Salonul Internațional de Carte BOOKFEST
Peste weekend, Salonul Internațional de Carte BOOKFEST transformă din nou Romexpo în Mecca pasionaților de carte. Până duminică (inclusiv), zeci de lansări „pe minutul pătrat”, întâlniri cu autorii, sesiuni de autografe, discuții provocatoare (intelectual și nu numai), evenimente dedicate copiilor și dezbateri sunt tot atâtea motive să vă faceți de treabă într-acolo.
Totalul e impresionant: un milion de volume și 3.000 de titluri nou-nouțe.

Dacă aveți un autor favorit, sigur îl veți întâlni în Pavilionul B2. Și mai mult ca sigur c-a „semnalizat”, deja, în social media câte ceva despre prezența acolo. De pildă, pe pagina de Facebook a încântătorului Radu Paraschivescu găsiți o postare în care precizează când și de ce are drum”prin târg”.
Programul complet al Bookfest îl găsiți pe site-ul evenimentului. Voi trebuie să găsiți timp, răbdare și sacoșe suficient de încăpătoare. Bucuria e garantată.
MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană
Dacă tot bateți drumul până la Romexpo în acest weekend, dați o fugă și în Pavilionul central: în același timp cu Bookfest, acolo se desfășoară MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană. Ce înseamnă, mai exact, ediția 2025? Mai mult de 200 de artiști din 9 țări, galerii de artă relevante, creatori independenți care explorează medii diverse (de la pictură, sculptură și instalații la video art și design). Printre lucrări de tot felul se va „strecura” dialogul interdisciplinar: mai multe conferințe, mese rotunde și workshopuri despre artă, societate, tehnologie și etică au șanse reale să devină, la rândul lor, performance-uri.

În caz că vă place ce iese din mâinile și imaginația unor oameni precum Mircea Roman, Eugen Raportoru, Ileana și Catalin Oancea, Paul Barbu sau Anca Szonyi Thomas, îi găsiți acum sub același acoperiș.
Ce mai e de văzut în weekend?
În timp ce weekendul trecut am avut sunet, gust, culoare (și ploaie) pe Strada Armenească, vinerea asta e rost de muzică evreiască. De la ora 19.00, Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST promite „un concert fabulos”, susținut de violonistul și compozitorul Mark Kovnatskiy alături de muzicienii din Orchestra TES. Dacă sunteți curioși cum sună muzica klezmer tradițională combinată cu cea hasidică, armonii moldovenești, ucrainene și din Orientul Mijlociu, treceți-vă în program ziua de 30 mai.
La câțiva pași de sediul TES, vecinii de la „Femei pe Mătăsari” pun la cale o nouă ediție, între 30 mai și 1 iunie. Sunteți invitați să veniți cu chef de dans la purtător și cu inima deschisă. Recomand să aveți și portofelul gata să se deschidă, fiindcă la locul faptei veți găsi artizani diverși și oferta lor ispititoare. (O mențiune specială pentru unul dintre designerii mei favoriți, Eric-Constantin Ardeleanu, copilul teribil… de talentat din breasla bijutierilor ).
DokStation: Music Documentary Film Festival și-a făcut, deja, un obicei din a aduce la București filme și cântări pe măsură. E suficient să vă spun că pe 31 mai au concert la Expirat – Halele Carol minunații The Tiger Lillies. Aveți, deci, garanția unui performance dark și ultracomic, inteligent și sarcastic, muzical, teatral, radical, imperial.
Firește, „miezul” DokStation e alcătuit din proiecții. Așa că, dacă vreți să aflați mai multe despre Iggy Pop, Placebo, Sex Pistols sau Madonna; despre superhituri, sufletul „gitano flamenco” și rezistența muzicienilor din Mali în fața extremiștilor, aveți de făcut drumuri în sălile de cinema. Orice vreți să aflați în plus găsiți pe site-ul festivalului.
Știu, weekendul se termină duminica. Dar, pentru prieteni, poate fi prelungit. Știți ce e pe 3 iunie? Ziua lu’ Feteasca! Nu, nu cunosc nicio doamnă Fetescu născută atunci. În schimb, pe 3 iunie se sărbătorește, la nivel internațional, soiul Fetească regală. Așa că niște oameni care se pricep foarte bine la vin dedică a 9-a conferință din seria “Gastronomia – cu bune, cu rele” promovării soiurilor neaoșe de struguri. “Fetească – e curată, românească” e umbrela sub care vinul se va discuta și – precizare foarte importantă – se va degusta.
Întrucât conferința e inclusă într-un “Chef regal” organizat în spațiul La Mama – Clubul Țăranului, la care vor participa 9 crame. Și se va cânta live. Nu de către vinificatori, ci de muzicieni profesioniști. (Deși, de la un anumit număr de pahare încolo, entuziasmul artistic devine de nestăpânit…)
Accesul la evenimentul unde vor curge atât idei, cât și lichide sprințare e pe bază de bilet. Care costă 70 de lei și se găsește pe platforma ialoc.
Have fun, everybody!

*Pe Diana Popescu o puteți găsi și pe Facebook ori pe Vorbitorincii.