Măsura prin care companiile cu venituri peste 50 milioane de euro trebuie să plătească un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri, dacă impozitul pe profit (16%) este mai mic, reprezintă „o abordare primitivă”, susține consultantul financiar Cristian Tudorescu la Leaders.
„Guvernul a instituit acea taxă de 1% pe cifră de afaceri. După părerea mea, deși am văzut că destul de multă lume a aderat la ideea asta, e o abordare primitivă. Primitivă înseamnă că statul spune: nu prea știu cum să urmăresc acel profit, nu prea știu dacă (n.r. respectivele companii) îl plătesc, nici dacă fac transfer, hai că iau 1%”, a spus Tudorescu.
Consultantul financiar a explicat ce înseamnă această taxare pentru businessurile mari prezente în România.
„Dacă o firmă are peste 6% rată de profit net, adică face profit 6 lei din 100 lei vânzări, îi iei impozit pe profit, este 1 din 6, iei acel 1. Însă dacă firma face sub 6%, tu când îi iei 1% din cifra de afaceri de fapt îi iei mai mult față de cât ar fi fost impozitul pe profit. La Dacia, care are rată de profit net de 3%-4%-5%, de fapt prin faptul că îi pui 1% pe cifra de afaceri, îi iei mai mult decât în impozitul pe profit”, a spus Cristian Tudorescu.
În plus, impunerea unui impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu venituri de peste 50 de milioane de euro ar determina unele afaceri care deja se confruntă cu diferite dificultăți să nu mai considere România atractivă. În această situație este și industria auto, care întâmpină diverse greutăți la nivel mondial, conform lui Tudorescu.
„Noi ca țară când se uită cineva pe hartă spune: după ce că avem dificultăți, aici în România ne ia și 1% indiferent că-i investim, că mai angăjăm oameni, că mai facem o capacitate. Practoc, noi singuri ne punem într-o postură necompetitivă. Știm de toate acele discuții că poate un producător să-și mute o parte din producție în alte zone, în alte continente. Singuri ne punem într-o zonă riscantă”, a spus consultantul financiar la Vorbitorincii Leaders.
Impozitarea marilor companii. Mai e loc de noi taxe? Răspunsul consultantului financiar Cristian Tudorescu
Întrebat de Cătălin Striblea dacă mai pot fi introduse noi taxe pentru marile companii din România, consultantul financiar Cristian Tudorescu a spus că totul depinde de Guvern și societate.
„Dacă societatea împinge un anumit tip de abordare, inclusiv prin vot sau partide sau guverne, probabil că lucrurile se pot duce și către ideea de a taxa ceva mai mult capitalul”, a afirmat Tudorescu.
Potrivit lui, sunt deja trei zone din care statul încasează taxe. Este vorba despre fiscalitatea pe muncă, capital și impozitele pe proprietate.
Cristian Tudorescu susține că la capitolul fiscalitate pe muncă, România are taxe similare cu alte state europene.
„Sigur, unii sunt mai jos, mai sus, dar hai să zicem 40% – 42% dintr-un salariu total se virează către buget. În alte țări poate să fie cum e în Germania: 42%-45%, plus că la ei mai sunt contribuții de solidaritate pentru unificarea Germaniei sau mai sunt mici adăugări la aceasta. Ei au și trepte, că e un fel de impozitare progresivă, dacă ne uităm probabil în Spania, în Italia, nu am făcut comparații chiar cu toate țările, dar suntem pe acolo, deci pe muncă nu cred că mai e loc de creștere”, spune consultantul financiar la Leaders.
În privința capitalului, crede el, România se situează pe o poziție avantajoasă. „Trebuie să vedem ca țară, și am beneficiat de acești 10 – 15 ani, dacă vrem încă un deceniu sau poate 15 ani în care să beneficem de această taxare ceva mai joasă. Dacă ar fi 16% impozit pe profit plus 10% dividende, de fapt ar fi 20% să zicem care e mai avantajos decât în alte țări. Și am putea beneficia, eu aș fi adeptul acestei idei, să-i mai lăsăm pe antreprenori, adică și români și companii internaționale, să mai beneficieze un deceniu sau 15 ani de acest lucru”, explică Tudorescu.
De cealaltă parte, în zona de taxare a proprietății, în următorii 10 ani vom vedea creșteri constante, crede Cristian Tudorescu.
„Că ne place sau nu acest lucru, mi se pare normal dacă vrem orașe ceva mai așezate, că și aceea e o muncă tot de un deceniu probabil, trebuie să ai și niste taxe oarecum în creștere. Nu știu exact cu ce ritm, cu ce viteză, dar dacă ar fi între cele trei, munca lăsată cam unde este, capitalul l-aș mai lăsa o perioadă, 10 ani, dar creștere pe taxe pe proprietate”, e de părere el.
Interviurile Leaders au întotdeauna și o parte destinată membrilor plătitori. Cătălin Striblea și Cristian Tudorescu au stat de vorbă în această secțiune despre oportunități de investiții.
„Dintre tipurile de investiții eu am așa: acțiuni, care sunt pe România și SUA, și o investiție indirectă în imobiliare. Nu sunt cel care să stau să urmăresc piața, prețul, vânzare-cumpărare, dar sunt oameni care au o firmă care se ocupă de cumpărare, renovare, revânzare și așa mai departe și acea firmă produce rezultate și eu sunt unul dintre parteneri”, a spus Cristian Tudorescu.
Puteți deveni membri Vorbitorincii intrând pe canalul nostru de YouTube de pe un browser și urmând pașii.
Foto: Shutterstock