China a învățat pictura în ulei de la un cuplu de artiști români, a spus Ioana Ciocan, manager și CEO al muzeului temporar Art Safari, la Vorbitorincii Leaders, cu Cătălin Striblea. Deși este cunoscută pentru cerneluri, tipărituri și alte tehnici, China a simțit, la un moment dat, că „rămâne în urmă”.
Așa că i-a recrutat pe artiștii români Gina Hagiu și Eugen Popa. Cei doi s-au mutat acolo în 1960, și au predat la Universitatea de Artă din Hangzhou.
„Au produs generații de profesori care au învățat pictura în ulei și care la rândul lor au predat pictura în ulei studenților chinezi”, a spus Ioana Ciocan.
Cine sunt profesorii români de la care China a învățat pictura în ulei
Gina Hagiu s-a născut în 1927 în orașul gălățean Târgu Bujor. De cealaltă parte, Eugen Popa, cel care i-a devenit soț ani mai târziu, s-a născut în 1919, în comuna Julița, județul Arad.
Ambii au absolvit Academia de Arte Frumoase din București.
În 1962, când cuplul s-a întors în România din China, a deschis la sala Dalles o expoziție cu lucrări de desen și pictură efectuate acolo. Ulterior, expoziția a ajuns și în alte mari orașe din țară, arată Primăria Săvârșin.
Cei doi profesori i-au învățat pe chinezi despre Corneliu Baba, unul dintre maeștrii şcolii româneşti de pictură. „Baba este un absolut idol, un erou în China”, a afirmat Ioana Ciocan în dialogul cu Cătălin Striblea.
„Am avut marea șansă să organizez cu Art Safari și cu Institutul Cultural Român o expoziție lui Corneliu Baba care a fost itinerată la șase muzee din China […]. Au fost unele dintre cele mai bune și mai importante muzee de artă din China, cum ar fi Academia de Pictură în ulei de la Beijing sau Muzeul Long de la Shanghai, muzeul din Quan Shanshi din Hangzhou sunt doar trei din cele șase”, a declarat CEO-ul Art Safari la Vorbitorincii Leaders.
Expoziția cu 60 de lucrări a fost realizată în 2018 și 2019.
Interviurile Leaders au întotdeauna și o parte destinată membrilor plătitori. Cătălin Striblea și Ioana Ciocan au stat de vorbă în această secțiune despre achiziția bunurilor de lux.
„Îmi plac lucrurile istorice, nu am ce să fac. Dacă ar fi să-mi iau un bun de lux cred că ar fi o geantă din 1960 care să fie zgâriată”, a spus CEO-ul Art Safari.
Puteți deveni membri Vorbitorincii intrând pe canalul nostru de YouTube de pe un browser și urmând pașii.
Foto: Shutterstock