Caută
Close this search box.

Sorin Ioniță (Expert Forum): România a devenit una dintre cele mai dependente țări de „cultura orală de tip TikTok”

de Adriana Crăciun

Expertul în politici publice Sorin Ioniță, președinte al think tank-ului Expert Forum (EFOR), a vorbit la Leaders despre reglementarea aplicației chinezești TikTok în România și impactul acesteia asupra utilizatorilor. „Suntem primii la penetrarea TikTok în societate, avem cele mai multe conturi active pe cap de locuitor”, a spus el în dialogul cu Cătălin Striblea.

TikTok a fost lansată în septembrie 2016 în China, sub denumirea Douyin, care înseamnă „vibrații”, iar începând cu 2017 s-a extins pe plan internațional sub numele actual. Aplicația este deținută de compania ByteDance, fondată în 2012 de antreprenorul chinez Zhang Yiming. 

În România, rețeaua socială a atras rapid utilizatori de toate vârstele, inclusiv persoane publice, vedete și politicieni. De exemplu, în ultimele campanii electorale, cum ar fi cele pentru alegerile prezidențiale, aplicația s-a transformat într-un instrument de comunicare intens folosit de liderii politici pentru a ajunge la publicul larg.

Sorin Ioniță spune că România a ajuns să numere peste 10 milioane de conturi active pe TikTok, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din populația țării, estimată la aproximativ 19 milioane de locuitori, este prezentă pe această platformă.

Potrivit lui, România a devenit una dintre cele mai dependente țări de „cultura orală de tip TikTok”, un fenomen care schimbă modul în care tinerii accesează și procesează informația. „Nu trebuie să citești, nu cere efort, e scurt, e împachetat”, spune Ioniță.

Întrebat de Cătălin Striblea dacă TikTok este principalul instrument de transferare a unor informații false, expertul a spus „nu prea știm ce este acum, pentru că mulți îl folosesc drept canal de informare, unii de distracție”. „Nu poți să-i bagi pe toți – 10 milioane conturi active – într-o singură găleată”, a continuat el. 

Sorin Ioniță a punctat că TikTok nu mai este o platformă dedicată exclusiv tinerilor sau generației Z, fiind utilizată și de persoane de peste 60 de ani care consumă masiv conținutul oferit de această rețea socială. 

Reglementarea TikTok. „Avem instrumente inadecvate realităților social media”

Sorin Ioniță a spus la Leaders că Expert Forum se implică activ în procesul de reglementare digitală, colaborând cu autoritățile naționale și europene.

Noi lucrăm foarte intens pe Digital Service Act (DSA – Regulamentul UE privind serviciile digitale), care e principala reglementare europeană, cum trebuie aplicată în România. Am lucrat, lucrăm cu ANCOM și suntem parte din sistemul de răspuns rapid al Comisiei Europene. […] Noi ne sesizăm, trimitem, dar trimitem către Comisie, Comisia să dea către platformele mari”, a explicat el.

România se confruntă cu provocarea de a înțelege și aplica eficient regulamentul DSA, care reglementează marile platforme digitale precum Facebook, Instagram sau TikTok.

Nu poți să zici că ai mare influență sau mare pârghie pe rețelele mari, care se cheamă VLOP (n.r. platforme online foarte mari) adică Facebook, Instagram, TikTok, unde numai Comisia are atribuții, deci trebuie să lucrezi prin Comisie, chiar și ca autoritate națională. Trebuie să avem o dezbatere. Nu cred că s-a înțeles nici măcar la nivel de oameni informați, jurnaliști sau autorități publice cum funcționează chestia asta și care sunt plusurile și minusurile”, a spus Sorin Ioniță.

Realitatea digitală evoluează atât de rapid încât sistemele actuale de monitorizare și reglementare devin la fel de rapid depășite. „Avem instrumente inadecvate realităților social media și vitezei cu care se întâmplă”, conform lui Ioniță.

Mecanismele birocratice, de tip „avocăţesc”, prin care conținutul problematic este identificat, verificat și eventual eliminat, nu pot ține pasul cu dinamica platformelor sociale, explică Sorin Ioniță. Astfel, mesajele negative sau dezinformările dispar adesea înainte ca autoritățile să poată interveni efectiv.

Întrebat de Cătălin Striblea dacă TikTok reprezintă o amenințare pentru democrația românească, analistul a răspuns că, din perspectiva influenței și originii, această platformă este cu siguranță periculoasă. 

Este periculoasă din punctul acesta de vedere: dintre (n.r. platformele) cele mari e cea care nu e occidentală. Ei sigur că spun: e complicată structura, stai că suntem în Singapore și ne ducem cu Statele Unite, dar sunt practic o rețea chinezească, cultură corporatistă de întreprindere chinezească și multă influență a Partidului Comunist Chinez, să nu ne spună nouă că ei sunt independenți de stat, că nu sunt”, a spus Sorin Ioniță.

Urmăriți podcastul Vorbitorincii Leaders.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte episoade