Caută
Close this search box.

ATOMA și Mass-Media. Un proiect revenit în actualitate

Scris de:
  • Alina Tonigaru
    Alina Tonigaru

Cumva, în lumea artistică, te tot lovești de numele și creațiile artistei plastice ATOMA (Andreea Toma). Fie că e muralul din stația de metrou din Piața Romană sau cele împrăștiate prin multe orașe din țară, fie că e lucrarea „>Summit-ului ONU din iulie 2024 sau – mai nou – muralul “Microunivers digital” de pe scările interioare ale Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC), din cadrul expoziției Molotow România.

Pe Andreea am vizitat-o la atelier de mai multe ori, iar – la un moment dat – a scos dintre canvasurile stivuite de-a lungul pereților niște tablouri ce fac parte din proiectul ei de licență: Mass-Media, realizat în anul 2016.

E senzațional! De ce nu le arăți tuturor? trebuie o expoziție specială. Mai multă lume trebuie să vadă chestia asta.”, i-am spus. ”Încă negociez cu mine. Îmi pare că nu mai sunt de actualitate.” mi-a mărturisit Andreea Toma.

Dar – iată – realitatea bate imaginația, iar lucrările Andreei Toma par realizate ieri, nu acum aproape 10 ani. Vă puteți convinge și voi de asta.

Ne ducem viața sub bombardamente (informaționale n.n.) de care nu ne ferim. Dimpotrivă, ieșim în întâmpinarea lor cu o curiozitate demnă de cauze mai bune. Informația, acest bun inestimabil pentru a cărui democratizare s-au dus lupte prometeice, s-a dovedit a fi plastilină manipulabilă după gusturile și interesele deloc obștești ale celor mandatați să o comunice. Televiziunea continuă să fie principalul for responsabil pentru disemninarea ei – altfel spus, pentru educarea maselor referitor la lumea în care trăiesc. În schimb, abundă în vedete de o valoare îndoielnică, în știri de o relevanță chestionabilă, în vectori de opinie de o integritate discutabilă, în reclame care capitalizează complexele audienței, în unghiuri de vedere al căror caracter părtinitor poate fi ușor demascat printr-un exercițiu de gândire critică. Din nefericire, în fața unor iluzioniști versați precum mass-media, discernământul și demnitatea intelectuală ale (tele)spectatorului sunt repede abolite, iar el devine un narcoman printre atâția alții.” (Andreea Toma / ATOMA)

”Prin proiectul MASS-MEDIA mi-am propus să arăt, cu luciditate și ironie bine temperată, în ce măsură poate fi contaminată o societate lipsită de anticorpi. Filmul, televiziunea și alte mijloace de comunicare în masă propagă strategii “culturale” distructive, care împing la un consumerism informațional neselectiv. Ansamblul de lucrări reprezintă un denunț la adresa exploziei de pseudo-vedete și pseudo-formatori de opinie responsabili cu menținerea populației într-un status intelectual vegetativ.” (Andreea Toma / ATOMA)

Mai multe despre ATOMA, găsiți pe site-ul artistei, www.atoma.ro, unde există și o zonă de shop, la care am atentat de mai multe ori, iar despre multe alte expoziții citiți în secțiunea ”Muncitori cu artele”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți