Avocatul de drept fiscal Gabriel Biriș spune că sistemele RO e-Factura, e-Transport și e-TVA au devenit o „corvoadă” pentru antreprenorii și contabilii din România, deși ar fi putut „să arate beneficiile digitalizării”, dacă erau implementate corespunzător. Invitat la Vorbitorincii Leaders, Biriș a criticat unele dintre sancțiunile la e-Transport și a explicat că e-Factura, în forma sa ideală, ar fi trebuit să fie un instrument eficient și simplu de utilizat.
Întrebat de Cătălin Striblea cum ar trebui să procedeze statul în cazul contribuabililor care nu emit facturi, în contextul presiunii de a reduce deficitul bugetar, Gabriel Biriș a răspuns că deși problema există, ea este minoră în comparație cu amploarea marilor rețele de fraudă. „Trebuie să facem distincția între marea fraudă și mica fraudă”, a spus el.
Avocatul de drept fiscal afirmă că în prezent, situațiile în care nu se emit facturi au devenit tot mai rare, cel puțin în marile orașe, unde evaziunea de acest tip s-a redus semnificativ.
Dar, dincolo de acest lucru, este nevoie de o îmbunătățire a sistemelor digitale ale statului. De altfel, Biriș consideră că e-TVA nu ar fi trebuit lansat în forma actuală, care a generat confuzie și nemulțumiri în rândul profesioniștilor.
„RO e-TVA nu trebuia să existe în forma asta. RO e-Transport nu trebuia să existe în forma asta. RO e-Factura și RO e-Case de marcat trebuiau să fie altceva. SAF-T trebuia să înlocuiască mai toate declarațiile”, a declarat Gabriel Biriș.
Gabriel Biriș: RO e-Transport e „o fabrică de amenzi”
Gabriel Biriș a discutat la Leaders și despre obligația utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) pentru transmiterea automată a datelor către ANAF. El a subliniat că a fost direct implicat în procesul legislativ, semnând normele de aplicare în calitate de secretar de stat în Ministerul Finanțelor (n.r. funcție din care și-a dat demisia în 2016).
„Prima scrisoare pe care am semnat-o ca secretar de stat a fost o somație către președintele ANAF de atunci să ne dea informații, că nu reușeam să terminăm normele”, a spus Biriș.
Avocatul a explicat că sistemul ar putea funcționa și fără aparate dedicate, printr-o aplicație gestionată de ANAF, capabilă să emită bonuri fiscale direct de pe telefonul mobil.
„În momentul în care ai dat enter să emiți bonul, terminalul tău se conectează cu serverul ANAF-ului, îi dă totalurile și TVA-ul splitat. Și în timp real, practic zero virgulă secunde, primește numărul unic de bon și atunci tu ai tot timpul informația cu privire la vânzări centralizată acolo”, a spus Biriș.
Întrebat dacă are rezerve față de e-Factura, Gabriel Biriș a spus că, de fapt, problema sa este cu sistemul e-TVA, nu cu digitalizarea în sine.
„e-Factura trebuia să fie același lucru: o aplicație de emitere de facturi a ANAF-ului care să primească totalurile și să știe în timp real. Adică cum trimitem acum, cum facem cu RO e-Factura: eu fac o factură, un XML, o trimit la ANAF, o încarc prin SPV și ANAF o trimite la clientul meu. Unii pun pe factură toate vânzările, alții le pun în anexă. Dacă le pui în anexă, nu le mai vedem”, a afirmat el.
Referindu-se la e-TVA, Gabriel Biriș a criticat modul în care a fost implementat sistemul, afirmând că acesta s-a transformat într-o „corvoadă” pentru contabilii firmelor din România.
„Ei ce ziceau? Acum îi zice precompletat, dar de fapt e postcompletat. Tu îmi depui un decont. Eu îți trimit un decont așa cum îmi arată mie cifrele, dar datele mele nu sunt complete niciodată, și tu trebuie să-mi justifici diferențele. Am înnebunit? Deci RO e-Factura, RO e-Case de marcat puteau să arate beneficiile digitalizării. Ele au devenit o corvoadă”, a continuat specialistul.
Totodată, Gabriel Biriș a numit sistemul RO e-Transport „o fabrică de amenzi”, exprimându-și nemulțumirea față de anumite sancțiuni impuse, în special cele care presupun confiscarea contravalorii mărfii.
El povestește cazul unei firme care se ocupă cu vânzarea de îmbrăcăminte și care, în primele luni de la implementarea sistemului, a fost sancționată drastic pentru lipsa unor coduri UIT (n.r. codul unic generat de e-Transport, prin intermediul căruia se identifică datele aferente unei partide de bunuri, conform ANAF).
„A avut o partidă de vreo 40 de coduri UIT, pe care, când a ajuns camionul în vamă, vama nu l-a găsit. A ajuns marfa la depozit. Au descărcat, au înregistrat-o în contabilitate. Mare parte, în alea 2-3 săptămâni până a venit Antifrauda, era și vândută, veniturile declarate și taxele plătite. (n.r. Inspectorii Antifraudă au zis) nu găsim codurile UIT. (n.r. Firma a spus) ce vreți să spuneți, că am făcut fals?
Nu, dar noi nu le găsim. Vă dăm 100.000 lei amendă și vă confiscă contravaloarea de vreo 2 milioane de lei. Normal, te duci în istanță. […] După aia m-am prins când am revizuit acțiunea, că toate codurile astea UIT erau pe 29 februarie, an bisect. Nu cumva sistemul lor nu știe de ani bisecți? […] Statul român amendează companii care nu fac evaziune și care declară tot, pe motiv că n-au un număr”, a mai spus Gabriel Biriș.
Interviurile Leaders au întotdeauna și o parte destinată membrilor plătitori. Cătălin Striblea și Gabriel Biriș au stat de vorbă în această secțiune despre investițiile în criptomonede.
„Mi se pare așa o schemă Ponzi, o chestie care poate să explodeze oricând. Nu am încredere, nu spun că nu e bine. Personal, nu știu ce cumpăr”, a spus Gabriel Biriș.
Puteți deveni membri Vorbitorincii intrând pe canalul nostru de YouTube de pe un browser și urmând pașii.
Urmăriți podcastul Vorbitorincii Leaders.