Cristian Presură a explicat la podcastul Vorbitorincii argumentele care demonteză teoria Pământului plat. Fizicianul și cercetătorul a spus că a făcut, la un moment dat, acasă, și un experiment pentru a arăta de ce această ipoteză este incorectă.
Adepții teoriei Pământului plat susțin, printre altele, că Soarele nu s-ar afla la milioane de kilometri depărtare de Terra, ci s-ar deplasa deasupra lui, iluminând doar anumite zone. Aceste idei sunt contrazise de dovezi științifice care demonstrează că Soarele este de fapt o stea gigantică aflată la o distanță mare față de Pământ. În plus, ei cred că gravitația nu există, chiar dacă aceasta este forța care guvernează mișcările orbitale ale planetelor.
Fotografiile din spațiu sunt cea mai simplă dovadă că Pământul este sferic, deși adepții teoriei Pământului plat contrazic autenticitatea lor, conform lui Presură. Fizicianul mai spune că dacă teoria Pământului plat ar fi fost adevărată, atunci nu am fi putut vedea răsăritul Soarelui la Marea Neagră, ci acesta ar fi fost deja pe cer.
„Am făcut un model al Pământului plat la mine acasă. Ce este un model al Pământului plat? O suprafață planară, care este Pământul plat, și apoi ai două obiecte luminoase care orbitează deasupra: Luna și Soarele. Și se învârt. Ai într-o parte lumină și în cealaltă parte ai întuneric și așa mai departe. Așa se formează ziua și noaptea prin intermediul luminii pe care o lasă soarele în zona respectivă. Dacă soarele e deasupra, e lumină, dacă e în partea cealaltă, e întuneric. Nu discutăm aici despre detalii. La modelul acesta, care-i cea mai evidentă probă că nu e adevărat? Dacă e tot timpul deasupra, înseamnă că niciodată nu vei vedea răsăritul Soarelui la Marea Neagră. Am luat telefonul mobil, am filmat ca să fie clar de tot, și se vede Soarele orbitând întotdeauna deasupra. Niciodată nu o să-l vezi cum răsare de la orizont, că e întotdeauna deasupra”, a explicat Cristian Presură la Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea.
Fizicianul a adăugat că experimentul său privind Pământul plat l-a ajutat să înțeleagă de ce astfel de idei sunt considerate „teorii ale conspirației”. Cristian Presură consideră că aceste idei sunt adesea nefondate și se bazează pe speculații, fără dovezi solide.
„Ele nu pot explica totul tot. Și, la un moment dat, trebuie să invoci o teorie a conspirație, să fie cineva care nu te lasă și ascunde ceva. Toată pseudoștiința se duce, într-un final, în teorii ale conspirației. Pentru că altfel nu are cum să explice (n.r. anumite fenomene științifice)”, a spus fizicianul.
Astfel, în cazul Pământului plat, teoria conspirației s-ar manifesta prin susținerea ideii că acesta este înconjurat la margine de un zid de gheață arctic.
„Antarctica, în modelul Pământului plat, înconjoară Pământul. Și acolo (n.r. cred anumite persoane) este un zid mare de tot și nimeni n-a trecut vreodată de zidul acela și, dacă încearcă, nu este lăsat”, a afirmat Cristian Presură.
Cine este Cristian Presură
Cristian Presură a obținut în 2002 doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, Olanda. De asemenea, este cercetător la compania Philips, Olanda, fiind specializat în domeniul senzorilor medicali. Este autor al cărților Fizica povestită, O călătorie prin univers, Care e diferența dintre un copil și un laptop?. Presură are și un canal de YouTube, unde a adunat peste 215.000 de abonați cărora le explică fizica într-un mod cât mai simplu. Pe TikTok, fizicianul are peste 200.000 urmăritori, iar videoclipurile sale despre știință au atras în total 2,7 milioane de aprecieri.
Foto: Shutterstock
Urmărește un interviu Vorbitorincii cu fizicianul Cristian Presură: