În timp ce state europene membre NATO precum Polonia intensifică pregătirea și dotarea militară în contextul războiului din Ucraina, România încă refuză să discute despre o posibilă pregătire militară generală și de instruire a structurilor de apărare teritorială, spune istoricul Cosmin Popa, la Vorbitorincii Leaders.
Cosmin Popa, cercetător specializat în istoria Uniunii Sovietice, consideră că după ce Rusia a invadat Ucraina, mai multe state europene au trecut la o „mentalitate de război” și au început să ia măsurile necesare pentru a-și consolida apărarea. De altfel, el susține că declarațiile scretarului general al NATO, Mark Rutte, privind pregătirea statelor membre ale alianței pentru un posibil conflict militar nu ar trebui subestimate.
„Sigur că și eu sper să fie pace, dar nu e mai bine să te pregătești de război? Aceste pregătiri de război cred că sunt singurele care pot asigura o perioadă cât mai mare de pace. Deși nu ne putem baza pe rațiunea lui Putin, poate să ne putem baza pe rațiunea liderului viitor din Rusia”, a afirmat Cosmin Popa.
România nu se mai poate apăra doar cu „gărzile patriotice”
Potrivit istoricului, ceea ce îi lipsește României este o organizare mai bună a structurilor apărării teritoriale. În opinia lui, apărarea teritorială din trecut nu mai corespunde cerințelor actuale, iar pentru a face față provocărilor din prezent, este esențial să se creeze noi structuri.
„Nu mai avem un tip de apărare teritorială cum era pe vremea armatei comuniste, armata întregului popor care se ridica la luptă, cum credea Ceaușescu că o să se întâmple, cu gărzile patriotice. Trebuie să ai și niște structuri paralele cu cele militare, de organizare a apărării teritoriale prin care să folosești populația pe care se presupune că ai instruit-o anterior”, a afirmat Popa.
Cosmin Popa spune că autoritățile române ar trebuie să fie mai bine pregătite și să discute măsurile care pot fi luate în cazul în care conflictul ar escalada, așa cum fac alte state europene.
„Faptul că evităm să vorbim despre război nu înseamnă că el nu se petrece”, a afirmat Cosmin Popa. „Faptul că la noi, politicienii, refuză pe fond discuția despre revenirea la o formă generalizată de pregătire militară, de pregătire a structurilor apărării teritoriale, de un tip de înarmare inteligentă care să facă față necesităților războiului modern, mi se pare nu doar o formă de lașitate, dar mi se pare și o formă de subminare serioasă a țării”.
Popa crede că țările europene vor investi semnificativ în armată chiar și în eventualitatea unei încetări a focului în Ucraina.
„Înarmarea statelor europene va continua. Trebuie să continue din varii motive, nu doar ca urmare a presiunilor rusești. Noi suntem în această psihologie de război. Se presupune că odată acumulat acest potențial de război, la un moment dat va fi folosit”, a continuat Cosmin Popa.
„Suntem foarte departe de sentimentul liniștii securității rusești”
Istoricul oferă o perspectivă pesimistă asupra evoluției războiului din Ucraina, subliniind că momentan conflictul actual este departe de a duce la o pace stabilă. „Nu va fi o pace pe termen lung. Acum ne confruntăm cu un război pe care, în accepțiunea ei politică, Rusia îl duce în interiorul propriilor granițe. Cel din Ucraina. Suntem foarte departe de sentimentul liniștii securității rusești”, a afirmat Cosmin Popa la Vorbitorincii.
Totuși, Cosmin Popa subliniază că, indiferent ce persoană va prelua conducerea Rusiei în viitor, aceasta va renunța parțial, sau cel puțin pentru o perioadă limitată, la obiectivele politice actuale ale lui Putin și va căuta să restabilească relațiile cu Occidentul.
„Rusia riscă să se prăbușească în interior fără aceste legături cu Occidentul. Cu atât mai mult cu cât nu este nici foarte doritoare să intre în buzunarul tehnologic și financiar al Chinei”, a spus el.
Urmăriți-l pe istoricul Cosmin Popa la Vorbitorincii Leaders:
Pe aceeași temă, puteți citi și:
Foto: Shutterstock