Caută
Close this search box.

E ADEVĂRAT, E ADEVĂRAT, E ADEVĂRAT! Artă despre artă. Incredibilul supliciu al pictoriței Artemisia Gentileschi, pe scena Teatrului ACT

Scris de:
  • Alina Tonigaru
    Alina Tonigaru

Când Vorbitorincii Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea au invitat-o pe iscoditoarea Diana Popescu să fie șefa rubricii de cultură a podcastului, prima piesă de teatru pe care distinsa a recomandat-o celor doi a fost E ADEVĂRAT, E ADEVĂRAT, E ADEVĂRAT! de la Teatrul ACT, regizată de Alexandru Mâzgăreanu.

Iată ce spunea la acel moment Radu Paraschivescu despre piesa a cărei protagonistă este pictoriţa Artemisia Gentileschi, ”fiica renumitului caravaggesco Orazio Gentileschi”: ”Am trăit nouăzeci de minute intense, în care trei actriţe excepţionale – Emilia Bebu, Mihaela Teleoacă şi Florentina Ţilea – au făcut sala să nu mai respire. Piesa vorbeşte, printre altele, despre abuz şi nedreptate, despre violenţă şi furtunile conştiinţei, despre izbăvire şi puritatea pusă la încercare. Dacă n-aţi văzut piesa, vă sugerez s-o faceţi. E adevărată, e adevărată, e adevărată.

La rândul său, Cătălin Striblea recomanda călduros, și el, spectacolul de teatru : ”Când Radu și cu mine am invitat-o pe stimata doamnă Diana Popescu să susțină o rubrică nouă în Vorbitorincii știam că o să ne alegem cu nestemate. De asta am mers cu așteptări la Teatrul Act să vedem E adevărat, e adevărat, e adevărat. Și acestea au fost muuult-mult depășite. Piesa este senzațională, te prinde și te ține acolo, te face să trăiești odată cu personajele. Dar ceea ce o face minunată este măiestria și pasiunea doamnelor Emilia Bebu, Mihaela Teleoaca și Florentina Ţilea. Mergeți cu încredere, trebuie văzută.”

Dar care erau cuvintele Dianei Popescu? “Femei precum Artemisia Gentileschi, care să tulbure apele vremii lor (și să plătească pentru asta), au existat mereu.

Trei femei tulbură apele și publicul pe scena de la ACT. Emilia Bebu, Florentina Țilea și Mihaela Teleoacă își fac rolurile impecabil și, pe alocuri, de-a dreptul cutremurător. Mai multe roluri fiecare, fiindcă regizorul Alexandru Mâzgăreanu a mizat pe minimal, de la distribuție la decor. Maximal a fost doar modul în care o poveste urâtă, dintr-un timp acum străin, a invadat creierele spectatorilor. I-a făcut să se simtă prost, fiindcă lucrurile odioase, care se petrec de când lumea, continuă să se petreacă și-n „lumea noastră”. Pentru ca ele să-nceteze, e nevoie de cineva care să ni le vâre tot timpul sub ochi. Și, poate, nemaiputându-le evita, vom ajunge să nu le mai putem tolera.” (Diana Popescu, Facebook)

E o piesă care te zguduie, despre procesul care a avut loc în 1612, în care pictorița Artemisia Gentileschi l-a acuzat de viol pe Agostino Tassi, care îi era profesor, prieten al tatălui ei, Orazio Gentileschi, și pictor al Papei, profesor care a abuzat-o pe când ea avea doar 15 ani. Cum societatea patriarhală de la acea vreme accepta cu greu o asemenea acuzație, procesul a durat 7 luni, iar tânăra a fost interogată sub tortură, pentru ca judecătorii să fie siguri că spune adevărul.

Personajele sunt absolut reale, iar multe din replicile din ”E adevărat! E adevărat! E adevărat!”sunt preluate din documentele procesului ce a avut loc. Artemisia Gentileschi a fost prima femeie pictor acceptată la Academia de Arte din Florența. E aproape imposibil, dacă vă place arta, să nu vă fi intersectat cu tabloul său Suzana și bătrânii sau Judith decapitându-l pe Holoferne, ce se află la celebrele Galerii Uffizi din Florența. Mărturisesc că, de când am văzut spectacolul lui Alexandu Mâzgăreanu, în orice muzeu de artă m-aș afla în lume, caut tablourile Artemisiei.

Cele trei actrițe, Emilia Bebu, Mihaela Teleoaca și Florentina Ţilea, care au jucat nici-nu-mai-știu-câte-personaje, sunt absolut senzaționale. Și nu e vorba numai de versatilitate și patos: o tensiune și un je-ne-sais-quoi răzbate tot spectacolul și te dărâmă bucată cu bucată, viziunea regizorală a lui Alexandru Mâzgăreanu punând umărul la asta.

Mai trebuie zis că spectacolul creat de Breach Theatre a obținut cu acea punere în scenă premiile The Stage Edinburgh și Fringe First la Edinburgh Festival Fringe, în anul 2018.

Spectacolul se joacă în continuare la Teatrul ACT, pe 12 și 23 februarie de la 19.30, iar bilete (încă) mai găsiți aici. Dacă vă grăbiți.


„E adevărat, e adevărat, e adevărat!
Regie Alexandru Mâzgăreanu

Cu: Emilia Bebu, Florentina Țilea și Mihaela Teleoacă


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți