Caută
Close this search box.

Vecini cu Rusia. Ce ar înseamna asta pentru România? Scenariul analizat de Șerban Filip Cioculescu la Vorbitorincii Leaders

de Adriana Crăciun

Dacă din 2025 la conducerea Republicii Moldova ar fi o forță pro-rusă, între România și vecinii moldoveni s-ar crea o graniță de tip Război Rece, a afirmat Șerban Filip Cioculescu, lector la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, și specialist în relații internaționale, la Vorbitorincii Leaders cu Cătălin Striblea. Dar ce ar însemna acest lucru? Și de ce contează (și) pentru noi ce președinte își vor alege vecinii de peste Prut?

„Se vor reduce la maximum schimburile de persoane, circulația, schimburile comerciale, programele culturale, totul va cădea într-o stare de înghețare. […] Se va anula o mare parte din progres”, a spus Cioculescu despre scenariul în care o forță pro-moscovită ar câștiga alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Segmentul pro-român din Republica Moldova va avea mari probleme, în acest scenariu. „Vor începe presiuni, persecuții”, susține expertul, iar „oamenii nu vor accepta să fie sub cizma rusească”.

Astfel, multi românofoni din Republica Moldova ar putea alege să se mute în România sau în alte țări din comunitatea europeană.

„S-ar putea să fie un exod, poate nu la fel de mare ca al ucrainenilor. E o situație în care și așa țara e depopulată, o bună parte din segmentul cultivat, școlit a plecat din Moldova. Diaspora a votat altfel. Acolo opțiunea Maia Sandu și Uniunea Europeană (n.r. referendum pentru aderare) a fost de 70% – 80%”, a afirmat Șerban Cioculescu în dialogul cu Cătălin Striblea.

Vecini cu Rusia. „Dacă nu ești chemat în ajutor de guvernul de acolo, ești invadator”

Șerban Cioculescu a vorbit și despre obstacolele pe care România le-ar întâmpina în relația cu Republica Moldova, dacă această țară ar avea o conducere pro-rusă.

„Avem acolo comunitatea românească. I-am ajutat, am investit în ei, i-am sprijinit. E ciudat să zici că nu-ți mai pasă dintr-o dată. Pe urmă se pune problema refugiaților pe care trebuie să-i acomodezi, să le găsești un adăpost, mâncare, să-i ajuți. Sunt multe probleme umanitare”, a continuat Cioculescu.

În cazul unei victorii pro-ruse, poziția României în această chestiune de politica externă va fi, cel mai probabil, una rezervată. „Dacă nu ești chemat în ajutor de guvernul de acolo, ești invadator”, a explicat el.

Cioculescu a vorbit, în acest context, și despre statutul României ca stat membru NATO

„Dacă noi intrăm acolo și rușii ne amenință, eu știu ce o sa zică alte state NATO? […] Nu faci de capul tău, trebuie să te coordonezi pentru că după aceea ajungi să ceri ajutor și știți că în Consiliul Nord Atlantic se votează cu unanimitate”, a afirmat Șerban Cioculescu.

Probleme, în scenariul în care am deveni vecini cu Rusia, ar putea fi și cu extagerea gazului de la Neptun Deep, unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare a gazelor din Marea Neagră, consideră specialistul în relații internaționale.

„Ce garanție am că ruşii vor respecta (n.r. dreptul României de a extrage gaze din Marea Neagră)?”, întreabă Cioculescu.

„În momentul în care ar ocupa Insula Șerpilor, de pildă, și toată zona economică exclusivă a Ucrainei, nu știu câtă teamă le inspirăm noi încât să nu îndrăznească să interfereze și să producă incidente”, a încheiat el.

Amintim că în Republica Moldova se pregătește pentru turul al doilea de alegeri prezidențiale, care va avea loc pe 3 noiembrie. Maia Sandu, actuala lideră de la Chișinău, este câștigătoarea primului tur, cu 42,45% (656. 852 de voturi obținute).

Maia Sandu se va lupta, în turul al doilea, cu Alexandr Stoianoglo, care candidează din partea Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), și care a obținut 25,98% dintre voturile alegătorilor (401.215) în primul tur, conform Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chişinău.

Urmăriți interviul Vorbitorincii Leaders cu Șerban Filip Cioculescu:

Pe aceeși temă, puteți urmări interviul cu Iulian Fota

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte episoade