Caută
Close this search box.

EXCLUSIV Cum a luat gimnasta Ana Maria Bărbosu decizia de a studia în SUA

Ana Maria Bărbosu/Inquam
Scris de:
  • Adriana Craciun
    Adriana Craciun

Gimnasta Ana Maria Bărbosu spune, într-un interviu acordat Vorbitorincii, că intenționează să se întoarcă în România după ce își va termina studiile în SUA. Sportiva a anunțat oficial miercuri că a fost acceptată la Universitatea americană Stanford.

Am reușit să stăm de vorbă cu Ana Maria Bărbosu pe 4 decembrie, când tocmai își încheia una dintre zilele „cu un singur antrenament”. Gimnasta nu știa pe atunci dacă va fi sau nu acceptată de cei de la Stanford. „Am fost la școală, acum repet la istorie că sunt clasa a XII-a. Așa e programul tot timpul: antrenament-școală, antrenament-alte ore suplimentare”, a spus sportiva.

În interviul acordat Vorbitorincii, Ana Maria Bărbosu a declarat că își dorește să aibă un „viitor complet separat de sport când nu o să mai fiu în stare să practic gimnastica”.

Gimnasta susține că i-a fost greu să ia o decizie în privința plecării la studii în SUA, ținând cont de scandalul de la Jocurile Olimpice. „Eram foarte reticentă la idee, îmi era frică să merg în America, îmi era să nu fie atât de încântați de mine”, a declarat Ana Maria Bărbosu.

Iată ce ne-a mai spus Ana Maria Bărbosu.

Ana Maria Bărbosu, despre decizia de a studia în SUA: „Poate pe viitor voi reuși aduc ceva din afară și în România”

Vorbitorincii: Spune-ne, te rog, despre această oportunitate de studiu pe care e posibil să o accesezi.

Ana Maria Bărbosu: Cred că cel mai interesant este cum a început totul. Era aproape o lună de când ne-am întors de la Olimpiadă, maximum o lună. Și mi-a trimis (n.r. canotorul) Andrei Malis mesaj pe Instagram. Mi-a spus dacă vreau să merg la studii în afară, în America, unde se poate face și activitatea sportivă în paralel cu cea academică. Eu știam deja de conceptul acesta pentru că am o colegă în lotul național care s-a născut în America și trăiește acolo, doar că a venit de doi ani în România să facă gimnastică.

Ea se pregătește și deja este admisă la o facultate, la Michigan State. Știam deja de conceptul acesta pentru că și antrenorii, având antrenori străini în ultimii doi ani, m-au întrebat dacă mi-ar plăcea, dacă aș fi interesată și mi s-a părut o idee foarte bună. Le-am spus de atunci că sigur aș fi super încântată să am ocazia de a studia în afară și să continui și gimnastica. Asta fiind acum un an. După Olimpiadă, mi-a trimis Andrei Malis mesaj pe Instagram, doar că, având în vedere tot ce s-a întâmplat, am fost reticentă la idee. Până la urmă am organizat un apel pe Zoom cu cei de la Crazy Rich Athletes (n.r. organizația care i-a prezentat Anei Bărbosu oportunitatea de studiu), cu Andrei Secueșu și cu Cosmin Coteț. Eu cumva eram tot foarte reticentă la idee, îmi era frică să merg în America, îmi era să nu fie atât de încântați de mine.

Vorbitorincii: Te referi la situația cu medalia?

Ana Maria Bărbosu: Da, pentru că eu eram conștientă că eu personal nu am făcut nimic, doar că noi fiind în prim-plan, toată lumea se raportează la gimnaste, nu la instituții sau federații. Am avut apelul cu băieții, mi-au prezentat mai mult despre ce înseamnă viața de student (n.r. în afara țării). Spre exemplu, în cazul meu, să poți să faci și gimnastică și să poți primi și o bursă sportivă să studiezi la facultăți de prestigiu. După o săptămână am revenit cu un răspuns și le-am spus că nu doresc să încerc să merg în afară.

Am mai stat așa încă o lună în care Andrei Secueșu (n.r. fondatorul organizației Crazy Rich Athletes) tot încerca să-mi mai trimită mesaje, să mă mai convingă, până când ne-am nimerit cumva la București, că el nu locuiește în țară, și a zis să ne vedem. Am discutat, atunci a fost și înotătorul Dragoș Ghile care mi-a prezentat (n.r. avantajele de a studia în SUA) din perspectiva și experiența lui care cumva se aseamănă cu a mea. În momentul acela trecuse și mai mult timp de la Olimpiadă și am zis că sunt dispusă să încerc. Pentru că au reușit până la urmă să mă convingă, a venit partea în care a trebuit să dau email-uri la facultăți. Cei din Crazy Rich Athletes m-au ajutat să îmi strâng datele despre fiecare facultate, rankingul pe partea sportivă și academică. Am fost destul de surprinsă că majoritatea facultăților la care am trimis au răspuns extrem de rapid.

Vorbitorincii: La câte facultăți ai trimis emailuri?

Ana Maria Bărbosu: Am trimis la cinci facultăți, cu patru am vorbit prin email-uri. Aplicația este diferită de un email (n.r. în care te interesezi de oferta de studiu). Este mult mai complexă, durează mai mult și o faci cumva după ce ai vorbit cu antrenorii. După aceea au urmat câteva Zoom calluri cu trei dintre ele și a venit momentul să fac vizita oficială. Acestea fiind vizite pe care le plătesc facultățile în totalitate ca tu să vii și să vezi efectiv despre ce este vorba în campusul lor, la sălile lor. Am făcut deplasarea aceasta acum o săptămână și jumătate. Am fost în vizită la două dintre facultăți. A fost prima mea ieșire în afara continentului, prima vizită în America, a fost destul de copleșitor totul.

Vorbitorincii: Și cum a fost acolo?

Ana Maria Bărbosu: Când am plecat am crezut că am o oarecare idee despre ce o să se întâmple acolo. Dar m-am înșelat. Totul a fost la superlativ: de la antrenorii care m-au întâmpinat la aeroport și fetele din echipă, până la activitățile facultății. Parcă tot mediul era plin de oameni care încercau să învețe din orice. Parcă orice informație primeam în orice minut era ceva nou și aveam ceva nou de luat din toată experiența pe care am avut-o. În urma celor două vizite am luat decizia să vorbesc cu una dintre facultăți și să spun că îmi doresc să merg la acolo. Acum urmează să fac aplicația, care este amplă. Trebuie să dau test de limbă și urmează să văd ce trebuie să mai fac pentru că nici eu nu sunt atât de bine informată pe acest subiect pentru că urmează să trec prin tot procesul.

Vorbitorincii: La ce universități ai fost în vizită?

Ana Maria Bărbosu: Am fost prima dată la Stanford și după aceea la UC Berkeley.

Vorbitorincii: Și tu unde te-ai hotărât să mergi?

Ana Maria Bărbosu: La Stanford.

Vorbitorincii: Poți să ne dai detalii despre bursa de la Stanford?

Ana Maria Bărbosu: Bursa este sportivă. Eu merg acolo ca sportivă care va concura în circuitul de competiții NCAA (National Collegiate Athletic Association) al lor, în care concurează facultăți între facultăți. În urma bursei respective, eu am acces și la tot ce înseamnă universitate, învățământ. Nu am chiar toate detaliile, dar știu că există patru ani, după care îți iei o diplomă. Poți ca în primii doi ani să mergi ca undecided (indecis) și nu trebuie să îți alegi o specializare. În primii doi ani ai voie să experimentezi din orice îți dorești să înveți. Îți alegi un curs pe care să-l parcurgi. Cred că 15 cursuri sunt într-un an academic. Mi se pare o oportunitate extraordinară să ai ocazia să încerci mai întâi să vezi dacă ți-ar plăcea respectiva ocupație sau disciplină înainte să te decizi că asta vrei să te definească pentru restul vieții. Abia în ultimii doi ani trebuie să îți alegi o specializare, după care îți primești diploma.

Vorbitorincii: Bursa este asigurată pe durata celor patru ani de studiu?

Ana Maria Bărbosu: Exact.

Vorbitorincii: Care este valoarea ei?

Ana Maria Bărbosu: Exact valoarea într-o sumă nu mă pricep (n.r. să spun) și nu vreau să zic o prostie, dar îmi acoperă tot: cazare, masă, antrenamente, recuperare, asigurare medicală, cărți, educație.

Vorbitorincii: Știu că tu inițial voiai să studiezi Drept în România. Înțeleg că decizia de a studia în SUA a fost grea pentru tine. Te-ai hotărât mai greu dat fiind și contextul. Cum ai reușit să treci peste temeri?

Ana Maria Bărbosu: Am încercat să-mi evaluez posibilitățile. Cum ai văzut și tu, noi avem un program foarte încărcat. Nu putem să avem un program de facultate normală și să susținem și ritmul de antrenamente pe care ni-l cere un sport de performanță. Așa am ajuns la concluzia că știu multe gimnaste care au continuat gimnastica și au făcut Facultatea de Sport și au putut să le combine pe amândouă, însă pentru mine Facultatea de Sport nu reprezintă un subiect prin care să mă simt satisfăcută pe parte academică.

Nu sunt atât de atrasă de această parte sportivă teoretică și nu mă văd continuând tot pe partea de sport. Și de aceea eu îmi doresc să fac altceva, să am un viitor complet separat de sport când nu o să mai fiu în stare să practic gimnastica. Și Facultatea de Drept, toată lumea știe că nu este o facultate care să-ți dea flexibilitate să faci extrem de multe lucruri pe lângă, să merg în fiecare zi la antrenamente și la facultate și toată programa pe care trebuie să o învăț.

Îmi este foarte greu să cred că există posibilitatea să le combin pe amândouă, în momentul în care în România nu s-a mai întâmplat ca o gimnastă care să continue cu gimnastica să facă și altă facultate decât cea de sport. Dar în afară există atâtea gimnaste care au mers la colegiu, au continuat cu gimnastica de colegiu, în cadrul unei facultăți, și au avut o carieră formată complet diferit, nu în sport sau gimnastică sau în medicină, drept, economie.

Vorbitorincii: Vei fi prima gimnastă din România care merge la studii în SUA?

Ana Maria Bărbosu: Eu acum încep totul, am vorbit cu antrenorii și procesul este în decurs. Nu aș dori să fac o declarație prea exactă înainte să se întâmple. Da, îmi doresc să merg să studiez acolo și asta fac în momentul acesta, mă pregătesc, dar mie nu-mi place să vorbesc despre lucruri ca și cum s-au întâmplat deja și de fapt nu s-au întâmplat. În orice ipostază, eu abia de anul viitor sunt eligibilă să merg la cursuri pentru că sunt promoția 2025. Acum sunt clasa a XII-a, studiez în România.

Vorbitorincii: Cum a primit familia ta vestea?

Ana Maria Bărbosu: Eu sunt plecată de acasă de la 11 ani. Este adevărat că o să fie o diferență între plecare într-un alt oraș din România și plecarea pe un alt contient. Cred că cel mai important este că au încredere în mine, în deciziile pe care le iau și că mă susțin pentru că văd și ei aceeași șansă enormă pe care mi-o arată viața. Sunt de acord că ar fi o prostie din partea mea să o ratez. Sigur, nu sunt complet împăcați cu ideea, mai au timp, dar mă susțin din toate punctele de vedere. Mi-au zis: dacă putem să ne auzim măcar o dată, de două ori pe săptămână, când poți. Ne povestești ce se întâmplă, să știm că ești bine și asta e cel mai important pentru noi.

Vorbitorincii: Cum pornești în acest drum? Vrei să te mai întorci în țară?

Ana Maria Bărbosu: Cu siguranță vreau să mă întorc în țară. Părinții mei m-au crescut cu dorința de a aduce ceva bun României, de a fi un cetățean care își iubește țara și asta și sunt. Doar că sunt de părere că dacă am ocazia să am parte de o educație care să-mi deschidă mult orizonturile și să-mi arate și alte feluri de a gândi, poate pe viitor voi reuși aduc ceva din afară și în România. Acesta este visul meu și cu gândul acesta îmi doresc să plec să studiez în afară. Posibil pe viitor să reușesc să aduc o inovație în România pentru că da, îmi doresc să mă întorc. Clar.

Notă: Interviul a fost editat pentru concizie și claritate.

Citiți și: Gimnasta Ana Maria Bărbosu va studia la universitatea americană Stanford. Ce spune pentru Vorbitorincii

Foto: Inquam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți