Chiar dacă a stat, până de curând, sub semnul incertitudinii, NOAPTEA MUZEELOR își așteaptă fanii și anul ăsta. 17 mai e data la care românii se vor așeza conștiincios la cozi, nu pentru promoții la tigăi ori cosmetice, ci pentru a se afla în imediata vecinătate a capodoperelor.
Există mai mult de 70 de destinații din care puteți alege, în București și restul țării. Mai multe detalii despre muzeele, galeriile și celelalte puncte de interes pe harta nocturnă a artei găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului.
Până pe 20 mai, fanii pianului au un eveniment croit fix pe măsura preferințelor lor: Hoinar.Odyssey, inițiativa care celebrează acest instrument în varii „declinări„- muzică clasică, sonorități moderne, teatru. Concerte, instalații artistice, dezbateri, ateliere, plus spectacole găzduite de Teatrul ACT și Ateneul Român, aveți o mulțime de ipostaze în care pianul e vedeta.
„Rezistență și progres prin artă„, așa sună misiunea pe care și-au asumat-o inițiatorii festivalului. Dacă rezonați cu perspectiva lor, intrați pe festivalulhoinar.ro și alegeți ce vi se pare de neratat.
Până pe 25 mai, oricine ajunge în Iași se expune unei supradoze de artă. Romanian Creative Week care în 2025 pariază pe iubire, umple iar orașul cu teatru, dans, arte vizuale, arhitectură, filme-cult, modă, idei și o atmosferă ajunsă, deja, marcă înregistrată.
Maratonul se bucură de participare internațională (vă recomand aici HazarDance, secțiune curatoriată de coregraful Ștefan Lupu); de muzici noi care vor răsuna la Baia Turcească, clădire emblematică a urbei, sub formă de sesiuni live, silent concerts, ba chiar și show-uri spontane; de conferințe susținute de minți luminate de prin părțile locului: de pildă, Horia-Roman Patapievici, care sâmbătă, de la ora 14.00, are multe de spus despre „Muzica și Dionisiacul. O interpretare a lumii moderne”. Mărturisesc: am mai avut ocazia să-l ascult povestind despre rock vechi și vin, e un răsfăț pe care nu vi-l puteți refuza. Grăbiți-vă: mai sunt câteva locuri, în ultimele rânduri ale Sălii Unirii de la Cinema Victoria. Le găsiți pe iabilet.
Pe Marius Bercea l-am descoperit acum doi ani, când Fundația ArtEncounters i-a organizat o amplă retrospectivă la Timișoara. Aflam, atunci, despre acest pictor fabulos, care și-a creat un univers ultrapersonal, combinând Transilvania natală cu o Californie în care a trăit 10 ani. Astfel a apărut Transylfornia, un univers care combină bagajul emoțional și cultural de acasă cu experiențele uneori neverosimile din Lumea Nouă.
Pe 17 mai, în spațiul Scânteia+ din Casa Presei se vernisează expoziția lui „New Tenant | Sunshine Noir”, care marchează și debutul Galeriei Jecza la București.

Vă mai spun doar că lucrările grupate aici au ca punct de inspirație „Noul locatar” al lui Ionesco, textul pe care autorul său îl descria așa: „Piesa cea mai tăcută pe care am scris-o, în care doar obiectele mai fac câte ceva, precum mesele pentru spiritism care s-ar mișca„. Așteptați-vă, deci, la un loc în care se vorbește prin culoare, obiect și atmosferă. De vorbe multe suntem, oricum, sătui toți…
Dacă, totuși, simțiți nevoia să schimbați câteva vorbe relaxate cu oameni care vă sunt simpatici, weekendul ăsta aveți de mers musai la RO Wine – International Wine Festival of Romania. În locul consacrat (Fratelli Studios), zeci de expozanți vă vor ispiti cu bună dispoziție îmbuteliată. Un detaliu deloc neglijabil: dacă alegeți să mergeți și sâmbătă, și duminică, veți avea surpriza să degustați lucruri diferite, fiindcă producătorii vor schimba „lineup-ul” de la o zi la alta. Totul e să consumați responsabil și să nu uitați să vă păstrați, duminică, timp și luciditate pentru vot.

*Pe Diana Popescu o puteți găsi și pe facebook ori pe Vorbitorincii.