de Adriana Crăciun
Istoricul Armand Goșu subliniază, în cadrul podcastului Vorbitorincii Leaders cu Cătălin Striblea, că România nu este singura verigă slabă a Occidentului, însă rezultatele modeste obținute în anumite domenii după aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, alimentează percepția unei stagnări din perspectiva partenerilor occidentali.
„Nu suntem numai noi aici. Sunt multe verigi slabe ale Occidentului. Dar Occidentul nu mai are timp să lucreze cu noi. […] Rezultatele pe care le-a obținut România după 2007 sunt mai degrabă slabe, slăbuțe, mediocre, să spunem. Nu mai are nici Occidentul răbdare”, a afirmat Armand Goșu.
Istoricul se referă la progresele reduse ale țării în domenii precum democratizarea, lupta împotriva corupției și funcționarea instituțiilor.
Discuția a avut loc în contextul războiului din Ucraina și al încercărilor de negociere cu Rusia, în luna aprilie.
A intrat deja România sub influența rusească? Răspunsul lui Armand Goșu
În dialogul cu Cătălin Striblea, Armand Goșu a vorbit și despre posibilitatea unei influențe rusești asupra României. El a avertizat că, deși pare greu de acceptat, România este „pregătită” și „coaptă” pentru o astfel de influență.
Armand Goșu spune că acest proces nu este unul recent, ci se desfășoară sub ochii tuturor de peste două decenii, iar acum efectele sale devin tot mai evidente.
„Nu există alternativă la zona gri. Alternativa la zona gri era acel nucleu european, cu țări democratice, țări solide, cu instituții, cu oameni politici responsabili, pe care tu nu-i ai. Tu n-ai instituții, n-ai leadership politic”, a afirmat istoricul la Leaders.
Goșu respinge ideea unei ocupații directe sau a unei dictaturi în stil sovietic, însă avertizează asupra unui model subtil de control, pe care îl descrie drept „societate pe acțiuni”. În acest sistem, instituțiile media și vocile publice ar promova, fără consecințe, narative rusești și discursuri anti-ucrainene.
„Încearcă să faci în Finlanda sau în Estonia sau în Germania ce fac unii pe aici, promovând chestii rusești, anti-ucrainene. A doua zi vine procuratura. (…) La noi, lucrurile astea funcționează deja. Nu trebuie să vină rușii”, a spus Armand Goșu.
Întrebat dacă România mai este o țară europeană, Goșu a răspuns „în măsura în care și în ultimii ani a fost”. Istoricul a conturat un posibil scenariu în care Uniunea Europeană se fragmentează în cercuri concentrice, cu un „nucleu dur” format din state democratice și angajate în opoziția față de Rusia, în timp ce, la polul opus, s-ar afla statele cu „regimuri corupte”.
În acest scenariu, Armand Goșu avertizează că răbdarea Occidentului față de statele vulnerabile în fața influenței rusești s-ar apropia de sfârșit. „O să zică: ne-ați mâncat și banii degeaba, de corupți, sunteți corupți, sunteți penetrați de ruși, sunteți ciur”, a afirmat istoricul.
În viziunea sa, evoluția viitoare a UE va depinde de mai mulți factori, inclusiv de rezultatele alegerilor care au loc în prezent în state-cheie, de deciziile președintelui american Donald Trump și situația politică din Germania.
„Polonia va conta foarte mult, România va conta extrem de mult. Va conta foarte mult evoluția Turciei. Dacă Polonia, România, Turcia sunt slabe, americanii vor negocia cu Rusia, cu Putin orice porcărie, fără ca niciuna din aceste țări să se poată opune, să zică nu”, a mai spus Goșu.
Urmăriți un episod din Vorbitorincii Leaders.