Cred că nu există persoană care să nu se fi lăsat hipnotizată de picurii mari de ploaie ce se preling pe un geam, de transparența care capătă contururi noi prin reflexiile multiplicate ale culorilor preluate din exterior. Teona Toderel a înzestrat toate lucrările sale cu filtrul stropilor ce se strecoară prin aburii de condens ai unei ferestre imaginare către o realitate unde firescul urban primează: o mașină la semafor, o bicicletă în de-a lungul străzii, o mulțime adunată pe un trotuar, un arbore dezgolit de frunze.
Ca un portal virtual, viziera impregnată cu șiroaie prin care artista vede lumea are proprietatea de a estompa realitatea, reușind să capteze din griurile urbane irizații saturate ce inspiră candoare, puritate, optimism. Jocul de contraste ce îl creează pe pânză face ca citadinul aspru și rigid să vibreze sub transparența fluidă a apei, tehnică pe care artista o stăpânește excelent.
Teodora Toderel are 32 de ani, a absolvit Liceul de Artă din Târgu-Mureș, cu specializarea pictură (2011), a studiat la Universitatea de Artă și Design, Cluj – Napoca (2011 – 2014), timp în care a studiat cu o bursă Erasmus la Dokuz Eylül Üniveristesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Buca / Izmir, Turcia (2013-2014). Artista recunoaște că perioada petrecută la Izmir i-a influențat hotărâtor arta, ploile rare, dar intense, ce cădeau peste cenușiul orașului fascinând-o mereu.
Lucrările mai noi ale Teonei părăsesc sumbrul orașului și evadează într-o fantezie însuflețită, policromă. Spre exemplu, SunFlow-er este o minunată pânză psihedelică ce te absoarbe în adâncul utopic al unui lan de floarea- soarelui. Cele câteva tablouri ce invocă pop-art-ul aduc un aflux de strălucire, iar suprapunerea sclipirii apei apei fie peste glitter, fie în plin soare, blitz-uri sau pietre prețioase fac să se piardă un pic misterul originar.
Cert este că Teona Toderel are talent, iar voi vă puteți convinge de asta vizitându-i expoziția solo de la Galeria Kulterra, între 10 octombrie și 10 noiembrie 2024. Încă ceva: tablourile sunt de vânzare. Cumpărarea de artă nu mai este demult o aroganță, ci o modalitate de a te înconjura de frumos și, nu în ultimul rând, o formă de sprijinire a artiștilor contemporani.
*foto: Alina Tonigaru