Caută
Close this search box.

Scriitor român, despre o parte dintre politicienii de astăzi: „Nu lasă o secundă în umbră propria persoană și propriul avantaj”

Bogdan-Alexandru Stănescu, despre politicieni
Scris de:
  • Adriana Craciun
    Adriana Craciun

Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu afirmă, în cadrul podcastului Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea, că în politica românească actuală există lideri care pun mai presus propriile interese decât cele colective.

Bogdan-Alexandru Stănescu subliniază că nu vede semne de schimbare în peisajul politic actual, în special după ultimele evenimente din România. „Din punct de vedere politic, nu văd ce s-ar putea întâmpla. Au fost și alegerile. Am văzut ce a fost acum. M-am îngrozit, ca noi toți, sau se pare că nu ca noi toți. Și nici ceea ce se pregătește nu pare să aducă semne bune”, a spus scriitorul.

Bogdan-Alexandru Stănescu consideră că, în prezent, partidele politice de stânga adoptă măsuri specifice dreptei, în timp ce partidele de dreapta implementează soluții absurde.

Eu simt o prăpastie între această foarte firavă pătură de mijloc din care facem parte, fără a fi nici upper middle class, și un gros al populației care trăiește în sărăcie și despre care nu se vorbește absolut deloc, în care avem un mare partid numit social-democrat care nu ia măsuri de stânga. O țară în care tot ceea ce ar trebui să fie măsură de stânga este ignorat total: partidele de stânga iau măsuri de dreapta, partidele de dreapta iau niște măsuri imbecile sau nu le iau fiindcă nu ajung la putere. În care dreapta își dă mâna ca în Biblie și se pupă cu stânga și propun acest candidat reșapat. Mi-am jurat că nu zic nimic de politică, dar nu”, a afirmat Bogdan-Alexandru Stănescu la Vorbitorincii.

Scriitorul susține că liderii marilor partide politice pun propriile interese mai presus de cele colective și explică faptul că alianțele, precum cea dintre PSD și PNL, sunt motivate exclusiv de calcule strategice.

Sunt lideri politici care nu lasă nici o secundă în umbră propria persoană și propriul avantaj. Nu-i niciunul care să spună: uite, am stat, am cugetat și ar trebui să lăsăm de la noi. Această reuniune PSD-PNL nu este venită din acest miez. Nu! Este venit din calcul”, spune Bogdan-Alexandru Stănescu.

Carte de vizită. Bogdan-Alexandru Stănescu

Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor, eseist, traducător, editor, doctor în filologie. El este autorul romanului „Copilăria lui Kaspar Hauser”, pentru care a primit mai multe premii pentru proză între care Premiul Festivalului primului roman de la Chambéry, Franța (2018), și a fost nominalizat pe lista scurtă a Premiului European pentru Literatură (2019).

În 2022 a publicat romanul Abraxas (Polirom), iar la sfârșitul anului 2024 Soarele negru, ambele primite cu cu mult entuziasm de public, fiind bestsellere ale editurii Trei la târgurile de carte. În anul 2025, romanul Abraxas urmează să apară în Franța, în traducerea lui Nicolas Cavailles, la prestigioasa editură Gallimard, în colecția „Du Monde Entier”, dar și în Polonia, Bulgaria, Macedonia de Nord și Serbia.

Scriitorul a mai publicat, de asemenea, „Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul” (poeme, Cartea Românească, 2012, nominalizat la premiile revistei Observator cultural și Radio România Cultural), „Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelștam” (eseu, ART, 2013), „anaBASis” (poezie, Cartea Românească, 2014, nominalizat la premiile Radio România Cultural), „Adorabilii etrusci” (poeme, Charmides, 2021). A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Edward Hirsch, Paul Auster, Daniel Mendelsohn, Louise Glück și Philip Roth.

Urmărește podcastul Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea:

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți