Caută
Close this search box.

Iulian Stanciu (eMAG), despre eliminarea facilităților din IT și domeniile în care românii fac performanță

de Adriana Crăciun

Președintele executiv al gigantului de comerț online eMAG, Iulian Stanciu, a vorbit la Leaders despre efectele Ordonanței „trenuleț” (OUG nr. 156/2024), adoptată la sfârșitul anului trecut, asupra mediului de afaceri din România. El a explicat cum noile schimbări fiscale afectează în mod direct și indirect companiile locale și a atras atenția în special asupra presiunii suplimentare puse pe sectorul IT.

Până la intrarea în vigoare a ordonanței, programatorii beneficiau de o scutire de impozit pe venit de 10%. „Costul pentru companie al unui angajat este net înmulțit cu 1,75. La programatori era net înmulțit cu 1,6. Să nu înțelegeți că erau toate taxele pe care ar trebui statul să le ia, nu. Erau o parte din acele taxe”, a explicat Iulian Stanciu.

El susține că această facilitate a fost unul dintre factorii care au făcut România competitivă în regiune, comparativ cu țări precum Polonia, Bulgaria sau Ungaria. Astfel, de la introducerea măsurii, când IT-ul reprezenta sub 3% din PIB, sectorul a crescut constant și a ajuns să contribuie cu peste 7% la economia națională.

Estimările arată că între 70% și 80% dintre angajații din IT lucrează în companii care dezvoltă proprietate intelectuală pentru clienți externi, conform lui Stanciu. „Companiile au venit aici pentru calitatea oamenilor, pentru că avem în continuare o școală foarte bună de ingineri și de IT, și, doi, pentru că este costul foarte bun”, a spus el. 

Odată cu creșterea costurilor fiscale, însă, există riscul ca România să devină mai puțin atractivă pentru investitori. 

Eram la o conferință în Statele Unite, era și directorul de operațiuni al Goldman Sachs și ne zicea că în lumea asta există un singur indicator pe care îl urmărim, se numește randament. A dat exemplu: dacă pe mine mă ajută să cresc randamentul cu 0,1%, dând afară 5.000 de oameni din Polonia și ducându-i în India, o să fac asta mâine, n-am nicio problemă să fac asta. Pentru cei din afară, suntem o căsuță în Excel și o sterg pe aia și o pun pe cealaltă. N-au nicio problemă să facă asta. Pentru noi, sunt oameni (n.r. la mijloc)”, a afirmat Iulian Stanciu la Vorbitorincii Leaders.

Eliminarea facilităților fiscale în IT. Cum au reacționat companiile din România

După eliminarea facilităților fiscale din sectorul IT, mai multe companii mari au reacționat prin blocarea angajărilor, iar în unele cazuri au fost operate concedieri, spune Iulian Stanciu

Acest efect ar putea fi doar începutul, astfel că este nevoie de luarea unor măsuri care să încurajeze dezvoltarea locală și antreprenoriatul, mai ales în rândul tinerilor care au competențe în domenii ca AI sau știința datelor. 

Hai să stimulăm de la vânzarea de creier, să spunem, bucată cu bucată, la producția de proprietate intelectuală în România. Să alocăm niște fonduri care să stimuleze lucrul acesta, pentru că nu venim totuși dintr-o cultură individualistă și în care adoptăm riscul foarte ușor”, a spus Stanciu.

Conform lui, tinerii talentați preferă să se angajeze în companii bine plătite, în loc să își asume provocarea de a construi propriile afaceri. De aceea, ar trebui alocate fonduri speciale, așa-numitele „zero-day funding”, care să le ofere suport la început de drum.

De obicei nu prea sunt oferite de piață, sunt oferite mai degrabă de autorități. Pentru că oamenii aceștia ce o să facă? O să își angajeze niște oameni, o să cheltuiască niște lucruri pe aici și s-ar putea 50%, 70%, 80% să se întoarcă oricum la stat sub formă de taxe. Statul, dacă le dă niște bani, s-ar putea să îi și ia destul de repede”, a afirmat președintele executiv al eMAG.

În plus, Stanciu spune că e nevoie și de încurajarea companiilor mari, atât de la noi, cât și internaționale, care investesc, de exemplu în centre de cercetare și dezvoltare locale. „Dacă eMAG, Dacia, Bitdefender sau UiPath sau alte companii mari spun: da, mai facem un centru de cercetare în România, (n.r. ar trebui) să primească ceva pentru asta, pentru a fi simulate să aleagă România”, conform lui. 

De asemenea, în România ar trebui să existe o taxare echitabilă, spune Stanciu. El a afirmat, totodată, că e nevoie să ne identificăm avantajele competitive și să ne valorificăm potențialul în industrii de viitor, cum ar fi tehnologia și inovația.

Și noi ca țară trebuie să alegem până la urmă la ce suntem buni. De ce funcționează o companie și merge repede? Pentru că într-o companie te uiți: cum aș putea eu să mă diferențiez față de competitorul meu, ce pot să-i ofer clientului, care să fie valoros pentru client și care pe mine mă va diferenția? Să ne uităm și noi în ograda noastră, că sigur avem niște lucruri bune, nu suntem ultima țară și ultimii oameni”, a afirmat el.

Lista lui Iulian Stanciu (eMAG): Domeniile la care mai sunt buni românii

Iulian Stanciu subliniază că România are performanțe în mai multe arii ale sectorului IT. Printre acestea se numără inteligența artificială (AI), securitatea cibernetică și comerțul online, domenii în care specialiștii români sunt competitivi la nivel regional.

S-ar putea și partea de crypto și blockchain. Avem oameni care se pricep. Dacă intrăm mai în profunzime în IT, sigur se mai găsesc, nu sunt un specialist. Avem și alte zone: ape minerale, energie”, a completat președintele executiv al eMAG.

În plus, spune el, România beneficiază de un patrimoniu natural și tradițional, mai ales în zonele rurale, care ar trebui valorificat. Un exemplu este proiectul Via Transilvanica, care a avut succes și a fost inclus în topul celor mai frumoase destinații din lume.

Avem ce să vindem în internațional. De asta cred că ne trebuie o strategie. Strategia înseamnă să alegi niște lucruri pe care le încurajezi și să spui nu la altele. Să spui sau măcar să nu aloci resurse dedicate pentru a încuraja alte lucruri”, susține Iulian Stanciu.

Interviurile Leaders au întotdeauna și o parte destinată membrilor plătitori. Cătălin Striblea și Iulian Stanciu au stat de vorbă în această secțiune despre oportunitățile de investiții pe care le ia în calcul antreprenorul și investitorul român.

Iulian Stanciu a spus că investește la bursă atât în România, cât și în străinătate.

Care este esența bursei? În mod natural, când ai companii, acestea nu pot fi făcute de oricine, până la urmă. Oamenii consideră: eu nu am talent, mă duc și muncesc, că nu mă pricep. Dar, prin intermediul bursei, poți fi și tu acționar la o companie. Dacă ai fi luat o acțiune la Amazon acum 20 de ani și ai fi pus 100 de dolari, acum ai fi avut 100.000 de dolari”, a declarat el. 

Puteți deveni membri Vorbitorincii intrând pe canalul nostru de YouTube de pe un browser și urmând pașii.

Urmăriți un interviu Vorbitorincii Leaders cu Iulian Stanciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte episoade