Caută
Close this search box.

Mai este România o democrație?

de Adriana Crăciun

În lumina recentelor evenimente de pe scena politică românească, Radu Naum și Cătălin Striblea și-au propus să dezbată într-un episod nou din Baricade conceptul de democrație în România. În timp ce Striblea susține că România rămâne o democrație, Naum aduce argumente împotriva acestei idei. 

Respingerea candidaturii la prezidențiale a lui Călin Georgescu ridică o întrebare mai amplă: în ce măsură România mai funcționează ca o democrație conform regulilor europene unanim acceptate? Deși acest caz particular nu poate fi singurul indicator al stării democrației, el se înscrie într-un context mai larg, care merită analizat.

România „nu prea mai e” o democrație, consideră Radu Naum. „Încă o dată, nu în sensul că de acum o să fie totalitarism. Că opusul ei este, sau în fine, în partea cealaltă găsești dictatură, totalitarism, autocrație, ce mai vedem în jurul nostru. Ceva s-a fracturat, mi se pare, fundamental și periculos în această perioadă”, a afirmat el.

Clasamentele internaționale privind democrația, precum cel realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) arată că România nu mai este considerată o democrație funcțională completă, ci un regim hibrid, punctează Striblea. 

În continuare, Naum argumentează că sistemul politic românesc a eșuat în a educa și reprezenta corect cetățenii.

Vedem aproape zi de zi ieșind la suprafață, niște lucruri atât de antidemocratice și oameni care sunt puși de sistem și care mulg țara asta într-un hal. E o clepto-politico-democrație îngrozitoare. Îi împingi până în ultimele resorturi, după care le interzici candidatul. Cred că ne așteaptă un viitor foarte frumos”, a spus Radu Naum

De cealaltă parte, Cătălin Striblea subliniază că democrația nu înseamnă o putere absolută a votului. El crede că este nevoie de un sistem în care regulile și instituțiile legale sunt esențiale pentru buna funcționare a procesului electoral.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este capacitatea, cu ajutorul unor instrumente legale, a unor instituții din această țară să folosească acele pârghii legale care să țină jocul în interiorul său democratic. Pentru că jocul alegerilor în democrație trebuie făcut pe baza regulilor și reglementărilor”, a spus Striblea.

Mai este România o democrație? Ce mai puteți afla din dezbaterea Baricade

  • Clasamentul făcut de The Economist. Conform indexului, există patru tipuri de democrații: completă, defectuoasă, regim hibrid și autoritarism
  • Țări în care s-au mai anulat alegeri
  • Jocul alegerilor în democrație trebuie făcut pe baza regulilor și reglementărilor
  • SUA nu sunt cel mai democratic exemplu în acest moment
  • Lista mincinoasă
  • Trăim într-o utopie
  • Declarațiile uluitoare ale lui Becali

Dezbaterea poate fi urmărită pe canalul Vorbitorincii, la secțiunea Baricade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte episoade