Caută
Close this search box.

Un Colț de Banat în care Ramona trezește conștiințe și modelează minți

Scris de:
  • Alina Tonigaru
    Alina Tonigaru

Vorbitorincii sunt o comunitate independentă de analiști și publiciști. Lucrăm în interes public și credem că o nație are nevoie de bun simț și cultură pentru a progresa. Singurele surse de finanțare sunt contractele de publicitate, plățile Google pentru audiența din Youtube și donațiile voastre. Dacă vreți să ne sprijiniți, puteți apăsa acest buton.

Ni s-au intersectat drumurile cu cele ale Ramonei Jakoby acum mulți ani când, într-o vacanță de vară, copilul nostru s-a împrietenit cu Franziska și Max, juniorii ei. Așa am ajuns în paradisul pe care ea l-a creat acasă, la Comloșu Mic, în județul Timiș, transformându-și grădina în loc de întâlnire a copiilor din sat și împrejurimi în timpul vacanței de vară: a împărțit cărți, a organizat cluburi de lectură și dezbateri pentru prichindei.

Inițial, Ramona și-a propus să ofere copiilor săi și prietenilor lor o alternativă captivantă, dar și utilă, de petrecere a timpului liber în vacanța de vară. Prietenii au devenit din ce în ce mai mulți – aproape tot satul, apoi satele din împrejurimi și așa a luat naștere o adevărată mișcare culturală, sprijinită și de Muzeul Presei din Jimbolia. La familia Jakoby în grădină se ascultă povești, se citește și sunt întreaga vară o mulțime de alte activități creative. Și pentru că adăpost în zilele noroase le-a fost hambarul din curte, i s-a spus locului HAMBARUL CU CARTE. Ulterior, toți copiii și-au dorit asemenea plăcute îndeletniciri și vacanța de iarnă, iar Muzeul Presei din Jimbolia s-a oferit să îi găzduiască.

Lucrurile au evoluat în timp, copiii Ramonei au crescut, i-au devenit ajutoare, iar Hambarul cu Carte s-a mărit atât de mult, încât a luat ființă COLȚ DE BANAT, asociație în care și-au pus tot sufletul Ramona și Franciszka, alături de Franz și Max Jakoby, dar și mulți alți oameni din comunitate care au crezut în ei.

Colț de Banat este o asociație dedicată dezvoltării durabile a comunităților locale din zona Banatului, cu un accent deosebit pe educație, cultură și protecția mediului. Sprijinirea economiei locale, conservarea patrimoniului cultural și promovarea inițiativelor educaționale pentru copii și tineri se regăsesc între obiectivele organizației. ​Unul dintre proiectele notabile ale asociației este cel care urmărește îmbunătățirea performanțelor școlare și prevenirea abandonului școlar în rândul elevilor din clasele primare, implicând copiii în activități educaționale suplimentare și oferind formare profesională pentru profesori.

De asemenea, asociația a continuat să îndrume copiii către lectură, iar proiectul „Copii. Carte. Comunitate.” vizează stimularea interesului pentru citit și organizarea de școli de vară pentru dezvoltarea competențelor de citit, scris și socotit în rândul copiilor din mediul rural. Prin astfel de inițiative, Colț de Banat contribuie activ la crearea unui mediu educațional și cultural propice dezvoltării armonioase a tinerilor din comunitățile locale.


Copiii de vârstă școlară mică de la sate se confruntă cu acces redus la resurse educaționale adecvate după școală și cu expunere improprie la medii sociale și informaționale. Consecințele sunt competențe minime de literație, regres, marginalizare și abandon școlar”, a constatat Ramona Jakoby. O soluție ar fi intervențiile pentru dezvoltarea competențelor de bază, contextele de dezvoltare socio-comportamentală (evenimente comunitare, excursii, școli estivale) care oferă resurse esențiale pentru copii și familii.

Așa că cei de la Colț de Banat au decis ca, alături de comunitatea din zonă care se implică activ, să organizeze programe de tip școală de vară pentru copiii de 6-10 ani din Comloșu Mare, constând în 10 zile de activități de literație și în 6 ateliere de mediere culturală, să poarte micuții prin povești cu zâmbete și îmbrățișări și să le ofere șanse în dezvoltarea lor viitoare. Fără șanse oferite tuturor, fără o educație de care să beneficieze cât mai mulți copii defavorizați, societatea întreagă va avea de suferit. Fiecare din noi va resimți la un moment dat incompleta îndrumare a celor dezavantajați de vremuri și soartă.

Poți fi parte a acestei bucurii prin mișcare, prin donații și prin susținerea Școlii de vară Colț de Banat la Timotion 11, donând pentru ca visele pentru o societate viitoare mai educată și sănătoasă moral să devină realitate. Timotion este mai mult decât un eveniment sportiv unde este încurajată generozitatea, solidaritatea și implicarea în viața comunității. Va avea loc pe 11 mai 2025 în Piața Iancu Huniade, Timișoara, unde se vor desfășura nouă curse pentru toate vârstele şi nivelurile de antrenament, prin care vor fi susținute 30 de proiecte cu fonduri din taxa de participare şi donaţii, iar Școala de vară pentru copiii Comloșu Mare se numără între ele.

487130738 2661721844023377 6661467015157873202 n

La cât a muncit Ramona și echipa Colț de Banat pentru toate proiectele pe care le-au creat și le-au dat concretețe, la cât de consistent este demersul lor și cât de consecvenți au fost de-a lungul anilor în a oferi plus valoare comunității, nu mă îndoiesc că și Școala de Vară de la Comloșu Mare va prinde aripi, modelând mințile și sufletele generațiilor viitoare, trezind conștiințe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți