Caută
Close this search box.

Inteligență artificială versus oameni. Suntem pregătiți pentru AI? Fizicianul Cristian Presură la Vorbitorincii

de Adriana Crăciun

Fizicianul Cristian Presură spune, la podcastul Vorbitorincii, că nu simte „un pericol real” când vine vorba despre schimbările pe care le-ar putea aduce inteligența artificială (AI), dar este de acord că această tehnologie ar putea prelua anumite sarcini în diverse domenii.

Cristian Presură spune că folosește „robotul” conversațional ChatGPT, lansat de laboratorul de inteligență artificială OpenAI, în diverse situații și este uimit de capacitatea acestuia de a soluționa problemele respective.

Dacă îi dau probleme de fizică de gimnaziu și de liceu le rezolvă. Cred că lucrul care mă sperie este faptul că uitându-mă la această inteligență artificială care face atâtea încep să mă întreb cu adevărat cine sunt eu. Pentru că și neuronii pe care îi am eu în creier folosesc tot felul de rețele neuronale pentru a construi lumea, dar o folosesc în mod omenesc. Dacă rețelele neuronale artificiale vor fi programate puțin diferit, ele vor reconstrui lumea într-un mod diferit”, a spus Cristian Presură.

Fizicianul consideră că oamenii nu ar putea fi controlați de AI și crede că temerea lor ar ține mai degrabă de o confruntare „cu ceva care într-adevăr, la un moment dat, ar putea fi mai mare” decât ei.

Presură e de părere că o problemă pe care o pune tehnologia AI este modul în care este utilizată. „Nu văd un pericol real în afară de faptul că întotdeauna inteligența artificială poate fi abuzată”, a afirmat Cristian Presură.

Va înlocui inteligența artificială oamenii?

Cristian Presură spune la podcastul Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea că există anumite domenii în care inteligența artificială ar putea prelua din sarcini.

E clar că unele joburi vor fi preluate. Joburile de birocratic, de recunoaștere. Am avut cu elevii mei la un moment dat un mic seminar despre modul cum trebuie să scrii lucrările științifice și de formulele pe care trebuie să le citești. I-am dat inteligenței artificiale formulele din tot documentul respectiv și ea a reușit să mi le recunoască, să facă tot ceea ce trebuie făcut cu ele”, a afirmat Cristian Presură.

Fizicianul consideră că odată cu apariția noilor tipuri de tehnologii au fost persoane „defavorizate”, care au fost luate prin surprindere, și altele care au beneficiat de schimbările aduse.

În general, societatea întreagă a profitat pentru că a ieșit pe plus. Dar, într-adevăr, la modul personal, persoanele care nu s-au putut „actualiza”, au avut probleme. Și asta se va întâmpla și acum”, a spus Cristian Presură.

Fizicianul susține că inteligența artificială generală nu are în prezent o definiție precisă, ci este un termen încă „filozofic”.

Noi folosim termenul de inteligență artificială pentru ceea ce vedem – OpenAI, ChatGPT – într-un mod inadecvat. Acestea ar trebui să se numească programe de machine learning, programe care învață automat, care învață să reproducă, să genereze la un moment dat informație, dar nu neapărat inteligența artificială. Dar, pentru că au fost atât de puternice, le-am numit inteligență artificială”, a explicat Cristian Presură.

Presură crede că AI generală ar trebui să aibă caracteristici umane. Printre acestea se numără: dorința de a face ceva, de a avea păreri proprii și capacitatea de a diferenția un lucru greșit de unul corect.

Să vrea să supraviețuiască. Și asta este extrem de importantă. Pentru că, așa cum spune Nick Bostrom, care a scris Superinteligența, dacă inteligența artificială generală va vrea să supraviețuiască, primul lucru pe care îl va face va fi să se ascundă. Pentru că știe că oamenii îi vor pune în pericol existența. Și va lovi la momentul respectiv, când va avea capacitatea să lovească, bineînțeles, ascunzându-se”, a afirmat Cristian Presură la Vorbitorincii.

Totuși, sunt oamenii pregătiți pentru această tehnologie? Cristian Presură este de părere că această întrebare ar trebui adresată mai repede filozofilor, celor care se ocupă de științele sociale și înțeleg natura umană.

Un om de știință poate să viseze și să zică: omul poate să facă tot. Și vine psihologul, cel din natura științelor umane și spune: stai puțin. Omul este o ființă limitată, are frici, angoase, nu o să meargă așa. Întrebarea «dacă este bine» nu trebuie pusă oamenilor de știință, ar trebui pusă filozofilor din științele sociale. Eu inițial am zis că e bine, pentru că am zis că vom avea o unealtă cu care vom elimina, de exemplu, birocrația”, a explicat fizicianul.

Presură consideră că un lucru interesant la inteligența artificială este că vor fi situații în care „va greși sigur” atunci când va furniza diverse răspunsuri. „Oricine studiază puțin inteligența artificială și modul cum funcționează ea cu rețele neuronale, cu sisteme generative, o să-și dea seama că în mod sigur va greși. Speranța e să greșească din ce în ce mai puțin. Și de ce spun asta? Noi, când folosim matematică obișnuită, nu ne așteptăm să greșim”, spune Cristian Presură.

Dacă urmărim matematica pe care a făcut-o, de exemplu, Bertrand Russell, care a fost și filozof, dar a fost interesat și în matematică, și Whitehead, când au scris ei Principia Mathematica pe la 1900, matematica aia este clară”, continuă Presură. Astfel, în acest caz, nu putem greși dacă folosim corespunzător regulile matematice.

Doar că inteligența artificială nu o folosește la modul repetitiv. O folosește la un alt mod, și anume de învățare rapidă. Îi dai informație, învață ceva, altă informație, învață ceva. Învață cum învață și creierul uman, prin rețele neuronale. Și ea converge către un răspuns. Și pentru că este generativă, deseori generează răspunsuri la întrebări pe care nu le-a testat niciodată. Tocmai pentru că este generativă. Și în acele răspunsuri pe care le generează la întrebări pe care nu le-a testat niciodată poate să dea greș. Și va da greș în mod sigur la unele dintre ele”, a spus el.

Cristian Presură a obținut în 2002 doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, Olanda. De asemenea, este cercetător la compania Philips, Olanda, fiind specializat în domeniul senzorilor medicali. Este autor al cărților Fizica povestită, O călătorie prin univers, Care e diferența dintre un copil și un laptop?. Presură are și un canal de YouTube, unde a adunat peste 215.000 de abonați cărora le explică fizica într-un mod cât mai simplu. Pe TikTok, fizicianul are peste 200.000 urmăritori, iar videoclipurile sale despre știință au atras în total 2,7 milioane de aprecieri.

Urmărește un interviu Vorbitorincii cu fizicianul Cristian Presură:

2 răspunsuri

  1. Păcat că nu conștientizăm că cel care pune in pericol existența acestei civilizații umane este
    Egoul din noi,!
    Așa cum sca intimplat și în cazul descoperiri
    procesului de fisiune nucleară, care desigur că
    a fost este și va fi de folos, omului , dar
    Mintea omului , așa cum o numim popular,
    servește Egoului și nu Conștiinței,iar pentru a schimba paradigma , nu tine de Minte, adică de noi, tine de atingerea Grației Divine, care poate sa nu se intimplă s au nu!

  2. AI este o creație a omului, un program făcut de oameni pentru ajutorul oamenilor. Cât de multă putere de decizie îi lăsăm, atâta va avea. Cred ca nu trebuie sa facem aceiași greșeală făcută de Creator, să-i dăm puterea liberului arbitru. AI trebuie sa rămână doar o mașină virtuală la îndemâna omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte episoade