Caută
Close this search box.

Drumul inimii Reginei Maria a României: Povestea fabuloasă explicată de istoricul Georgeta Filitti

Povestea inimii Reginei Maria a României / Foto: Shutterstock
Scris de:
  • Adriana Craciun
    Adriana Craciun

Istoricul Georgeta Filitti a vorbit la podcastul Vorbitorincii despre povestea fabuloasă a inimii Reginei Maria a României. Majestatea Sa și-a dorit ca după moarte inima să-i fie depusă în orașul bulgar Balcic, la Stella Maris, o capelă „mică, adorabilă și frumoasă” pe care a ridicat-o acolo. Și așa s-a și întâmplat. Dar o serie de evenimente ulterioare au făcut ca inima Reginei să ajungă la Castelul Pelișor din Sinaia, explică academiciana.

Potrivit unui obicei medieval, capetele încoronate, capetele princiare își lăsau părți ale trupului în cutii, de obicei de metal, de sticlă, de lemn, diverselor așezăminte ecleziastice. Lucrul acesta l-au făcut mai ales cavalerii plecați în cruciadă”, a spus istoricul Georgeta Filitti la Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea.

Așa se face că în 1938, când Regina Maria a murit, inima i-a fost depusă la capela Stella Maris din Balcic, conform dorinței sale, iar trupul i-a fost dus la Curtea de Argeș, Necropola Regală. În 1940, după cedarea Cadrilaterului, caseta cu inima Reginei a fost luată de fata cea mică a Majestății Sale, Principesa Ileana, și primarul Balcicului, profesorul George Fotino, și așezată la Castelul Bran.

Aici a fost pusă într-o casetă mică de argint. La rândul său, această casetă a fost introdusă într-una mai mare de email pe care Regina o primise în 1919 de la Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române (SONFR), asociația condusă de Didina Cantacuzino.

Ulterior, casetele au fost depuse într-un sicriu de marmură albă așezat pe un piedestal „într-o adâncitură de stâncă, peste drum de Castelul Bran”, a continuat istoricul.

Dar în 1967, directorul de atunci al Muzeului a spus că cele două cutii sunt bunuri ale poporului român și trebuie recuperate. Așa se face că „s-a purces la distrugerea acelui monument unde se păstra inima” Reginei Maria a României, spune academiciana.

În clipa când s-au deschis toate cutiile acestea, el (n.r. directorul) a luat inima și a aruncat-o pe jos. Și era un brănean care era grec de felul lui […] și a zis: domnule director, nu se poate, e o inimă de om, las-o că e Regină, dar ce faci? Au luat-o și au băgat-o la loc în cutie și s-a pus o pază cu miliție, s-au anunțat toate autoritățile comuniste în 1967 și în cele din urmă cele două cutii și cu inima au plecat la București”, a afirmat istoricul Georgeta Filitti.

Drumul inimii Reginei Maria: De la București la Castelul Pelișor

Ajunsă la București, la Muzeul Național de Istorie a României, inima Reginei Maria a fost ținută „într-o cutie de plexiglas” și pusă „pe un pervaz”, a spus istoricul Georgeta Filitti la Vorbitorincii.

De-a lungul timpului au fost mai multe persoane care au insistat ca familia regală să ia măsuri privind inima Reginei Maria, afirmă academiciana. Una dintre acestea a fost chiar ea. La una dintre vizitele făcute la Palatul Regal, istoricul reușește să i se adreseze Regelui Mihai I al României, nepotul Reginei Maria.

Majestate, inima Reginei Maria zace pe un pervaz de muzeu. Trebuie să facem ceva. Îmi dați voie? Și Regele, cu zâmbetul acela cald și răbdator peste măsură, zice: te rog. Zic: știți, eu am un mormânt la Bellu, pe aleea principală. Și mormântul are o placă mare de marmură, se putea pune acolo o placă pe care să scrie: Aici e îngropată inima Reginei. Zic: eu pot să țin inima acolo. Oferta asta era de o îndrăzneală, […] nu știu ce m-a cuprins atunci. Dar eu nu mai puteam să mai dorm gândindu-mă că este o inimă de om, că noi ne socotim buni creștini și în același timp o tratăm așa, ca pe un zgârci de porc”, a povestit academiciana Georgeta Filitti.

Ulterior, în 2015, la 77 de ani de la decesul Reginei Maria, caseta de argint în care se află inima a fost depusă în Camera de Aur a Castelului Pelişor din Sinaia.

Dacă mă întrebați, problema nu este să fii o creștină din asta care pupă toate icoanele și se roagă la toți sfinții. Dar e o inimă omenească care ar trebui să stea în pământ. Din pământ ai venit, în pământ te întorci. Și cred că locul inimii Reginei Maria este în Necropola Regală de la Curtea de Argeș”, a mai spus academiciana Georgeta Filitti.

Foto: Shutterstock

Urmărește-o pe academiciana Georgeta Filitti la Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți