de Adriana Crăciun
Daniel Funeriu, candidat independent pentru funcția de președinte al României, a comentat la podcastul Leaders decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale din 2024. „Pe moment, eu nu m-am simțit deloc confortabil cu această decizie”, a spus Funeriu în dialogul cu Cătălin Striblea.
Funeriu a oferit două perspective asupra anulării alegerilor prezidențiale din 2024: una la nivel conceptual și alta la nivel operațional. El a spus că evoluția mijloacelor de comunicare, de la presa scrisă la radio și televiziune, și, mai recent, la rețelele sociale, a schimbat modul în care politicienii interacționează cu votanții.
„Democrațiile noastre nu s-au adaptat suficient de repede la felul în care aceste rețele sociale au schimbat modul în care discutăm unii cu alții”, a spus Daniel Funeriu. Astfel, „am ajuns la un spațiu deliberativ, în care noi discutăm, iar cei care ne privesc sunt martori la aceste conversații”, a spus el.
Acest spațiu a devenit unul „poluat”, în care opiniile, indiferent de sursa lor, sunt tratate adesea la fel, spune Funeriu.
„Vă dau un exemplu concret: opinia unei influencerițe de la etajul 6 despre nu știu ce boală are aceeași valoare de adevăr în fața privitorilor cu opinia unui profesor de medicină la Harvard. Cred că legislația și democrațiile noastre nu s-au obișnuit, nu au tratat corect. N-am știut cum să tratăm această schimbare radicală a spațiului deliberativ”, a continuat el.
La nivel practic, Funeriu afirmă că această vulnerabilitate a fost exploatată. „Cred că niște băieți șmecheri, cu bani, cu resurse, cu timp au zis: hai să utilizăm acest instrument într-un mod în care ceilalți, statul, nu-și dau seama ce se întâmplă, și intrăm așa pe turnant în ultima sută și facem o revoluție”, a spus el la Vorbitorincii Leaders.
Deși nu ar numi situația o „conspirație”, a existat o posibilă aliniere de interese între anumite grupuri din interiorul țării, susține Daniel Funeriu.
„Cred că a fost o aliniere de interese a unor actori români, posibil cu rădăcini în fostul DIE, posibil cu rădăcini toxice pe vremuri, care, în momentul în care s-a întâmplat, cei de la Kremlin erau foarte fericiți că s-a întâmplat”, a spus Funeriu.
Daniel Funeriu, despre anularea alegerilor din 2024: „Nu m-am simțit deloc confortabil cu această decizie”
Daniel Funeriu susține că în contextul anulării alegerilor prezidențiale 2024, actori importanți ai statului român, precum Curtea Constituțională sau chiar președintele României, au luat decizii „pe muchea legii”.
„Nu au reușit să prevadă acest lucru, ceea ce e foarte grav în sine. Dacă Georgescu e omul rușilor, e gravisim ceea ce s-a întâmplat. Observând ceea ce s-a întâmplat, actori importanți din statul român au considerat ei, în forul lor interior, că Georgescu este o atât de mare amenințare la adresa statului român, încât au făcut toate lucrurile pe muchea legii”, a explicat Funeriu.
Întrebat de Cătălin Striblea dacă anularea alegerilor din 2024 a fost o decizie corectă, el a spus că „dacă Georgescu a fost omul rușilor, da”.
„Răspunsul corect este: doar istoria ne va spune dacă a fost un lucru bun sau nu. Pe moment, eu nu m-am simțit deloc confortabil cu această decizie, vă spun direct”, a continuat Daniel Funeriu.
În ceea ce privește posibila alegere a lui Georgescu ca președinte, Funeriu a menționat că, dacă acesta ar fi fost ales conform voinței cetățenilor, ar fi acceptat rezultatul, conform principiului „Vox Populi, Vox Dei”.
Daniel Funeriu a obținut în anul 1999 titlul de doctor în chimie la Universitate din Strasbourg sub îndrumarea lui J.M. Lehn, laureat al Premiului Nobel. Cariera sa politică este marcată mai ales de funcția de ministru al Educației în Guvernul Boc II (2009 – 2012), dar primii pași în politică i-a făcut în 2007, când a candidat din partea PDL la alegerile europarlamentare.
A fost consilier cu rang de ministru al Președintelui României (2012 – 2014) și candidat fără succes în 2014 pentru șefia Partidului Mișcarea Populară (PMP), moment în care a ieșit din lupta politică și a revenit în cercetare. În anul 2023 a fost numit Înalt Consilier al Uniunii Europene în Republica Moldova.
Urmăriți un interviu Vorbitorincii Leaders.