Caută
Close this search box.

Scenariul majorării TVA: Gabriel Biriș, avocat de drept fiscal explică de ce speră să nu crească taxa pe valoarea adăugată

de Adriana Crăciun

Negocierile pentru formarea noului Guvern vin la pachet cu așteptări privind un nou plan economic, menit să stabilizeze deficitul bugetar. Printre măsurile vehiculate în spațiul public se numără și o eventuală majorare a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA). Avocatul specializat în drept fiscal Gabriel Biriș a declarat la Vorbitorincii Leaders că speră ca guvernanții să nu recurgă la creșterea TVA. „Sper să nu mărească. La fel cum sper să nu crească nici impozitul pe venit”, a afirmat acesta.

Printre opțiunile care ar putea fi luate în calcul de decidenți se numără o creștere etapizată a TVA, inițial de la 19% la 21%, urmată ulterior de o majorare la 23%. Alt scenariu este o majorare directă, de la 19% cât este în prezent, la 23%. 

Gabriel Biriș a explicat că ideea unei creșteri la 21% a fost lansată chiar de el în spațiul public încă de anul trecut și a punctat că deși România a implementat mai multe sisteme digitale pentru combaterea evaziunii fiscale – precum e-Factura sau RO e-Transport – impactul asupra colectării TVA rămâne modest. 

Nu spun că-i corect. Am atras atenția că ar putea fi. Din Planul acela de Redresare pe șapte ani discutat și agreat la Bruxelles, din care deja am ieșit, te uiți așa: în 2024 prognozaseră 6,8%. Au spus că au făcut 6,80 și un pic la sută. După care, în 2025, 6,8%. Practic, același nivel. După care, în 2026, 7,1%. Cum? Toate RO e-diversele astea făcute de domnul Boloș nu au adus niciun pas”, a spus Biriș.

Avocatul de drept fiscal a explicat că, în condițiile în care încasările nete din TVA se mențin la 6,8% din PIB, o creștere până la 7,1%, nivel prognozat anterior în planurile bugetare, ar necesita, matematic, o majorare a cotei standard la 21%.

Însă problema reală, spune el, este alta: România ar trebui să încaseze, potrivit calculelor sale, între 10 și 11% din PIB din TVA, însă în realitate se oprește la doar 6,8%. 

În acest context, Biriș atrage atenția asupra diferenței dintre cât ar trebui să încasăm și cât ajunge efectiv la buget, așa-numitul gap de TVA. „România a fost tot timpul campioana Europei (n.r. la acest aspect), în sensul negativ”, a punctat el.

TVA și taxarea inversă. Explicațiile lui Gabriel Biriș

Gabriel Biriș spune că TVA-ul este o taxă pe consum, plătită în ultima instanță de cetățeni pentru bunurile și serviciile pe care le achiziționează, fiind neutră pentru mediul de afaceri. 

În firme e neutră fie că nu o plătesc, fie că o primesc înapoi prin rembursare, fie prin compensare. TVA-ul, spre deosebire de sales tax-ul (trad. taxă pe vânzări) american, care e tot o taxă pe consum, se bazează pe principiul plăților fracționate:  fiecare companie facturează TVA pe tot prețul, prin faptul că își deduce pe ce cumpără, ea plătește doar diferența pe valoare adăugată. Suma valorilor adăugate pe lanțul de producție și comercial până ajunge să-l plătim noi este ce plătim noi”, a spus Biriș.

Sistemul TVA funcționează eficient pentru că fiecare participant din lanțul economic plătește doar diferența de TVA pe care o generează. Dacă unul dintre acești participanți nu își achită obligațiile fiscale sau dă faliment, statul pierde doar partea de TVA aferentă acelui segment, conform avocatului.

Gabriel Biriș a vorbit la Leaders și despre taxarea inversă, măsură de asemenea vehiculată în spațiul public, ca mecanism de colectare TVA. Pentru a o explica, el a dat și un exemplu.

Pe telefoane mobile, în mandatul meu s-a introdus taxare inversă, adică să nu mai circule TVA-ul între firme. Să ai același regim ca atunci când vinzi unui client din țara ta cu atunci când vinzi unui client din afară. Taxarea inversă ce înseamnă? Înseamnă că TVA-ul acela, care în B2B, adică în business, circulă de la cumpărător, îl plătește la vânzător, vânzătorul îl plătește la buget, bugetul îl dă înapoi cumpărătorului. În momentul în care nu mai circulă banii, nu mai pot fi furați”, a spus Biriș.

El spune că aplicarea taxării inverse generalizate pentru tranzacțiile B2B, similar modelului deja folosit în cazul telefoanelor mobile și echipamentelor IT, ar putea avea un impact major asupra colectării TVA. Gabriel Biriș estimează că extinderea acestui mecanism la facturile de peste 5.000 de euro, de exemplu, ar reduce considerabil evaziunea fiscală și ar aduce la buget cel puțin 6 miliarde de euro anual.

Deși soluția pare simplă, nu poate fi aplicată fără o derogare specială de la Comisia Europeană, spune avocatul. În plus, Gabriel Biriș atrage atenția că problema reală nu ține de legislație, ci de modul în care aceasta este aplicată. În timp ce alte state din UE reușesc să limiteze pierderile din TVA la 5% sau mai puțin, România continuă să rămână în urmă.

Scenariul majorării TVA. Ce crede avocatul Gabriel Biriș

În contextul scenariilor privind majorarea TVA, avocatul Gabriel Biriș atrage atenția că o astfel de decizie, luată înaintea unor măsuri concrete de combatere a evaziunii și de reformă reală a sistemului fiscal, ar putea scădea încrederea contribuabililor în stat. 

Eu sper să nu mărească. La fel cum sper să nu mărească nici impozitul pe venit. De ce spun asta? Poate că nu se poate fără să mărim, dar dacă președintele, prim-ministrul nu vor începe cu măsurile alea de care spuneam, de reducere a evaziunii mari, […] de punere în ordine a afacerilor acestora fiscale, adică impozitat sume ce nu pot fi justificate, umblat la paradisuri fiscale, și încep cu creșterea de taxe, vor ruina orice șansă în a ne recâștiga încrederea în statul român”, a spus Gabriel Biriș.

El a subliniat că dacă ajustările fiscale devin inevitabile, acestea trebuie făcute cu discernământ și în urma unor consultări reale cu specialiști și mediul de afaceri. 

Pe o perioadă limitată nu cred că moare nimeni că în loc de 5-9-19% am putea avea o creștere ușoară la 5-10-20% TVA-ul. Nu moare nimeni dacă plafonăm baza de calcul la contribuții, scădem cotele de contribuții și nu ne ajunge 16%. Toată lumea vorbește de reformă, dar în mințile lor reforma înseamnă creștere de taxe. Este ridicol”, a explicat avocatul.

Interviurile Leaders au întotdeauna și o parte destinată membrilor plătitori. Cătălin Striblea și Gabriel Biriș au stat de vorbă în această secțiune despre opțiuni de investiții precum aurul, imobiliarele și acțiunile. 

E bine să diversifici. Nu e bine să-ți pui toate ouăle într-un singur coș. Aur, imobiliare și acțiuni. Aurul a fost constant în sus. Tot timpul. A avut perioade de stagnare, de scădere ușoară, dar dacă te uiți pe perioadă de 10-15-20 ani (n.r. a crescut)”, a spus acesta. 

Puteți deveni membri Vorbitorincii intrând pe canalul nostru de YouTube de pe un browser și urmând pașii.

Urmăriți podcastul Vorbitorincii Leaders.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte episoade