Caută
Close this search box.

Ne-ar abandona Donald Trump în mâna rușilor dacă ar câștiga alegerile prezidențiale din SUA? Răspunsul unui specialist român în relații internaționale

Donald Trump / Foto: Shutterstock
Scris de:
  • Adriana Craciun
    Adriana Craciun

Șerban Filip Cioculescu, specialist în relații internaționale, a explicat la Vorbitorinicii Leaders ce ar însemna pentru europeni dacă republicanul Donald Trump ar ajunge, din nou, președinte al Statelor Unite ale Americii (SUA).

„Ne-ar abandona Trump în mâna rușilor?”, a fost el întrebat de Cătălin Striblea.

„În primul lui mandat, am trăit cu spaima că se va înțelege cu rușii peste capul nostru. Am văzut că nu a fost lăsat de establishment (n.r. sistem) să facă tot ce-și dorea. Dar nu e singur. Congresul, celălalt partid democrat, serviciile. El s-a supărat pe servicii că nu l-au lăsat să negocieze cu Rusia cum dorea”, a răspuns Cioculescu.

Specialistul în relații internaționale a analizat la Vorbitorincii Leaders aspecte din strategia de campanie electorală a lui Donald Trump. El spune că Trump se adresează unui segment de populație suveranist, naționalist, „destul de izolaționist”, dar și unei populații supărate „pe cheltuielile foarte mari în sprijinul Ucrainei”.

„Acești conservatori americani sunt în general pro-israelieni. Din punct de vedere religios, moral, sunt apropiați de Israel. Dar față de Ucraina, care e în Europa, li se pare că deja America a ajutat prea mult”, a explicat Șerban Cioculescu.

Specialistul a vorbit și despre ce ar înseamna pentru România dacă Trump ar veni la conducerea Casei Albe. El spune că sistemul american este foarte bine controlat și „se știe că România e un partener strategic” pentru SUA.

„Suntem o țară în care americanii au proiecte și militare și civile, suntem destul de importanți pe flancul acesta pentru ei”, a afirmat el.

Șerban Cioculescu a fost întrebat de Cătălin Striblea și cum evaluează relația dintre Donald Trump și președintele Rusiei, Vladimir Putin. „Nu știm exact cât de intense sunt legăturile lor, dar știm că l-a simpatizat pe Putin. În general, lui (n.r. Trump) îi plac liderii de mână forte”, a afirmat Cioculescu.

El susține că Trump ar fi avut legături cu cercurile din Rusia încă de când era om de afaceri.

„Există și teoria că a fost șantajat, dar nu s-a descoperit, nu s-a putut dovedi așa ceva. Există niște afinități. E clar că Trump își imagineză că poate atinge o coardă sensibilă de-a lui Putin, că are o linie directă către el”, a spus specialistul.

Planul economic al lui Donald Trump

În timp ce Kamala Harris vine cu unele măsuri în sprijinul populației, contracandidatul său, Donald Trump, are un plan economic bazat pe „impozite mici pentru cei bogați”, spune Cioculescu, și pe crearea unui spațiu pentru investiții.

Un lucru pe care Trump îl promite este blocarea importurile din China, într-o oarecare măsură, lucru care nu e neapărat fezabil, spune Cioculescu.

„Pare le că promite oamenilor că se va reindustrializa America, că se vor relua toate joburile pierdute în Centura de Rugină, în zona de Nord, Nord-Est și toată centura unde s-au închis multe oțelării, multe fabrici. Asta e o minciună pentru că de fapt se robotizează accelerat economia Americii”, a afirmat Cioculescu.

Strategia lui Donald Trump s-ar baza și pe nostalgia oamenilor, pe frica și anxietățile lor, susține specialistul în relații internaționale. De asemenea, Trump mizează „pe apelul la emoție: uite, democrații închid fabricile, noi le redeschidem, vă redăm gloria, o să aveți bani din nou, scădem șomajul”, spune Cioculescu.

Amintim că a mai rămas o săptămână până la alegerile prezidențiale din SUA. Lupta pentru Casa Albă se dă între candidata democrată Kamala Harris și candidatul republican Donald Trump.

Se încheie dominația americană asupra lumii?

Întrebat de Cătălin Striblea la Vorbitorincii Leaders dacă dominația americană asupra lumii e pe cale să se încheie, Șerban Cioculescu a răspuns că vede America rezistând. Contează însă și ce decizii va lua viitoarea administrație.

El a explicat că există o tendință către multipolarism la nivel global. „America nu are un declin foarte grav. Nu i s-a înjumătățit PIB-ul, nu i s-a degradat armata”, a spus Cioculescu.

În acest context, specialistul în relații internaționale a vorbit despre teoria conform căreia Statele Unite ar fi în declin iar alte mari puteri, printre care și China, ar începe să câștige teren inclusiv în zona inovațiilor.

„Sunt autori care văd un declin american, inclusiv americani. Sunt cei alarmiști care spun: ia uitați-vă, America pierde la capitolul competitivitate și inventivitate. Eu nu sunt atât de convins. America în continuare are un capitalism foarte puternic, e o țară cu foarte multe brevete și invenții, cu oameni creativi, cu armată extraordinar de puternică, dezvoltată. E o țară tânără. Eu văd America rezistând”, a afirmat Cioculescu la Vorbitorincii Leaders.

Șerban Filip Cioculescu este specialist în relații internaționale și lector la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.

Urmăriți interviul Vorbitorincii Leaders cu Șerban Filip Cioculescu:

Foto: Shutterstock

Puteți citi și:

Vecini cu Rusia. Ce ar înseamna asta pentru România? Scenariul analizat de Șerban Filip Cioculescu la Vorbitorincii Leaders

Relația dintre Rusia și China. De ce rușii au nevoie de chinezi „ca de aer”, iar economia lor încă duduie, în ciuda sancțiunilor Occidentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți