Caută
Close this search box.

Relația dintre Rusia și China. De ce rușii au nevoie de chinezi „ca de aer”, iar economia lor încă duduie, în ciuda sancțiunilor Occidentului

Rusia și China. Foto: Shutterstock
Scris de:
  • Adriana Craciun
    Adriana Craciun

Specialistul în relații internaționale Șerban Filip Cioculescu a descris, la Vorbitorincii Leaders cu Cătălin Striblea, relația dintre Rusia și China. „E aproape imposibil să le mai separi”, a spus Cioculescu. El a vorbit despre parteneriatul fără limite dintre cele două țări, dar și despre economia în creștere a rușilor.

„China are un PIB uriaș, o tehnologie ieșită din comun, o populație foarte numeroasă. […] Rusia are și ea niște avantaje, are arme nucleare, stă mult mai bine decât China. […] Are și tehnologie de vârf în domeniul militar, dar depinde, totuși, și de accesul la tehnologia altora”, a descris Șerban Cioculescu cele două țări.

Întrebat de Cătălin Striblea cât de adevărată este teoria că „încetul cu încetul China mănâncă Rusia”, expertul a răspuns că „ce putem spune sigur e că Rusia a devenit un partener junior al Chinei”.

Cioculescu, care este lector la Facultatea de Științe Politice (Universitatea din București), consideră că Rusia are nevoie de China ca de aer pentru a avea acces la piețe și la bani.

În plus, spune el, cele două țări sunt unite de un scop comun: vor o lume multipolară, în care Occidentul să nu mai fie dominant nici din punct de vedere valoric, nici militar.

„E adevărat că nu au o alianță pe hârtie. Au o relație de parteneriat fără limite, așa l-au definit la acel summit ținut cu puțin înainte ca Putin să atace Ucraina, în iarna lui 2022, No Limits Partnership”, a afirmat specialistul în relații internaționale despre relația dintre Rusia și China.

Rusia și China. De ce chinezii au vrut parteneriat și nu alianță cu rușii

Unii zic că între Rusia și China există o alianță tacită, nedeclarată, însă linia oficială a chinezilor este că nu vor alianțe în timp de pace, a afirmat Cioculescu în dialogul cu Cătălin Striblea.

Motivul, potrivit expertului, ar fi poziția Chinei, care e de părere că alianțele sunt blocuri care împing către război și conflict. „Pare că Rusia își dorea o alianță încă de mulți ani, dar China nu. Ei au spus parteneriat. Dar e tot mai intens parteneriatul acesta și Trump, probabil de când era președinte prima dată, își imagina că stabilind bune relații cu Rusia, o va separa de China”, a continuat el.

Șerban Cioculescu la Vorbitorincii Leaders
Șerban Cioculescu, despre relația dintre Rusia și China, la Vorbitorincii Leaders

Dar e proape imposibil să mai separi Rusia de China, motiv pentru care chinezii trebuie presați, a afirmat Cioculescu la Vorbitorincii Leaders.

„Trebuie să i se spună (n.r. Chinei) la unison și de către SUA și de către UE: aveți grijă că dacă ajutați Rusia blocăm schimburile cu voi, blocăm transferul de tehnologie, investițiile. […] Și de frică și prin descurajare chinezii să nu mai sprijine Rusia atât de mult temându-se că pierd economic. Și China depinde foarte mult de piața americană, europeană”, a încheiat Șerban Cioculescu.

Șerban Cioculescu, despre economia Rusiei: Chiar le merge, au creștere

Șerban Cioculescu a oferit explicații și despe rezistența economică a Rusiei, în contextul în care Occidentul i-a impus diverse sancțiuni. „Economia chiar le merge, au creștere”, a spus el.

„Nu toată lumea i-a pus sancțiuni. I-au fost puse de SUA, de Canada, de țările UE, Japonia, Coreea de Sud. În schimb, continuă să vândă petrol și gaze Chinei, Indiei. Au relații bune cu Africa de Sud, cu alte țări din Sudul Global”, a afirmat specialistul în relații internaționale.

El a vorbit și despre strategia Rusiei din punct de vedere economic. „Tot fac schimburi, comerț, își vând produsele, vând și arme. Au înlocuit ce puteau, au naționalizat firme occidentale, le-au expropriat”, a continuat Șerban Cioculescu.

Specialistul în relații internaționale spune că Rusia a adus firme chinezești în locul celor occidentale. „Au sfera lor de schimburi, nu sunt complet izolați. […] Reușesc să vândă energie, armamente. Cumva se descurcă”, a explicat el.

Foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți