de Adriana Crăciun
Actrița Olimpia Melinte a vorbit, la podcastul Vorbitorincii cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea, despre importanța echilibrului în meseria de actor, un domeniu în care succesul și aprecierea publicului pot deveni copleșitoare.
„Mulți spun că un actor trebuie să își antreneze emoțiile, să fie foarte flexibil, să fie o gimnastică emoțională, să poți să jonglezi cu toate, să ți le asumi, dar, în același timp, să nu rămână la tine, să nu te afecteze. Eu cred că, de fapt, un actor trebuie să facă o gimnastică a minții permanentă. De ce? Pentru că e o meserie care te fură”, a spus actrița.
Olimpia Melinte atrage atenția asupra riscului de a pierde contactul cu propria identitate atunci când faima devine seducătoare și poate transforma un actor într-o proiecție a așteptărilor celorlalți.
„Deodată te crezi buricul Pământului doar pentru că ai fost pe covorul roșu la nu știu ce festival, sau doar pentru că ai jucat în rolul nu știu cui, și că filmul tău a avut succes. Mi se pare că succesul acesta pe care ceilalți, de fapt, ți-l spun, dacă-l las să ajungă la mine, cine sunt eu acolo, down deep inside (n.r. în interiorul meu), adică copilul acela cu ale ei bune și rele, femeia aceea cu ale ei bune și rele, se pierde”, a explicat Olimpia Melinte la Vorbitorincii.
În plus, ea consideră că modestia este esențială pentru ca actorii să evolueze constant în meserie. Această atitudine îi ajută să rămână autentici și să nu fie copleșiți de succes.
„Nu pot să zic că fug de ea (n.r. de faimă), dar încerc să închid ochii când apare, și să zic: stai puțin. Mi-e frică să nu mă fure. Pentru că ar putea cu ușurință să mă fure și să devin prea self-aware (n.r. conștient de sine). Să mă pierd așa în imaginea asta pe care unii și-o fac despre mine sau o cred. Sunt un muncitor, ca toți ceilalți”, a concluzionat actrița.
Cine este Olimpia Melinte, actrița româncă ce a obținut premiul Uniunii Actorilor din Spania
Olimpia Melinte (38 ani), s-a făcut remarcată în Spania, dar şi la festivalurile de film din Toronto şi Torino, în 2013, pentru dublul rol din filmul „Canibal”, regizat de Manuel Martin Cuenca şi co-produs de Tudor Giurgiu.
În același an, ea a de venit prima româncă nominalizată la premiile Uniunii Actorilor din Spania. Actrița este cunoscută și pentru rolul Eliza din serialul Vlad difuzat la PRO TV, dar o puteți vedea și în Moromeții 3, unde este Vera Solomon, rol inspirat de Nina Cassian.
Olimpia Melinte a debutat în teatru la Iași, la Ateneul Tătărași, unde a jucat rolul unei clarvăzătoare în piesa „Scrisori la poalele unui copac”. Actrița este absolventă a Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, licență și master.
În 2009, ea a jucat în „Judecata lui Carol, one woman show”, după piesa „Orfeu în Infern” de Tennessee Williams; „Agnes Aleasa Domnului” de John Pielmeier; „Norvegia Azi” de Igor Bauersima și „With a little help from my friends” de Maria Manolescu. În 2010, în „Snoave cu măști”, regia Ion Lucian, Teatrul Excelsior.
În 2015, Olimpia Melinte a fost nominalizată la premiile GOPO pentru „Cea mai bună actriță într-un rol principal”, pentrul rolul Anda din filmul „Planșa”, regia Gheorghe Andrei. În 2017, a câștigat premiul pentru „Cea mai buna actriță într-un rol principal”, pentru rolul Ioana din scurtmetrajul „Perseide” la The Indie Film Festival, California.
În 2016, a fost nominalizată la premiile GOPO pentru „Cea mai buna actriță într-un rol secundar”, pentru rolul Jenny din filmul „București Non-Stop”, iar în 2014, a primit premiul Uniunii Actorilor din Spania, la categoria „Revelaţia anului”, pentru dublul rol din filmul „Canibal”, regia Manuel Martin Cuenca.
În 2012, Olimpia Melinte a fost desemnată „Cea mai bună actriță”, la Festivalul de Film Bobbio, Italia, pentru rolul Luminița din filmul „Șapte opere de milostenie”, iar în 2010 a fost nominalizată la premiile GOPO, pentru premiul „Tânără Speranță” și pentru „Cea mai bună actriță într-un rol principal”, pentru rolul Magda din filmul „Cele ce plutesc”.
Urmărește un nou episod din podcastul Vorbitorincii: