În contextul alegerilor prezidențiale din 2025, profesorul Theodor Paleologu a vorbit, în cadrul podcastului Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea, despre votul vindicativ ca reacție electorală. Întrebat dacă crede în această formă de manifestare politică, Paleologu a răspuns „categoric, da”.
Theodor Paleologu a explicat că în societatea românească există „foarte multă furie”, îndreptată în special împotriva clasei politice, o furie pe care o consideră „absolut legitimă” și cu „cauze reale”.
Totuși, el atrage atenția că această revoltă trebuie înțeleasă în profunzimea ei.
„Există furia față de clasa politică, absolut legitimă. Numai că este furia lui Caliban din Furtuna lui Shakespeare, când se vede în oglindă, îl apucă furia, pentru că, de fapt, clasa politică în democrație este o oglindă a societății. Sigur, e o oglindă care poate deformează puțin, dar e chipul nostru în acea oglindă”, a spus Paleologu.
Theodor Paleologu: Și Parlamentul este oribil, dar este o oglindă a societății
Theodor Paleologu a afirmat la Vorbitorincii că „și Parlamentul este oribil”, dar a precizat că acesta nu este altceva decât o oglindă a societății, „inclusiv pentru cei care nu votează sau nu reușesc să se organizeze”.
În opinia sa, vina nu aparține doar celor aflați la putere, ci și celor care, deși bine intenționați, nu reușesc să construiască alternative viabile.
„Este și falimentul celor care sunt bine intenționați dar nu sunt în stare să genereze ceva și se ceartă ca chiorii între ei. Ce se întâmplă în USR este jalnic, pentru că a generat o speranță și să vezi toate aceste conflicte, Nicușor Dan dat la o parte, conflictul cu Dacian Cioloș, candidatura lui Barna, Lasconi cu toate gogomăniile pe care le spune, e foarte trist”, a spus el.
Theodor Paleologu este președintele Fundației Paleologu. Este fost elev al Ecole Normale Supérieure, a studiat filozofia la Universitatea Paris I Sorbonne și a obținut titlul de doctor în filozofie politică de la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales și Universitatea din München.
Paleologu a predat la instituții de prestigiu precum Boston College, Deep Springs College, Bard College Berlin și Universitatea din Copenhaga. A fost fellow la Harvard, Notre Dame și Wissenschaftskolleg zu Berlin, unde și-a aprofundat cunoștințele și cercetările în filozofie.
Urmăriți podcastul Vorbitorincii:
Un răspuns
Hristos a înviat
Apreciez pe dl profesor paleologu și pe cei deopotrivă ca el,dar as vrea sa ii amintesc ca și el a fost bine intenționat dar a dat greș.de fapt ce vreau sa spun este faptul ca o personalitate ca el nu ar trebui sa facă astfel de afirmații.
Mulțumesc