Iulian Stanciu, în prezent președinte executiv eMAG, a spus la Vorbitorincii Leaders că nu are regrete legate de vânzarea pachetului majoritar de acțiuni către fondul de investiții sud-african Naspers. Potrivit lui, tranzacția a fost una benefică pentru companie, contribuind la rezolvarea unor probleme din acea perioadă. „Am scos din business un partener care devenise nociv”, a afirmat Stanciu, referindu-se la Sebastian Ghiță, unul dintre foștii săi asociați.
În 2012, gigantul Naspers a cumpărat toate acțiunile pe care le deținea controversatul om de afaceri Sebastian Ghiță la eMAG, dar și o parte dintre titlurile lui Iulian Stanciu și ale lui Radu Apostolescu.
„Am rezolvat multe lucruri în momentul în care am luat investiția de la cei de la Naspers. Am scos din business un partener pe care îl aveam și devenise nociv, să zic, din punct de vedere al relației cu băncile, care începuseră să întrebe: dar ce face Ghiță, de ce e așa?”, a spus Iulian Stanciu la Leaders.
Stanciu consideră că tranzacția a fost o oportunitate la acea vreme, un „tren” pe care a avut inspirația să-l prindă la timp. „O companie de peste 100 de miliarde (n.r. de lei; reprezentând valoarea estimată a Naspers în 2012) să vină să investească în România, totuși o țară medie să spunem, nu prea se întâmplă. Erau la momentul respectiv cam jumătate din PIB-ul României, aveau bani de investiții”, a spus Iulian Stanciu.
Inițial, Naspers a mizat pe o companie din Cehia, iar eMAG era în viziunea fondului de investiții o variantă de „backup”, susține antreprenorul. „Cu compania din Cehia voiau să pună la un loc toate asset-urile din regiune și să facă un jucător mare în toată regiunea. Doar că nu a mers bine compania și pe urmă am ajuns noi ușor, ușor și am crescut. […] S-au așezat ușor în spatele nostru, n-au venit să ne spună cum să facem”, a explicat antreprenorul și investitorul.
Iulian Stanciu (eMAG), despre cum s-a cunoscut cu Sebastian Ghiță
Iulian Stanciu spune că intrarea Naspers în acționariatul eMAG a fost un pas important care a ajutat compania să crească. „Mi-am asigurat un partener care mi-a dat acces la capital și la know-how”, a afirmat el.
„Aici e o discuție interesantă. Antreprenorii spun de multe ori spun: da, dar dacă vine cu bani în firmă, te diluează. E ok, mă diluează, dar numărul meu de acțiuni rămâne același și valoarea acțiunii s-ar putea să crească. Sau, altfel spus, am o felie mai mică din tort, dar s-ar putea să fie tortul mult mai mare, astfel încât să se merite. Una era să am 50% dintr-o companie, imediat după investiția celor de la Naspers am avut 25%, și alta e să am 25% din 120 de milioane, alta e să am, nu știu, 15% din 2,5 miliarde”, a explicat Iulian Stanciu.
Totodată, în cadrul discuției cu Cătălin Striblea, Stanciu a detaliat contextul în care a ajuns să colaboreze cu Sebastian Ghiță. Cei doi s-au cunoscut în adolescență, fiind colegi de școală.
„Relația a fost așa: ne-am cunoscut când el cred că era clasa VIII-a, eu eram în clasa XI-a, și a venit cu niște dischete sau CD-uri să-i trag nu știu ce pe ele. Eu aveam și rol de un fel de ajutor al profesorilor de informatică, fiind foarte practic, mă pricepeam să instalez calculatoarele pe acolo prin școală.
Așa ne-am cunoscut și am fost împreună la diverse (n.r. activități) de specializare, de olimpiade. După care el și-a făcut afacerea la Ploiești și pe urmă mi-a zis: nu vrei să faci tu ceva în București și îți dau eu bani? Așa am început businessul”, a detaliat Stanciu.
El spune că după un timp și-a dat seama că partenerul său se implicase tot mai mult în zona media și politică, iar acest lucru a început să atragă atenția instituțiilor financiare. „Mi-am dat seama că s-a dus într-o zonă din asta cu media, cu politică și începuseră băncile să mă întrebe”, a spus Stanciu.
Deși nu era implicat direct în activitatea de zi cu zi a companiei, Sebastian Ghiță avea un cuvânt de spus în deciziile legate de eMAG, a explicat Iulian Stanciu. „Cu toate că nu avea implicare operațională, fiind companii deținute în proporții egale, normal că avea drept de control la fel cum aveam eu”, a spus președintele executiv al eMAG.
Interviurile Leaders au întotdeauna și o parte destinată membrilor plătitori. Cătălin Striblea și Iulian Stanciu au stat de vorbă despre domeniile de studiu pe care antreprenorul le-ar lua în considerare în 2025.
„Acum aș merge către zona de finanțe. Este baza pentru zona de investiții și te poate ajuta chiar dacă mergi înspre antreprenoriat, te poate ajuta cu o disciplină a alocării banilor foarte bună. Dacă aș fi avut asta, probabil aș fi făcut mult mai mult”, a spus Iulian Stanciu.
Puteți deveni membri Vorbitorincii intrând pe canalul nostru de YouTube de pe un browser și urmând pașii.
Urmăriți un interviu Vorbitorincii Leaders cu Iulian Stanciu.