Caută
Close this search box.

Cât timp nu am fost atenți, România s-a schimbat. În foarte bine.

Scris de:
  • Lorand Balint
    Lorand Balint

Elevii și liceenii din România s-au născut în Uniunea Europeană. Și noi, ceilalți, vom avea în curând 18 ani de experiență ca cetățeni ai Europei.

Și se vede.

Anul trecut, am discutat în echipa PENNY despre oferirea de tricouri gratuite spectatorilor la meciul România U21 vs Germania U21. Planul era să plasăm 4.000 de tricouri pe scaune, astfel încât jucătorii să vadă o tribună întreagă îmbrăcată în galben. Mi-a fost teamă de ceea ce urma să se întâmple la stadion. La urma urmelor, nu aveam oameni care să păzească tricourile; pariul era că fiecare își va lua civilizat tricoul de pe propriul scaun.

Pariu câștigat: până prin minutul 70, nimeni nu a luat mai mult de un tricou. Inclusiv la pauză, oamenii au așteptat civilizat să vadă dacă vor veni și alți spectatori.

Nota 10.

Dar eram la Sibiu. Sibiu, oraș civilizat, capitală culturală, și așa mai departe. Așa ceva nu s-ar putea întâmpla la București!

Sau s-ar putea?

La meciul contra Israel, au fost oferite gratuit peste 16.000 de tricouri pentru ca toată tribuna a doua să fie galbenă. Nimeni, absolut nimeni, nu a luat mai mult de tricoul de pe propriul scaun.

Nota 10 și în București.

Câteva săptămâni mai târziu, Naționala a jucat cu stadionul suspendat, în tribune având voie doar copii.

Decizia echipei PENNY a fost ca toate produsele de la punctele de vânzare să fie gratuite, astfel încât copiii și însoțitorii lor să nu plătească niciun leu pentru mâncare și/sau băutură. Mi-a fost frică de haosul care s-ar putea genera la punctele de vânzare, de nebunia care s-ar putea stârni.

Mi-a fost frică degeaba. Toată lumea a fost super civilizată și cu zâmbetul pe buze.

Nota 10.

România de astăzi este o țară în care respectul și civilizația sunt la ele acasă.

Schimbarea nu a fost bruscă, și nu este completă. A venit treptat, odată cu integrarea în lumea civilizată, odată cu interacțiunile directe cu oameni cu spirit european.

S-a văzut și la Euro 2024 unde fanii români și echipa României s-au prezentat impecabil. Au dovedit că suntem o comunitate de oameni care știu să se respecte unii pe alții, să-și respecte adversarii și știu să se bucure împreună de momentele frumoase.

A fost un drum lung, un drum care încă nu s-a sfârșit pentru că România este mare și nu toți românii au avut oportunitatea de a se conecta la Europa.

Dar aceasta este România pe care o merităm și pe care merită să continuăm să o schimbăm în fiecare zi.

3 răspunsuri

  1. Da. Se simte. Ca cineva plecat din România din anii 90, printre altele exact din cauza mârlăniei întâlnite la tot pasul, chiar luna trecută după ce am revenit din ultima vizită în România, mi-am notat în jurnalul zilnic “oameni politicoși”. Cred ca prima dată când am simțit asta a fost la demonstrațiile din vremea lui Dragnea când lumea a lăsat locul curat luna. Cumva s-a răspândit asta.

  2. Imi e tare frica de faptul ca lucrul asta se aplica doar in orasele mari, in care siguranta financiara este la un nivel bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți