Caută
Close this search box.

Cum ajută Crazy Rich Athletes sportivii români să studieze în SUA. Interviu cu co-fondatorul organizației, Andrei Secueșu

Crazy Rich Athletes/Studii SUA. Foto: Shutterstock
Scris de:
  • Adriana Craciun
    Adriana Craciun

Vorbitorincii sunt o comunitate independentă de analiști și publiciști. Lucrăm în interes public și credem că o nație are nevoie de bun simț și cultură pentru a progresa. Singurele surse de finanțare sunt contractele de publicitate, plățile Google pentru audiența din Youtube și donațiile voastre. Dacă vreți să ne sprijiniți, puteți apăsa acest buton.

Andrei Secueșu, co-fondator Crazy Rich Athletes (CRA), organizația care a ajutat-o pe gimnasta Ana Maria Bărbosu să aplice pentru bursa de studii în SUA, explică, într-un interviu pentru Vorbitorincii, ce pot face și alți sportivi români care vor să studieze în afara țării.

Crazy Rich Athletes a fost înființată în 2021, în timpul pandemiei. Organizația are, în principal, două programe: unul de activism în sportul românesc, iar celălalt de educație pentru sportivi. Pe partea de educație, CRA oferă îndrumare tinerilor sportivi care vor să aplice pentru burse de studii la universități de top din străinătate.

Momentan am avut sportivi de la: canotaj, înot, polo, volei, tenis, scrimă, fotbal, gimnastică. Problema e că fiecare sport are particularitățile lui, calendarul lui de recrutare, specificități, concurența acerbă din alte țări sau talent local din SUA etc. În afară de acestea, se mai pretează bine: lupte masculin, baschet, atletism, dar nu am avut pe nimeni până acum”, spune Andrei Secueșu, co-fondator Crazy Rich Athletes.

Suportul oferit de Crazy Rich Athletes pentru cei care intră în program nu se oprește în momentul în care „s-au urcat în avion și au început cursurile”, a menționat Secueșu.

Uneori am senzația că greul pentru noi începe abia după ce au ajuns acolo, pentru că realist vorbind we are „invested in their success”. Unii au probleme cu școala, alții cu antrenorii, alții acasă cu federațiile și lotul, alții vor să se transfere la alte școli sau vor sfaturi de carieră, internshipuri, accidentări, câte și mai câte. Avem sesiuni video cu ei din când în când, plus WhatsApp community groups cu fiecare în parte”, a spus co-fondatorul CRA.

Ce trebuie să știe sportivii care vor să studieze în străinătate. Explicațiile co-fondatorului Crazy Rich Athletes

Andrei Secueșu susține că nu există moment criterii pe care sportivii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de îndrumarea Crazy Rich Athletes pe partea de educație.

Am mers mai mult fie pe a ajuta aproape pe oricine a venit la noi, fie pe a merge noi la cei care credem că ar avea șanse mari și că se potrivesc profilului. Aici Ana Barbosu e exemplul perfect. Am ochit-o încă din 2023 că are o sclipire și e smart. I-am scris încă de atunci pe Instagram. La canotaj sunt multe alte exemple de copii cu mega potențial, pe care îi abordăm. Uneori trebuie să lucrăm câte 1-2 ani cu ei să-i convingem măcar să încerce să meargă în vizită oficială (n.r. este vorba despre vizite organizate de facultățile din afară pentru cei care se interesează de oportunitățile de studiu)”, a spus Secușeu.

CRA oferă suport gratuit sportivilor care vor să aplice la facultăți în străinătate, dar are, totuși, câteva cerințe.

Le cerem să se angajeze în fața noastră în ceea ce privește seriozitatea, disponibilitatea, reziliența în procesul de recrutare și, de asemenea, să fie dispuși să-i ajute pe alții la rândul lor și să susțină organizația prin prezență și implicare un număr de ani”, spune co-fondatorul CRA.

Vezi AICI mai multe despre angajamentul sportivilor față de CRA.

Pe programul de educație, nevoia este uriașă, și am vrea să putem să facem mai multe. Însă ne concentrăm momentan pe un singur sub-program: College Admission for Young Athletes – CAYA. Cel prin care am și devenit cunoscuți”, afirmă co-fondatorul CRA.

Procesul prin care trece un sportiv român care vrea să meargă la studii în afara țării este complex, mai ales atunci când trebuie să ia o decizie potrivită din toate punctele de vedere: academic, sportiv, în ceea ce privește particularitățile culturale ale diferitelor universități americane.

Nu trebuie sa fii doar la nivelul de performanțe al Anei Barbosu sau al lui David Popovici să poți obține o bursă la o universitate de top. Dar da, cu cât ești mai bun, cu cât ai selecții la lotul național și rezultate, șansele cresc. Aici vreau să subliniez că, practic, admiterea în echipe competitive ale unor universități este perfect aliniată cu ceea ce își doresc federațiile din România și antrenorii de club de la sportivii lor oricum: să fie performanți. În plus, dacă vrei să mergi și la o universitate de elită din punct de vedere academic, să zicem top 20 din SUA, va trebui să ai și note foarte bune la liceu”, spune Secueșu.

În ceea ce privește obținerea bursei sportive, există câteva criterii de eligibilitate. Potrivit lui Secueșu, în primul rând trebuie ca sportivii să nu fi semnat un contract considerat profesionist care le-ar anula „eligibilitatea din punct de vedere al statului amator”.

Mai nou, ei pot să fi avut venituri din reclame, pentru imaginea lor. Dar nu contracte ca profesioniști, altfel riscă să-și piardă din anii de eligibilitate. Acum, să zicem că niște contracte „de subzistență” sunt ok. De asemenea, sunt ok premierile și indemnizațiile de la Federații și COSR”, a spus co-fondatorul Crazy Rich Athletes.

Absolvenții de liceu neînscriși la o facultate au la dispoziție 5 ani de eligibilitate în care pot studia. De asemenea, există o vârstă limită pentru acest lucru: 24 de ani.

Orice an făcut la facultate în România sau altundeva îți consumă din anii de eligibilitate. Apoi trebuie să dai un test de engleză: cele mai populare sunt TOEFL și Duolingo. Unele universități au început să reintroducă cerința testului SAT”, spune Andrei Secueșu.

Sportivii interesați să ia legătura cu Crazy Rich Athletes o pot face pe Instagram AICI sau la adresa contact@crazyrichathletes.org.

Trebuie menționat că momentan suntem într-o perioadă în care analizăm ce capacitate avem să ajutăm și pe cine și în funcție de ce criterii”, conform lui Secueșu. „Până acum am făcut totul cu buget zero lei. E probabil nesustenabil și vom avea nevoie să reevaluăm”, a mai spus el.

Crazy Rich Athletes: Aproape 3,7 milioane dolari, valoarea totală a burselor obținute până acum pentru cei 16 sportivi care au plecat la studii

În cei trei ani de activitate, organizația Crazy Rich Athletes a reușit să trimită la studii 16 sportivi din 7 sporturi diferite.

În medie, clasamentul în topul universitar US News al universităților la care am trimis sportivi, luat după anul când aceștia au acceptat oferta, este locul 66. Vorbim deci despre universități bune și foarte bune. Spre exemplu, Stanford anul acesta este locul 3 în SUA. Valoarea totală a burselor obținute pentru cei 16 sportivi care au plecat este de aproximativ 3,7 milioane de dolari”, a spus Andrei Secueșu pentru Vorbitorincii.

Așa cum spuneam la început, Crazy Rich Athletes se ocupă și cu activismul.

Partea de activism are legătură cu felul complet anapoda în care se întâmplă lucrurile în sportul românesc de performanță, în special în ceea ce privesc banii publici enorm de mulți cheltuiți în neștire, în timp ce narativul de la televizor continuă să fie că sportul românesc este subfinanțat. Dar și cu faptul că sportul românesc a ajuns să fie extrem de politizat, militarizat, deprofesionalizat, dominat de o contraselecție masivă la nivel de conducere. Acest lucru se reflectă în deciziile de politici publice crețe, care mai departe se văd în performanțe, dar și în viitorul complet limitat și dependent de sistem al tinerilor care fac sport un număr de ani”, consideră Secueșu.

În acest context, câteva dintre acțiunile CRA sunt:

  • Cereri de informații publice la cluburi, ANS, COSR etc., în legătură cu bugete, contracte;
  • Litigii strategice contra cluburilor, federațiilor. Recent a câștigat definitiv la CAB un litigiu pe Legea 544/2001 (privind liberul acces la informații de interes public) cu CS Dinamo;
  • Discuții și contracte cu federali, antrenori, președinți de cluburi despre cum ar trebui să se întâmple lucrurile, sau despre drepturile sportivilor;
  • Brief-uri de politici publice – spre exemplu, Crazy Rich Athletes colaborează cu membri ai CES (Consiliul Economic și Social) pe propuneri legislative sau strategii în ceea ce privește sportul.

Cum s-a înființat Crazy Rich Athletes și ce sportivi români a mai îndrumat

Ideea înființării organizației Crazy Rich Athletes „a venit din mai multe motive”, spune Andrei Secueșu.

Am fost prezent în străinătate și am apucat să fac sport acolo, atât la Oxford în echipa Universității, mai târziu am jucat pentru un club din liga britanică (West London Penguin). Mai apoi în SUA am luat contact cu sportul universitar în timp ce locuiam în Davis, California (oraș universitar). Acolo am văzut o cu totul altă mentalitate legată de sportul de performanță: aproape toată lumea făcea și școală, ba chiar unii studiau subiecte avansate. Mai toți înțelegeau că a face sport, chiar și de nivel olimpic, e doar o etapă și își pregăteau din timp pașii, cu foarte mult realism”, susține Andrei Secueșu.

Uimirea lui a venit când a realizat că sportivii din România care ar fi putut ajunge la universități de top, la care alții poate că visau, refuzau să aplice la ele sau nu erau „prea interesați”.

Și dacă erau cât de cât, ajungeau să se răzgândească și să renunțe la a mai merge. Era șocant pentru mine, care trăiam acolo și vedeam pe de-o parte cât de ridicat este nivelul sportiv, dar și cât de important este să pui bazele unei educații în paralel cu sportul. Așa am început să mă uit mai atent la care sunt incentive-urile (încurajările) în sportul românesc.

Atenție, eu veneam practic din el, dar atunci când eram eu sportiv aici, nu prea mă interesa de unde vin banii. Plus că pe atunci nici nu prea erau bani așa de mulți ca acum. Am început să înțeleg că de fapt statul român băga o sumedenie de bani în sport, și că asta distorsionează masiv atât piața, cât și reperele acestor tineri”, spune Andrei Secueșu, co-fondator Crazy Rich Athletes pentru Vorbitorincii.

Secueșu a reușit, astfel, să strângă un grup de prieteni, sportivi dar și din afara domeniului, cu care a lansat Crazy Rich Athletes.

Una dintre sportivele pe care au îndrumat-o cei de la organizație este Ana Maria Bărbosu. Gimnasta a anunțat în urmă cu câteva zile că a fost admisă la Universitatea Stanford.

Dar mai sunt și alte povești asemănătoare cu cea a Anei Bărbosu. Spre exemplu, înotătorul Dragoș Ghile va pleca în 2025 la studii în SUA, la West Virginia University.

Un alt exemplu este canotorul Andrei Axintoi, fost campion mondial la juniori, fost component al lotului olimpic pentru Paris. Sportivul renunțase la canotaj și voia să se facă șofer de tir în Olanda, unde sunt frații lui.

Am reușit să-l convingem să își încerce ultima șansă, avea deja 20 de ani, la limita eligibilității ca vârstă, și să meargă la Drexel University, în Philadelphia. A obținut o bursă integrală, deși era foarte târziu în sezon. A contat și faptul că un alt canotor, sportiv de-al nostru, Andrei Malis, este acolo sportiv cu bursă”, spune co-fondatorul Crazy Rich Athletes.

O altă reușită este Alex Gheorghe, celălalt sportiv al nostru de la Stanford”, care va fi coleg cu Ana Bărbosu, spune Andrei Secueșu.

Pentru el, antrenorul de la Stanford a luat avionul și a venit în România, ca să stea de vorbă cu el și cu familia, să îl convingă. Îl doreau multe universități, printre care Princeton, UCLA și Pepperdine. Avea de partea lui faptul că jucase la Steaua în Liga Campionilor, dăduse goluri, plus că avea și notele foarte bune, făcuse liceul Mark Twain în București”, a afirmat co-fondatorul CRA.

Foto: Shutterstock

Citiți și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți