Caută
Close this search box.

Gimnasta Ana Maria Bărbosu va studia la universitatea americană Stanford. Ce spune pentru Vorbitorincii

Ana Bărbosu / Inquam
Scris de:
  • Adriana Craciun
    Adriana Craciun

Ana Maria Bărbosu, gimnasta româncă în vârstă de 18 ani medaliată cu bronz la sol la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, va studia la Universitatea Stanford din SUA. 

Ana Maria Bărbosu a analizat programele de studiu de la mai multe universități americane, printre care UC Berkeley și Michigan State University, dar, într-un interviu acordat Vorbitorincii, ea a transmis că simte că va putea să se dezvolte cel mai bine profesional la Stanford. 

La sfârșitul lunii noiembrie, sportiva a petrecut două zile la Stanford și alte două la Berkeley, pentru a se întâlni cu profesorii și cu campionii olimpici de acolo, în vederea luării unei decizii.

Când am plecat am crezut că am o oarecare idee despre ce o să se întâmple acolo. Dar m-am înșelat. Totul a fost la superlativ: de la antrenorii care m-au întâmpinat la aeroport și fetele din echipă, până la activitățile facultății. Parcă tot mediul era plin de oameni care încercau să învețe din orice. Parcă orice informație primeam în orice minut era ceva nou și aveam ceva nou de luat din toată experiența pe care am avut-o. În urma celor două vizite am luat decizia să vorbesc cu una dintre facultăți și să spun că îmi doresc să merg la acolo. Acum urmează să fac aplicația, care este amplă. Trebuie să dau test de limbă și urmează să văd ce trebuie să mai fac”, a declarat Ana Bărbosu, în prezent elevă în clasa a XII-a, pentru Vorbitorincii în luna decembrie. 

Universitatea Stanford a oferit, de-a lungul timpului, numeroase burse campionilor olimpici. Astfel, Ana Maria Bărbosu va avea acces la învățământ superior și i se vor acoperi cheltuielile legate de cazare, antrenamente, recuperare și asigurare medicală. Totodată, ea ar urma să concureze în circuitul de competiții universitare din National Collegiate Athletic Association (NCAA). 

Durata studiilor universitare în SUA este de 4 ani, iar în primii 2 ani de studiu nu este obligatorie alegerea unei specializări. Ana Maria Bărbosu va putea decide ulterior să studieze un domeniu sau altul. 

Ce spune fondatorul organizației care i-a prezentat oferta de studiu Anei Maria Bărbosu

Planul inițial al Anei Bărbosu era să facă Drept în România, iar decizia de a merge la facultate în străinătate, mai ales în SUA, nu a fost ușoară, a declarat pentru Vorbitorincii Andrei Secueșu, fondator al Crazy Rich Athletes, organizația care i-a prezentat gimnastei oportunitatea de studiu.

Decizia Anei de a merge la o universitate din SUA este cu atât mai admirabilă cu cât atunci când noi la Crazy Rich Athletes am abordat-o, Ana venea după o experiență traumatizantă – întreaga saga a medaliei de bronz de la sol – iar în presă românească, litigiul respectiv a fost portretizat diviziv și exagerat că un „conflict între români și americani”. Ana ne-a acordat încrederea și a făcut ceea ce am rugat-o: s-a informat cu ochii ei, și mai mult, a înțeles valoarea educației pentru viitorul ei că sportivă”, a declarat Andrei Secueșu, fondator Crazy Rich Athletes.

El a mai spus că decizia Anei Maria Bărbosu este și „o victorie pentru societatea românească”, dar și pentru felul în care se fac lucrurile în sportul românesc de performanță, „unde rentele viagere, premierile cash, contractele de activiate sportivă sau angajările fictive în poliție sau armată au fost pană acum elementele prin care statul îi convingea pe campioni că nu e bine să facă școli de top, în paralel cu sportul”. 

Ce face organizația Crazy Rich Athletes pentru sportivii din România 

Crazy Rich Athletes este o organizație non-profit fondată de foști sportivi de performanță și care are printre membrii activi profesioniști români din diverse domenii, care au studiat în străinătate. 

Este vorba despre doctori în psihologie, absolvenți de matematică și informatică de la Oxford sau Harvard, foști tenismeni sau poloiști în prezent pe Wall Street, antreprenori în healthcare sau tech sau foști sportivi olimpici în Team Romania la Londra 2012 sau Atena 2004. 

Organizația are două programe : 

Educație pentru sportivi: ajută tinerii sportivi să obțină burse de studii la universități de top din SUA.

Activism în sportul românesc de performanță, în special în ce privește transparența banilor publici și politicile guvernamentale în sport.

Până în prezent, organizația a reușit să-i trimită la studii în SUA, cu bursă sportivă, pe:

– Alex Gheorghe, polo – Stanford University, CA 

– Erik Ionescu, polo – Pepperdine University, CA 

– Felicia Mihai, canotaj – UCLA, CA și Univ. of Tennessee, TN 

– Maria Alexe, scrimă – Ohio State University, OH 

– David Dumitru, polo – Bucknell University, PA

– Andreea Gheorghișor, squash – Columbia University, NY 

– Radu Barabas, canotaj – Syracuse University, NY 

– Catinca Dumitru, scrimă – St. John`s University, NY 

– Dima Goian, squash – Drexel University, PA

– Andrei Malis, canotaj – Drexel University, PA 

– Andrei Axintoi, canotaj – Drexel University, PA

Foto: Inquam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți