Integrarea României în Uniunea Europeană și aderarea la NATO fac parte din valorile constituționale, iar rolul președintelui este să vegheze asupra respectării acestora, spune conf. univ. dr. Bogdan Dima la Vorbitorincii Leaders cu Cătălin Striblea.
Un candidat la funcția de președinte poate face promisiuni și își poate „imagina orice”, dar situația se schimbă în cazul în care câștigă alegerile prezidențiale și preia responsabilitățile în calitate de reprezentant al statului, explică conferențiarul universitar.
„Poți să fii un candidat mesianic, să creadă lumea în tine, dar crede în tine pentru că ești candidat. Când ajungi președinte, ești legitimat, vorbești în numele statului. Asta contează foarte mult pentru că participi la luarea unor decizii în organe unde se iau decizii la nivel internațional și unde România este parte, conduci CSAT-ul, ai acces la cele mai importante informații ale acestui stat, ai acces la informații care țin de secretele NATO, ai acces aproape la orice informație în calitatea de reprezentat al statului în integralitatea lui”, spune conf. univ. dr. Bogdan Dima.
Întrebat dacă președintele României ar putea determina ieșirea statului din UE și NATO, el a explicat că nu întrucât „are obligația să vegheze la respectarea Constituției”.
„Constituția spune că suntem parte din Uniunea Europeană și că mai trebuie să și respectăm legislația europeană”, spune conf. univ. dr. Bogdan Dima.
În plus, la nivelul statului există instrumente de control și, de asemenea, există posibilitatea suspendării președintelui din funcție, a menționat el. „Înseamnă că nu trebuie să ne fie teamă de Călin Georgescu, că nu ne poate scoate din UE”, i-a spus Cătălin Striblea.
„Faptul că nu ne poate scoate formal într-o zi din Uniunea Europeană sau din NATO nu înseamnă că un președinte anti-UE și anti-NATO nu poate să provoace un rău, nu numai la noi, ci și la alții”, a răspuns conferențiarul universitar.
Scenariu: Ieșirea României din Uniunea Europeană
Scenariul în care România ar ieși din Uniunea Europeană ar echivala inclusiv cu schimbarea regimului politic, avertizează la Leaders conf. univ. dr. Bogdan Dima. El spune că este foarte greu de explicat din punct de vedere tehnic cum ar decurge un astfel de proces, dar o asemenea decizie ar implica „o nouă Constituție”.
Conf. univ. dr. Bogdan Dima e de părere că România se află într-o situație excepțională, în care regimul politic e „în față cu poporul și poporul este instrumentalizat” într-o direcție aflată în afara ordinii constituționale a acestui regim.
„Unii încearcă să apere ce avem, cu ordinea constituțională a ce avem, adică a unui regim politic în ansamblul său, democrația cum zic unii, și ceilalți utilizează instrumentele democrației, dar cu scopul de a determina schimbarea regimului, chiar dacă discursul este unul foarte pervers. Nu vrem schimbarea regimului, dar când te uiți la consecințele a ceea ce spun, începi să-ți dai seama că tu ești în afara ordinii constituționale. Nu poporul care a votat e de vină, ci instrumentalizarea nemulțumirii acelui popor, nemulțumire pe bună dreptate, care să ducă de fapt la o modificare de regim politic”, crede conferențiarul universitar.
Conf. univ. dr. Bogdan Dima a vorbit la Leaders și despre așteptările pe care le are de la viitorul președinte al României. „Vreau să iubească statul român, cu toate componentele sale, inclusiv poporul și nu doar poporul. Când iubești doar poporul înseamnă că nu mai iubești nicio instituție”, a spus el.
Bogdan Dima predă Drept administrativ la Facultatea de Drept a Universității din București. Este licențiat în drept și are o diplomă de master în Drept european obținută la Facultatea de Drept din cadrul UB. De asemenea, are un doctorat în Drept constituțional și o diplomă de licenţă şi de master în domeniul Drept european – Faculté de Paris 1 Panthéon Sorbonne, Collège Juridique Franco-Roumain d`Etudes Européennes de Bucarest.
Foto: Shutterstock
Urmăriți interviul Vorbitorincii Leaders cu Bogdan Dima: