm niște reguli ale jocului și credem că ele sunt mai importante decât orice. Pe asta se bazează, de fapt, Uniunea Europeană”, a spus el la podcastul Vorbitorincii.
Pentru a submina democrațiile occidentale, Rusia a trecut de la „internaționalismul proletar” la naționalism și a reușit, prin lozinci și idei care „sună foarte bine”, să seducă o parte dintre oamenii din Occident, susține Vlad Zografi.
Liderul de la Kremlin folosește „extrema stângă și extrema dreaptă fără probleme”, și nu are o armă predilectă, crede Zografi. „Orice poate lovi democrația e bun”, a afirmat el. „Arma cea mai eficientă e cea pe care o folosește cel mai bine”.
Toate aceste lucruri plasează Europa într-o situație delicată, în care îi este greu să se apere „de un dușman care poartă un război hibrid”.
„Reacția Occidentului e în general slăbuță. Ei (n.r. occidentalii) nici nu pot intra în mintea rușilor. Am observat asta vorbind cu occidentali, cunoscând oameni în Occident. Cei cu care mă înțelegeam erau georgienii, cehii, polonezii, bulgarii. Un olandez sau un francez pricepe ceva mai greu chestia aceasta. Acesta e punctul în care ne aflăm. Iar (n.r. Călin) Georgescu e creația lor. Georgescu, Simion, Șoșoacă sunt creațiile lor. Pentru că bineînțeles că România e o țară vulnerabilă, nu?”, a spus el.
Vlad Zografi: Democrația te condamnă să fabrici sloganuri care să fie accesibile
Vlad Zografi spune în dialogul cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea că „în societățile democratice, pentru a obține votul”, politicienii trebuie să aibă „un discurs precis și simplu”, iar provocarea este în a-i determina „să facă un efort intelectual”.
„Problemele sunt complicate, complexe. Dacă un politician va veni cu un discurs complex, care să spună: uite, domnule, eu nu cred că pot rezolva toate problemele, nu vă pot promite că veți trăi minunat, dar vă spun că puteți face asta, asta și asta care să îmbunătățească lucrurile în anumite privințe, pentru ca după mine să poată veni altcineva care să îmbunătățească lucrurile în alte privințe, îți închipui că un asemenea politician ar câștiga vreun vot?”, a afirmat Zografi.
Fizicianul crede că democrația „condamnă” politicienii să fabrice „sloganuri care să fie accesibile” pentru votanți.
„Problema e cât efort ești dispus să faci. E ca o piramidă. Puțini oameni fac efort mare, mulți oameni fac efort mic. Mijloacele din ziua de azi speculează faptul că la baza piramidei poți lovi ușor. Și atunci piramida se lățește pentru că tot mai puțini oameni sunt dispuși să facă eforturi, ei se mulțumesc să facă un efort intelectual mic”, a încheiat el.
Doctor în fizică, Vlad Zografi este și scriitor, dramaturg și coordonator al colecțiilor de știință ale editurii Humanitas.
Urmărește podcastul Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea: