Caută
Close this search box.

Istoric american, despre masacrul de la Odesa din 1941. „Erau sute de evrei spânzurați pe bulevarde”

Odesa / Shutterstock
Scris de:
  • Adriana Craciun
    Adriana Craciun

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata română și administrația de la acea vreme au comis unele dintre cele mai violente crime antisemite, explică istoricul american Grant T. Harward, la Vorbitorincii Leaders.

Istoricul a descris masacrele de la Galați, Dorohoi, Iași și Odesa, după ce a consultat documentele aflate la Arhivele Militare de la Pitești și Arhiva CNSAS pentru teza sa de doctorat „Războiul Sfânt al României”.

Harward spune că între 22 – 25 octombrie 1941, la scurt timp după ce armata română a cucerit Odesa, „sute de evrei au fost spânzurați” de stâlpii de lumină aflați pe străzile orașului.

Masacrul de la Odesa din octombrie 1941

Pe 22 octombrie, clădirea care adăpostea Comandamentul Militar al Odesei și Statul Major al Diviziei 10 infanterie a fost aruncat în aer. În timpul atacului de la Odesa, generalul maior Ion Glogojanu a fost ucis deși „a fost avertizat” că acea clădire era minată.

Tot atunci și-au pierdut viața alte câteva „zeci de soldați, civili care au venit ca să fie parte din ocupația orașului și chiar niște ofițeri germani”, explică Harward.

Nu s-a intrat până când nu s-a verificat de către pionierii români și germani. S-a verificat de trei ori dar nu au găsit bombele”, spune Grant T. Harward în dialogul cu Cătălin Striblea.

Deși s-au făcut acele verificări, cartierul general al Diviziei 10 infanterie a fost aruncat în aer. Au urmat apoi și măsurile „de represalii” începute de generalul Trestioreanu și amplificate de ordinele mareșalului Ion Antonescu, conform lui Harward.

Imediat, Constantin Trestioreanu, comandantul secund al Diviziei 10 Infanterie, i-a spânzurat pe evrei ca represalii”, spune istoricul american. „(n.r. Erau) sute de evrei spânzurați pe bulevardele Odesei”, susține el.

Generalul Iosef Iacobici, care atunci era și Șeful Marelui Stat Major, dar și comandantul Armatei a 4-a române, „a dat ordin să fie și mai multe represalii”, spune Grant T. Harward la Leaders.

A vrut să fie împușcați comuniștii, deci tot evreii și să fie lăsați la vedere ca un avertisment pentru ceilalți, pentru partizani”, a spus Grant T. Harward la Vorbitorincii Leaders. O parte dintre aceștia au fost duși la bariera Dalnic, în apropierea orașului Odesa, și împușcați.

De asemenea, erau niște depozite în care evreii au fost puși. Două cu bărbați, două clădiri cu femei și copii și li s-a dat foc. Au fost aruncate și grenade și când oamenii au încercat să iasă au fost împușcați. Acestea sunt evenimentele care au fost așa de șocante și de mari încât s-au făcut rapoarte. Mă gândesc că au fost și mai multe activități pentru care nu avem detalii”, a explicat istoricul american.

Grant T. Harward este un istoric american. Primul contact cu România l-a avut în perioada 2005–2007, când a locuit la București, în calitate de misionar al Bisericii Lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă. El are o diplomă de licență în istorie la Brigham Young University (2009) și diploma de master la University of Edinburgh (2010).

„Războiul Sfânt al României” reprezintă teza sa de doctorat, susținută în 2018 la Texas A&M University. A fost lector în cadrul Auschwitz Jewish Center, bursier Fulbright în România și lector Mandel Center din cadrul US Holocaust Memorial Museum. În prezent, el lucrează la US Army Center of Military History.

Citiți și: Masacrul de la Galați din 1940. Istoricul american Grant T. Harward, la Vorbitorincii Leaders

Foto: Shutterstock

Urmăriți un interviu Vorbitorincii Leaders cu Grant T. Harward:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți