de Adriana Crăciun
Fostul jurnalist Vlad Mixich, în prezent expert în politici de sănătate, a vorbit în cadrul podcastului Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea despre evoluția României din ultimele două decenii. Deși admite că există încă anumite probleme, el subliniază că, în ansamblu, țara noastră se află într-o poziție mai bună decât alte state în care a lucrat, în anumite domenii.
„Am lucrat în ultimii ani destul de mult în Asia Centrală, în două „stan-uri” (n.r. țările care au această terminație). Oamenii sunt niște popoare foarte interesante, fascinante. […] Sunt mult mai săraci decât noi. Birocrația funcționează mult mai greu decât la noi”, a spus Vlad Mixich.
Mixich, care a vizitat aproximativ 50 de țări de-a lungul timpului, susține că birocrația românească nu este atât de ineficientă pe cât este adesea percepută.
„România e foarte bine. Sunt multe lucruri care nu funcționează, dar comparativ cu multe alte țări în care am lucrat, e foarte bine”, a spus el.
Totuși, Vlad Mixich recunoaște că există încă probleme semnificative, cum ar fi corupția și alte disfuncționalități.
Aceste aspecte devin mai evidente atunci când ne comparăm cu țări precum Elveția sau cele scandinave, unde sistemele administrative sunt mult mai bine puse la punct.
„Dar, de exemplu, în Statele Unite, a trebuit să merg cât am locuit acolo să-mi iau numărul de asigurare socială. Am stat două ore la coadă, într-o sală care arăta ca o sală de așteptare într-o autogară din România, nu exagerez, claie peste grămadă. Și după ce am stat două ore la coadă, am ajuns în fața unei doamne care mi-a spus: dar nu aveți o semnătură. […] A trebuit să mă întorc încă o dată. Și în multe alte țări am văzut situația asta”, a explicat el la Vorbitorincii.
La noi, există și multe zone în care lucrurile au evoluat surprinzător de bine, subliniază Mixich. Un exemplu în acest sens este procesul de obținere a pașaportului, care a devenit mult mai eficient în ultima perioadă. „La pașapoarte merge instantaneu”, a remarcat el.
Vlad Mixich: După aderarea la UE și NATO, românii nu au mai avut un obiectiv
Vlad Mixich a vorbit la podcastul Vorbitorincii și despre necesitatea unui obiectiv comun în societatea românească, mai ales în contextul politic actual, care să mobilizeze oamenii și să-i unească.
Potrivit lui, după atingerea unor obiective majore, cum ar fi aderarea la Uniunea Europeană și intrarea în NATO, România nu a avut un nou țel pe care să-l caute ca popor.
„Însăși existența acestui obiectiv are o energie foarte mare, să-i împingă pe oameni într-o anumită direcție și să-i coaguleze ca și corp social. Iar noi nu am avut acest obiectiv. Generația mea e cumva căzută chiar între cele două interstiții. Eram suficient de mari ca să fi trăit obiectivul aderării noastre la UE și la NATO, dar nu eram încă adulți, înțelegeam ce se întâmplă, dar nu eram încă adulți. Odată ce am devenit adulți, știți care era obiectivul, dezideratul suprem al generației mele? Să plecăm în străinătate. Acesta nu este un deziderat, nu este un obiectiv de țară”, a explicat Mixich.
Vlad Mixich este fost jurnalist HotNews.ro și Deutsche Welle. El a realizat și o emisiune matinală de educație medicală la Digi24 și a scris, de asemenea, pentru Esquire și Dilema Veche. Mixich este câștigător al premiului „Tânărul Jurnalist al Anului 2008“ de la Freedom House și a beneficiat, totodată, de burse în Statele Unite primite de la Carter Center şi German Marshall Fund.
Autor mai multor investigații în domeniul medical, Mixich lucrează din 2015 ca expert internațional în politici de sănătate. A fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale. A publicat la editura Humanitas „Fanaticii. Portretele a zece oameni cu vocaţie”.
În 2019 a fost desemnat de Parlamentul European expert independent în boardul Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă. De asemenea, este primul est-european ales în Consiliul director al Alianței Europene de Sănătate Publică.
Urmăriți un nou episod din podcastul Vorbitorincii: