Caută
Close this search box.

Cristian Tudor Popescu face lista filmelor românești pe care merită să le vezi

Cristian Tudor Popescu / Foto: Inquam
Scris de:
  • Adriana Craciun
    Adriana Craciun

„Manasse”, „O noapte furtunoasă” și „Directorul nostru” sunt trei dintre recomandările de filme românești făcute de Cristian Tudor Popescu la podcastul Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea.

Scriitor și jurnalist, CTP are un doctorat în cinematografie și media la Universitătea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. Deși evită să aprecieze care este cel mai bun film în opinia sa, Cristian Tudor Popescu a făcut o listă de recomandări din cinematografia românească pentru comunitatea Vorbitorincii.

CTP spune că a văzut „toate filmele românești” realizate până în anul 1989. „550 de filme. Acestea sunt numai sub Comunism, sunt și cele de dinainte de Comunism, le-am văzut pe toate”, a afirmat el.

Lista lui Cristian Tudor Popescu: Filme românești pe care trebuie să le vezi

  1. Manase, 1925, film mut regizat de Jean Mihail.

Este vorba despre un evreu, Jean Mihail fiind la rândul său evreu. Este un film absolut extraordinar, făcut cu actori evrei, turnat însă în România de un regizor român. Tema este a evreului de rit, care nu vrea să se integreze în societatea care e gazdă, își păstrează toate caracteristicile credinței lui de sinagogă și se opune căsătoriei fiicei lui cu un român care este de altă religie. Foarte bine făcut, cu un actor mare în rolul acesta dramatic. Are și o secvență expresionistă, în 1925, când expresionismul începuse, era în floare în Germania, dar în România nici nu se știa ce e acela cinema, abia se făcea un film la doi-trei ani”, explică Cristian Tudor Popescu.

  1. O noapte furtunoasă, 1943, în regia lui Jean Georgescu.

1943, în timpul războiului, în niște condiții foarte grele, cu Radu Beligan, făcut de Jean Georgescu. O capodoperă. Vă dați seama, în timpul războiului, într-un studio de radio, Beligan fiind Rică Venturiano, cu Giugaru, Iordănescu Bruno și așa mai departe. Extraordinar”, spune CTP.

  1. Directorul nostru, 1955, regizat de Jean Georgescu.
  2. La Moara cu Noroc, 1957, regizat de Victor Iliu.
  3. Valurile Dunării, 1959, regizat de Liviu Ciulei.

CTP mai recomandă și „Setea” și „Străinul”, „filme de propagandă comunistă, scenariu Titus Popovici, un scriitor gigantic, extraordinar”, după cum afirmă el la Vorbitorincii.

Iată filme mai puțin cunoscute, care ar trebui neapărat văzute. Sunt importante în a înțelege de ce se întâmplă niște lucruri cu țara aceasta”, a încheiat Cristian Tudor Popescu.

Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Urmărește podcastul Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți