Cine e K-lu și de ce?
Alin Constantin, cunoscut sub numele de scenă K-lu, este un DJ și producător muzical român. ”Sunt originar din Hunedoara, însă K-lu s-a născut la Timișoara”, declară el pe site-ul propriu. Porecla sa provine din perioada școlii, când, datorită înălțimii sale, colegii îl numeau „Calu„, transformat ulterior în „K-lu” ca nume de scenă.
Pentru că muzica sa e una cu totul insolită, imboldul de a-l intervieva vine de la sine. După spusele lui tot ceea ce produce este din pasiune și din bucuria de face oamenii să se miște și să zâmbească. A fost prezent la mai toate festivalurile din țară, pe scena Filarmonicii din Timișoara, a colaborat cu artiști renumiți și a devenit, într-un fel, un ambasador al vechii cinematografii românești.
De curând a lansat un album nou “Stare ca piatra”. Cu mâna pe Technics zic încă o dată că sunt maaaare fan K-lu. Word!
Să-l luăm la întrebări
– Când te-ai întâlnit pentru prima dată cu muzica?
La petrecerile de apartament ale părinților, unde toată muzica se auzea la pick-up. Deși eram fascinat de rotația plăcilor de vinyl, pe care puneai un ac și scoteau sunete, muzica în sine nu-mi plăcea, era doar muzică populară. Asta se întâmpla pe la începutul anilor ’80. În adâncul sufletului știam că o să vină o vreme când o să descopăr și eu acea muzică cu care o să rezonez.
– Pentru cei din generația noastră, importanța MTV-ului în anii ’90 a avut un rol semnificativ în dezvoltarea și crearea unei identități. Cum te-a “lovit” pe tine întâlnirea cu această cultură și de ce crezi că ai gravitat spre ea? Care a fost clipul care a plantat sămânța și te-a făcut să zici “vreau să fac și eu asta”?
Așteptam această lovitură culturală, era totul fresh, totul viu, simțeam că am și eu o apartenență. Dar un loc aparte îl aveau piesele în care se auzeau scratch-uri și versuri vorbite. Un clip care m-a pus pe gânduri este M|A|R|R|S – Pump Up The Volume. Atunci mă gândeam așa: ăștia nu au soliști sau MC, nu au mers pe teren sau în studio să filmeze, dar totuși au un clip pe TV.
– Știu că la începuturi ai fost și practicant de breakdance. Zi-mi care a fost punctul tău forte? Zulu spin? Backspin? Battle rock? :)
Erau niște vremuri în care doar copiam mișcările de dans fără să știm acești termeni. :)
– Ai trecut prin mai multe proiecte (Funky Growl, New Tones, Beat Bang!), ai trecut și printr-o trupă mai spre hardcore – “Za Ics”. Cum de te-ai oprit la proiectul tău solo? Mai simți nevoia să ai lângă tine o trupă?
În mintea mea, acest proiect solo este ca o trupă hibrid, deoarece îmi produc muzica, fac montaje video, pe scenă mă descurc destul de bine cu două pick-up-uri, mixând audio sau video, plus că mă ocup de tot ce înseamnă management, marketing, comunicare. Am simțit și mai simt nevoia unei trupe, drept dovadă anul acesta o să cânt cu JazzyBIT la festivalul Jazz in the Park, iar cu Opera Națională din Cluj o să cânt la Festivalul Internațional Opera Aperta.
– Este cunoscută introducerea replicilor din filmele/teatrele românești în piesele tale. Cum ai ajuns la povestea asta? Îmi sună așa, ca o emisiune “Soul Train” combinată cu “BD la munte și-n California”, unde lumea dansează și zâmbește în același timp.
În cercurile de prieteni se citau foarte des replici din filmele vechi românești. Apoi, ca să-i impresionez, am început să inserez aceste replici la party-urile unde puneam muzică. În momentul ăla mi-am dat seama că aveam un “MC” care spunea glume sau anunța ceva, așa că mi-am construit o mulțime de intro-uri și glume, pentru ca publicul să știe cine este la butoane. Un lucru e clar: când oamenii râd și se amuză, party-ul este garantat.
– Când te-ai hotărât să introduci și latura video în show-urile tale?
Eram des întrebat dacă există pe net ceva legat de ce făceam eu la party-uri. Așa au apărut primele piese cărora le-am făcut montaj video și le-am postat online. Având aceste producții video, m-am decis să ofer și o experiență vizuală în timpul show-ului, mixând audio împreună cu video.
– Ți s-a întâmplat ca atunci când te uiți la filme să fii mai atent la cuvintele care ar putea face parte din viitoare piese decât la acțiunea propriu-zisă a filmului?
A devenit un defect profesional. La orice mă uit, sunt atent la cadre și replici care ar sta bine pe muzica mea, fără a pierde însă firul narativ al filmului.
– Pentru o mare parte a publicului, filmele prezente în piesele tale nu sunt neapărat un reper, ele fiind cumva dintr-o altă generație. Cum reacționează cei care au acum 20 de ani când îl aud pe Puiu Călinescu, Radu Beligan sau pe Toma Caragiu prin piese?
Unora li se pare exotic, iar cei mai mulți caută să vizioneze filmele din care am extras sample-urile.
– Zi-mi câteva cuvinte despre primul tău album “Chestii, Socoteli”. Cum ai ales să remixezi piese Andrieș, Mihaela Runceanu, Aura Urziceanu?
“Chestii, Socoteli” nu a fost gândit ca un album. În momentul când terminam o piesă, o testam la party, apoi o urcam pe YouTube. Văzând interesul crescut al oamenilor față de ce făceam, am decis să pun o parte din piesele care existau deja pe net sub o copertă, numind treaba asta album și oferindu-l gratis, drept mulțumire. Aveam mai multe remixuri ale unor trupe sau artiști români, dar astea trei mi s-au părut potrivite pentru a încheia acest prim album.
– Zi-mi câteva cuvinte despre albumul “Operatiunea Monstrii”.
„Operațiunea Monștrii” urmează cumva aceeași rețetă de a divulga din timp ce piese vor fi pe album. Din dorința de a fi activ, postam din când în când câte un clip nou. Apoi am luat piesele care erau deja pe net, am mai adăugat câteva, am făcut un intro, un outro și am oferit gratis și acest album.
– Anul acesta ai scos un nou album “Stare ca piatra”. Care a fost povestea creativă a albumului și ce te mai inspiră muzical în 2025, atunci când te apuci de ceva nou?
Spre deosebire de celelalte două albume, „Stare ca Piatra” a fost proiectat și gândit ca un album în adevăratul sens al cuvântului, oferind publicului zece piese noi-nouțe. Am avut ca temă de casă, pe lângă replicile din filme și teatru radiofonic, și introducerea unor pasaje cântate pe fiecare piesă. De aceea ținta mea a fost muzica veche românească din anii ’60-’70.
Cred că mă inspiră întreaga varietate muzicală care apare și pe care o ascult — iau din fiecare gen și curent câte ceva.
– 3 piese pe care nu le-ai scoate niciodată dintr-un setlist de party?
„Un Cui”, „Tratament Bun” și „Verdeață”.
– Ce faci când ești în mijlocul unui DJ set și auzi “pune ceva să danseze lumea”? :) Cât de nișat crezi că îți construiești muzica / DJ set-urile?
De obicei mă fac că nu înțeleg și dacă insistă, tai canalul de la mixer oprind muzica „ca să înțeleg mai bine”. În acest fel atrag atenția tuturor că cineva mă bruiază. :)
O bună bucată de timp am crezut că nișa pe care o promovam este propria semnătură, că am identitate, că pot fi recunoscut după asta. Dar, într-un târziu, mi-am dat seama cât de îngustă este această nișă și mi-am propus să fiu mai maleabil.

– Ai făcut anul trecut un post de radio online “Good One Radio”. Ce se mai întâmplă cu el?
Îmi place să experimentez și să mă las pradă provocărilor. Am făcut acest radio din pură pasiune, doar că unele pasiuni sunt costisitoare și nu ți le permiți pentru multă vreme. Momentan radioul este într-o vacanță prelungită — sper să revină cât mai repede.
– Ce mai e nou cu proiectul Ken Pith?
Ken Pith a apărut din dorința de a explora și alte tărâmuri sonore. După ce am învățat o grămadă de lucruri care mă ajută și azi, această explorare s-a încheiat, canalizându-mi întreaga atenție și energie către K-lu.
– Ai început cu DJ-ala în anii 2000, într-o perioadă în care, vorba lui Deceneu, “platanul era farfurie zburătoare, una adâncă”. Ai făcut totul autodidact, într-o lume fără internet, fără informație și fără acces la ultimele noutăți din punct de vedere instrumente. Crezi că a ajutat faptul că ai muncit și ai căutat mai mult cum se face treaba asta, sau era mai simplu dacă ai fi avut azi 16 ani și începeai aventura muzicală cu toate facilitățile de azi?
Eu am fost autodidact, dar cred că nicio perioadă nu este ușoară când ești la început de drum. Depinde de personalitatea fiecăruia — unii sunt mai creativi când au mai puține tool-uri, pe când alții sunt invers. Azi ai toate facilitățile de a face muzică și de a o exprima în public, doar că de aceste facilități beneficiază și alte câteva milioane de oameni, lucru care îngreunează posibilitatea de a fi remarcat.
– Zi-mi 3 albume pe care orice DJ ar trebui să le aibă acasă.
* Kid Koala – Carpal Tunnel Syndrome
* DJ Shadow – Endtroducing
* Bonobo – Animal Magic
– Kid Koala, Mix Master Mike, Nujabes sau DJ Shadow? Care este cel mai apropiat de sufletul tău?
Fără doar și poate — The real ninja — Kid Koala.
– Ce artiști noi te-au impresionat în ultimul timp?
LA LOM, Glass Beams, Amantes del Futuro, Cinnamon Gum, OMA, Faenna, Las Ninyas del Corro, Joey Valence & Brae.
– Un lucru pe care ți l-ai dori să-l faci în viitorul carierei tale muzicale ar fi…?
Să cânt live piesele mele alături de o trupă.
– Pe unde te poate vedea lumea live pe viitor?
Pe paginile de socializare anunț mereu unde am evenimente.
Pe DJ K-lu îl puteți urmări și asculta pe Youtube, Spotify, Bandcamp, Soundcloud, Facebook, Instagram
Mai multe articole semnate de Hefe găsiți aici.